Τι καθορίζει το αποτέλεσμα – Πώς διασφάλισαν την επιτυχία οι ελληνικές τράπεζες

Την ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιουλίου, με «υπογραφή και σφραγίδα» οι συστημικές τράπεζες καλούνται να επιβεβαιώσουν στην ΕΚΤ όλα τα στοιχεία που αυτές έχουν χορηγήσει και με τα οποία θα τρέξει η άσκηση των stress tests.

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, η άσκηση των stress tests του 2021 θα ολοκληρωθεί και η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στις 20:00  ώρα Eλλάδος.

Όπως έχει ήδη καταγραφεί, για φέτος όλες οι ελληνικές τράπεζες προβλέπεται πως θα περάσουν αβασάνιστα τη συγκεκριμένη άσκηση.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της άσκησης που θα λάβει χώρα άμεσα είναι τα εξής:

Ξεπερασμένα στοιχεία

– Η συγκεκριμένη άσκηση όπως και αυτές που προηγήθηκαν πραγματοποιείται μέσα από έναν στατικό ισολογισμό που απεικονίζει τα στοιχεία των ιδρυμάτων στο τέλος του 2020 και έτσι τα στοιχεία που λαβάνει και στρεσάρει η διαδικασία του test  έχουν ήδη κατά πολύ ξεπεραστεί. Μόνον η Eurobank που είχε προηγηθεί στη μείωση των NPEs είχε  στοιχεία το 2020 λίγο πιο κοντά στην τρέχουσα πραγματικότητα. Αντιθέτως τεράστια είναι η απόκλιση των στοιχείων της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ακόμη και της Εθνικής Τράπεζας.

Πάνω από 6,5% η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών στο adverse scenario

– Στο adverse scenario, θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι τράπεζες περνούν όταν το CET1 Ratio είναι πάνω από το 5,5%. Μολονότι αυτό δεν αποτελεί “γράμμα του νόμου” τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο αποτελεί αξίωμα. Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται πως όλες οι τράπεζες θα έχουν  δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο adverse scenario πάνω από 6,5%. Επομένως θα είναι πολύ άνετες σε ό,τι αφορά την άσκηση.

Σε κανονικά επίπεδα η εξάντληση κεφαλαίου

– Η εξάντληση κεφαλαίου με βάση το κακό σενάριο στο προηγούμενο test κινείτο μεταξύ 9-10 ποσοστιαιες μοναδες (depletion). Παρά την εκκίνηση της τρέχουσας άσκησης που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών ούτε τα χαμηλότερα NPEs εκτιμάται πως το παραπάνω μέγεθος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 6-8 ποσοστιαίων μονάδων. Η επίδοση σε αυτόν τον τομέα είναι το σημαντικότερο metric της άσκησης.

Με ποια στοιχεία τρέχει η άσκηση

-Υπενθυμίζεται πως η άσκηση σε επίπεδο ΑΕΠ και σε ότι αφορά το αρνητικό σενάριο αυτό για την τριετία “υπογράφει” μία ύφεση 3,6%, σωρευτικά για το 2021, 2022, 2023.

Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα το αρνητικό σενάριο για την ίδια τριετία βλέπει μια σωρευτική πτώση των τιμών 9,9% ενώ για τα εμπορικά μια αντίστοιχη πτώση 24,2%. Με δεδομένο το μέγεθος των ακινήτων που κάθε τράπεζα έχει διακρατήσει στα χαρτοφυλάκιά της κατανοεί κανείς πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω μεγέθη.

Διαβάστε επίσης:

Διαβούλευση για τα Stress tests – Αλλάζει ο υπολογισμός κινδύνου σε μεγάλες και μικρές τράπεζες

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Τι σημαίνει η μετα-κίνηση της Πειραιώς στο Ελληνικό, τι θα γίνει με τους χώρους διοίκησης στο Attica