• Τράπεζες

    Τάκης Αράπογλου: Ενίσχυση ρευστότητας μετοχών της Τράπεζας Κύπρου με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

    O Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.


    Τα 3 οφέλη από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών σύμφωνα με το Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

    Στoν μετασχηματισμό της Τράπεζας Κύπρου σε μια ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου.

    Αναφερόμενος στην εισαγωγή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τόνισε ότι αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αποκτήσει η τράπεζα διεθνή προβολή και αξιοπιστία κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού.

    Ωστόσο επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η επανεισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών της Τράπεζας και την αναγνωρισιμότητα του Συγκροτήματος μεταξύ μιας ευρύτερης ομάδας ενδιαφερόμενων επενδυτών προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας

    Όπως σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι πλέον ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η εισαγωγή μας εκεί αναμένεται να:

    αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών,

    επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούμε ως τις πιο κοντινές μας ομότιμες τράπεζες,

    παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

    με την πάροδο του χρόνου, να επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.

    Αυτούσια η ομιλία του:

    Aγαπητοί Μέτοχοι,

    Καλημέρα και σας ευχαριστούμε που προσήλθατε σήμερα στην Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση.

    Όπως όλοι γνωρίζετε, έχουμε πλέον ολοκληρώσει τo μετασχηματισμό της Τράπεζας Κύπρου σε μια ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Αυτό μας επέτρεψε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας με την επαναφορά των μερισμάτων, με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και με μια μερισματική πολιτική, η οποία είναι φιλόδοξη και ταυτόχρονα βιώσιμη.

    Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής μας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού της Τράπεζας, των ισχυρών επιδόσεών της, της επιδίωξης φιλόδοξων στόχων και της δυνατότητάς μας να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας. Ωστόσο, παρά τα δεδομένα αυτά, η ρευστότητα των μετοχών μας, παρόλο που βελτιώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, παραμένει χαμηλή, περιορίζοντας τη διεύρυνση της επενδυτικής μας βάσης. Είναι σαφές ότι η εισαγωγή μας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να αποκτήσει η τράπεζα διεθνή προβολή και αξιοπιστία κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού.

    Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η διαγραφή από το 1/ 3 Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η επανεισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών μας και την αναγνωρισιμότητα του Συγκροτήματος μεταξύ μιας ευρύτερης ομάδας ενδιαφερόμενων επενδυτών προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Τράπεζας. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την παρουσία μας και την διαπραγμάτευση της μετοχής μας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Αυτή η πεποίθηση είναι αποτέλεσμα μιας ολιστικής αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε μετά από λεπτομερή διαβούλευση με τους βασικούς μας επενδυτές, τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και τους χρηματιστές.

    Η επανεισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί το επόμενο βήμα στην πορεία μας για την περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της Τράπεζας. Χτίζουμε πάνω στις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσουμε τους επενδυτές και τους αναλυτές προκειμένου να ενισχύσουμε την αναγνωσιμότητα της Τράπεζας.

    Η Εκδήλωση Ενημέρωσης Επενδυτών τον Ιούνιο του 2023, και η τακτική αναθεώρηση των στόχων μας είναι μόνο δύο παραδείγματα.

    Η επανεισαγωγή θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, όπου ήμασταν εισηγμένοι πριν από το 2017.

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι πλέον ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η εισαγωγή μας εκεί αναμένεται να:

    αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών,

    επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούμε ως τις πιο κοντινές μας ομότιμες τράπεζες,

    παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, και,

    με την πάροδο του χρόνου, να επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου προτείνει σθεναρά τη διαγραφή της μετοχής από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και συνιστά στους μετόχους να υπερψηφίσουν και τα δύο ψηφίσματα στην παρούσα έκτακτη γενική συνέλευση.

    Διαβάστε επίσης

    AXIA για Τράπεζα Κύπρου: Η είσοδος στο ΧΑ θα δημιουργήσει αξία στους μετόχους

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ακολουθεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική



    ΣΧΟΛΙΑ