ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ποιες μετοχές θα επενδυθούν 220 εκατ., τι συμβαίνει με το Costa Navarino, ο πόλεμος δύο top manager, οι βαριές κουβέντες Στασινόπουλου, Παπαλεξόπουλου, Μυτιληναίου, η νέα εταιρεία του εφοπλιστή Λαιμού και ποιοι έδωσαν 950 λίρες για τον Ρέμο στο Λονδίνο
Ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου θα χτυπήσει αύριο το πρωί το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα σημάνει την είσοδο της τράπεζας -μετά από 8 χρόνια-, στο ταμπλό του ΧΑ.
Ο έμπειρος τραπεζίτης που άφησε αποτύπωμα στο ελληνικό banking, καθώς η απόφαση του το 2006 να επενδύσει η Εθνική στην τουρκική Finansbank, αποδείχθηκε σωτήρια την ΕΤΕ, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάταξη της Τράπεζας Κύπρου που «χτυπήθηκε» με σφοδρότητα μέσα στην κρίση με «κούρεμα» των καταθέσεων.
Ο κ. Αράπογλου ανέλαβε την προεδρία της Κύπρου το 2019. Μέσα σε 5 χρόνια η τράπεζα προχώρησε στον μετασχηματισμό της και διαθέτει σήμερα υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια, ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.
Πριν από 10 μέρες ο Τάκης Αράπογλου μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε στα οφέλη της εισαγωγής της Κύπρου στο ταμπλό του ΧΑ, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων πως:
Η επανεισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το επόμενο βήμα στην πορεία μας για την περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της Τράπεζας. Χτίζουμε πάνω στις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσουμε τους επενδυτές και τους αναλυτές προκειμένου να ενισχύσουμε την αναγνωσιμότητα της τράπεζας
Η επανεισαγωγή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπου ήμασταν εισηγμένοι πριν από το 2017.
Το ΧΑ είναι πλέον ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η εισαγωγή μας εκεί αναμένεται να: αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – τις οποίες θεωρούμε ως τις πιο κοντινές μας ομότιμες τράπεζες-, θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και με την πάροδο του χρόνου, θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου –με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δις ευρώ- είχε στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 271,38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19%. Και για το 2024, στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.
Ο Τάκης Αράπογλου ξεκίνησε αρχικά την καριέρα του στις Διεθνείς Αγορές Κεφαλαίου και στην Επιχειρηματική και Επενδυτική Τραπεζική με έδρα το Λονδίνο και αργότερα στη διαχείριση, αναδιάρθρωση και παροχή συμβουλών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο κυρίως στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Με πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πτυχίο (B.Sc) Ναυπηγικής Πανεπιστημίου Γλασκώβης και πτυχίο (Μ.Sc) Management Πανεπιστημίου Brunel Αγγλίας, εργάστηκε το 1978 ως το 1991 στις τράπεζες Paine Webber, Citicorp Investment Bank και Chase Investment Bank.
Το 1991 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας. Το 1994 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα της Τράπεζας American Express. To 1997 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής για την Ελλάδα της Citibank/Citigroup. Το 2000 επέστρεψε στη Citigroup στο Λονδίνο ως Managing Director, Global Banks Industry Head.
Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε Διοικητής της ΕΤΕ.
Και αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτήν την θητεία του καθώς:
Το 2006 ο Τάκης Αράπογλου προχώρησε στην εξαγορά του 46% της Finansbank αντί 2,3 δις ευρώ. Η τουρκική τράπεζα είχε 70 δις ευρώ ενεργητικό, πάνω από 1.000 καταστήματα και 10εκατομμύρια πελάτες.
Αν και οι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει πως το εγχείρημα ήταν δύσκολο, δεν περίμενε την αντίδραση από εθνικιστές και μη, που τον έφερε να «απολογείται» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί πέντε ολόκληρες ώρες, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική λογική του σε ακροατήριο που ήθελε να κάνει ένα ακόμη πολιτικό σόου. Και όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί σε όσους τον ρωτούν για το θέμα είναι ότι «αυτό που έχει μείνει είναι όχι πικρία αλλά απέχθεια για το είδος της πολεμικής που δέχθηκε τότε».
Το 2016 η κίνηση του δικαιώθηκε απόλυτα και ήταν η επένδυση που έδωσε ανάσα σωτηρίας στην Εθνική. Ο τότε CEO της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank). Το 99,81% της Finansbank πωλήθηκε έναντι 2,75 δισ. ευρώ. Eπιπλέον, η QNB ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕ στη Finansbank. Ετσι, το συνολικό όφελος για τον όμιλο Εθνικής σε ρευστότητα ανήλθε στα 3,6 δισ. ευρώ.
Και ο Τάκης Αράπογλου δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος.
Τώρα επανέρχεται δυναμικά και πάλι στο ελληνικό banking.
Διαβάστε επίσης
Η Euroxx ειδικός διαπραγματευτής επί των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου
Τράπεζα Κύπρου: Πρόθεση επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους €25 εκατ. ευρώ στο ΧΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς