ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις μεγάλες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο φέρνει το 2024.
Και αυτές είναι το placement στο οποίο θα προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και η διάθεση του υπολοίπου 18% που κατέχει στην Εθνική, το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής III» ύψους 2 δισ. ευρώ και η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς με την διάθεση του 27%, μέσω βιβλίου προσφορών.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 στις 23 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το placement. Η διοίκηση της τράπεζας προκρίνει το ίδιο μοντέλο αποεπένδυσης με αυτό της Εθνικής Τράπεζας και επιθυμεί να πωληθεί το σύνολο του 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την αξία του πωληθέντος ποσοστού να φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ.
«Ωστόσο, η απόφαση για το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά είναι πολιτική» σημειώνουν πηγές της αγοράς καθώς προς το παρόν φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15%.
Βέβαια πηγές της Πειραιώς σημειώνουν πως «το μοντέλο της Εθνικής θα ήταν ιδανικό και στο συγκεκριμένο placement, εφόσον προκριθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση». Δηλαδή πακέτο μετοχών αξίας 150 εκατ. ευρώ να δοθεί στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιπες μετοχές, αξίας 950 εκατ. ευρώ, να διατεθούν μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.
Και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, 10 μεγάλα funds του εξωτερικού (όπως τα BlackRock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital), που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.
Επίσης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα «τρέξει» εκτός απροόπτου και η διάθεση του υπολοίπου 18% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό που βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου μπορεί να πωληθεί αφού εκπνεύσει η προθεσμία των έξι μηνών, από το placement του περασμένου Νοεμβρίου. Βέβαια και εδώ η απόφαση, αν δηλαδή θα προχωρήσει η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΕΤΕ, ανήκει στην κυβέρνηση.
Συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα
Ήδη «τρέχουν» οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με την συγχώνευση των δύο τραπεζών, της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Το due diligence έχει ξεκινήσει και στόχος είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024 να ανακοινωθεί το σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών, και το αίτημα για τη συγχώνευση να υποβληθεί στις εποπτικές αρχές πριν από το Πάσχα του 2024, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα, πιο ισχυρή και ανταγωνιστική τράπεζα..
Μάλιστα η Oliver Wyman έχει αναλάβει την εκπόνηση του κοινού business plan της Attica Bank- Παγκρήτιας, στο οποίο θα αποτυπωθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας τράπεζας.
Ηρακλής III
Στην τελική ευθεία για την ολική εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων τους από τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται οι τράπεζες με το νέο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή III ». Το ύψος των εγγυήσεων που θα καλύψουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν προηγούμενες τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, όπως είναι το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, και το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια, ενώ θα εξαρτηθεί αν θα ενταχθεί και η κοινή τιτλοποίηση των συστημικών τραπεζών Solar, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ γών δρόμου έχουν ξεκινήσει η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα, προκειμένου να είναι έτοιμα μέσα στον Φεβρουάριο τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων για τα οποία θα αιτηθούν τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή III».
Τα επιτελεία και των δύο τραπεζών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις και ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν. Η Attica Bank έχει δείκτη προβληματικών δανείων στο 60% (στο 9μηνο) και η Παγκρήτια βρίσκεται στο 58%. Ο «Ηρακλής 3» θα δώσει την ανάσα που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα ώστε να εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Με χαμηλές ταχύτητες οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2023
Alpha Bank: Οι τάσεις και τα χαρακτηριστικά της οικονομίας τo 2023 – Οι προκλήσεις για το νέο έτος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Finance: Οι κορυφαίες επιλογές μετοχών του 2025 από το ΧΑ
- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Μαρία Σάκκαρη: Μαζί στο Gala του Ντόναλντ Τραμπ
- Έφοδος Γεωργιάδη σε κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ: Άνοιξε με κλειδαρά – Μάζεψε… συνταγές και κέρασε καφέδες
- Διοικητικοί δικαστές: Διαμαρτυρία για τη μη καταβολή εξόδων μετάβασης στις έδρες της χώρας