ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απομένουν, μαζί με τη σημερινή, άλλες επτά χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, μέχρι τις 7 Μαΐου. Μέρα κατά την οποία θα τεθούν σε διαπραγμάτευση οι 1,2 δισ. νέες μετοχές της τράπεζας Πειραιώς ,που θα προκύψουν από την κεφαλαιακή αύξηση των 1,38 δισ. ευρώ.
Οι διαδικασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, με δεδομένη την εντυπωσιακή υπερκάλυψη. Τόσο για το βιβλίο προσφορών που άνοιξε στο εξωτερικό, απ’ όπου και θα αντληθούν 1,173 δισ. ( τα 380 εκατ. ευρώ στο γκρουπ των βασικών επενδυτών, τα περίπου 360 εκατ. στο Τ.Χ.Σ και τα υπόλοιπα 433 από άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια) όσο και από το ελληνικό σκέλος της έκδοσης, που αντιστοιχεί στα 207 εκατ. ευρώ.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, τα «στοιχήματα» για την πορεία της μετοχής της Πειραιώς δίνουν και παίρνουν. Αφ’ ενός μεν για τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μέχρι να μπουν σε διαπραγμάτευση τα νέα «χαρτιά» και αφ’ ετέρου σε μεσοκροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Όταν και πιστεύεται ότι η αναγεννημένη και «καθαρή» από «κόκκινα δάνεια», μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θα είναι βασίμως σε θέση να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.
Χθες η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 1,76 ευρώ. Τιμή, η οποία είναι κατά 53% ψηλότερη από εκείνη της έκδοσης των νέων μετοχών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι στα 1,15 ευρώ η μία. Η τεράστια αυτή απόκλιση δεν φαίνεται να είναι βιώσιμη, καθώς όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, θα μπορούν εκείνοι που τις πήραν να τις πουλήσουν άμεσα. Αποκομίζοντας κέρδη 53% μέσα σε λίγες μέρες… Όσο κι αν θα το επιθυμούσαν οι πωλητές, μάλλον δε θα εύρισκαν πρόθυμους αγοραστές για να τους… χρηματοδοτήσουν.
Πρακτικά και βάσει της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (απόφαση 22) στις 7 Μαΐου δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή τιμών. Ο αριθμός των παλαιών μετοχών που έχουν προκύψει μετά από το reverse split ( 50.367.223 ) θα προστεθεί στις νέες ( 1.200.000.000) διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο σύνολο. Σε ότι αφορά την τιμή τους, δεν θα είναι αυτή της ΑΜΚ αλλά η τρέχουσα χρηματιστηριακή. Δηλαδή την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, η τιμή εκκίνησης θα είναι αυτή στην οποία έκλεισε το «χαρτί» στην αμέσως προηγούμενη μέρα. Επίσης στις 7 Μαΐου το εύρος διακύμανσης των τιμών όλων των μετοχών ( παλαιών και νέων) δεν θα είναι ελεύθερο αλλά στο σύνηθες +/- 30%.
Αν υποτεθεί ότι η τότε τιμή ανοίγματος είναι ίδια με τη χθεσινή ( 1,76 ευρώ) τότε η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας Πειραιώς θα φτάσει στα 2,2 δισ. ευρώ. Λαμβανομένου υπόψη ότι η καθαρή ενσώματη θέση της τράπεζας ( μετά από την εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και όλων των μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης) αναμένεται να ανέλθει στα επίπεδα των 4,8 δισ. ευρώ, τότε η χρηματιστηριακή της αποτίμηση ορίζεται στα 45,8% της ενσώματης λογιστικής αξίας. Δηλαδή στα 0,458 σεντς , για κάθε 1 ευρώ της καθαρής λογιστικής αξίας. Όταν η ΑΜΚ γίνεται με το σχετικό δείκτη τιμής ως προς τη λογιστική αξία στο 0,29, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή στο 0,59 κατά μέσο όρο. Επίσης με βάση τα χθεσινά χρηματιστηριακά κλεισίματα ο δείκτης τιμής ως προς την ενσώματη λογιστική θέση ( p/Tbv) για το 2021 είναι στο 0,31 για την Alpha Bank, στο 0,45 για την Εθνική και 0,54 για τη Eurobank.
Με τα δεδομένα αυτά τέτοιου είδους αποτιμήσεις για την Πειραιώς χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα απαιτητικές και πρό πάντων πρόωρες. Με την έννοια ότι θα μπορούσαν να «κατακτηθούν» όχι άμεσα, αλλά στο εγγύς μέλλον και εφόσον αποτυπωθεί και στην πράξη η πορεία του στρατηγικού σχεδίου sunrise.
Σε ότι αφορά την τρέχουσα πορεία της μετοχής, η λογική λέει ότι βαθμιαία θα πηγαίνει όλο και πιο κοντά προς αυτήν της τιμολόγησης των νέων μετοχών. Το πόσο κοντά θα το κρίνει φυσικά ή ίδια η αγορά, μέχρις ότου δώσει το έναυσμα για την περεταίρω ανάταξη. Κάτι το οποίο είναι σε συνάρτηση και με το γενικότερο επενδυτικό κλίμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, που δείχνει να είναι σε «πολύ καλό φεγγάρι».
Τα λεφτά που έχει βάλει ο Πόλσον και τι πρέπει να γίνει
Από την άλλη πλευρά, το κυρίαρχο πρόσωπο της αύξησης κεφαλαίου είναι ασφαλώς αυτό του πολυσυζητημένου Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζόν Πόλσον. Με την περιουσία του να υπολογίζεται τώρα από το Forbes στα 3,5 δισ. δολάρια, ο Πόλσον μπήκε για πρώτη φορά στην τράπεζα Πειραιώς στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 και συνέχισε και στην ΑΜΚ του 2014.
Όπως προκύπτει από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις στους δύο αυτούς «γύρους « των κεφαλαιακών αυξήσεων ο Πόλσον βρέθηκε να κατέχει 132.032.485 μετοχές της Πειραιώς, έχοντας δαπανήσει 224,4 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Ακολούθησε η συμμετοχή του και στην ΑΜΚ του 2015, όπου βρέθηκε να κατέχει το 9,12 % της τράπεζας. Η τρίτη αυτή εισφορά του ήταν της τάξεως των 239 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών όμως και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα περίπου 40 εκατ. ευρώ, προήλθαν από μετακύληση κερδοφόρας θέσης σε ομόλογα.
Επίσης κάποια στιγμή ρευστοποίησε περί τα 1,5 εκατ. ευρώ παλαιές μετοχές. Για να βρεθεί εν τέλει μετά και από το τελευταίο reverse split να κατέχει 2.324.137 μετοχές ( το 4,61% της τράπεζας). Το «καθαρό» κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 420 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αγοραία αξία τους είναι στα 4,1 εκατ. ευρώ.
Αποφασίζοντας να βάλει τώρα κι άλλα 265 εκατ. ευρώ, ο Πόλσον θα βρεθεί να κατέχει το 18,62% όντας μακράν ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος. Το σπουδαιότερο είναι ότι από εκεί που το μέσο κόστος ανά μετοχή ήταν στα 180,7 ευρώ, τώρα πέφτει στα 2,94 ευρώ. Που σημαίνει ότι για να απεγκλωβιστεί ο Πόλσον, η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να ανέβει 155,6% σε σχέση με αυτήν της τωρινής κεφαλαιακής αύξησης.
Πώς απεγκλωβίζεται ο Μυστακίδης
Ο Ελληνικής καταγωγής Billionaire Αριστοτέλης Μυστακίδης, η περιουσία του οποίου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Forbes ανέρχεται στα 2,3 δισ. δολάρια, έκτισε από πέρσι μια μετοχική θέση στην Πειραιώς, στην οποία έφτασε να κατέχει το 4,04%. Με το εκτιμώμενο κόστος της συμμετοχής του να ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ. Μετά από το πρόσφατο reverse split το ανα μετοχή κόστος κτήσης για το Μυστακίδη ανέβηκε στα 22,9 ευρώ. Η απόφασή του να βάλει τώρα κι άλλα 40 εκατ. ευρώ και να φτάσει να κατέχει το 2,9% στην Πειραιώς, ρίχνει το μέσο κόστος στα επίπεδα των 2,07 ευρώ. Και χρειάζεται να ενισχυθεί το «χαρτί» κατά 80% σε σύγκριση με την τιμή της ΑΜΚ, έτσι ώστε να επιτευχθεί και ο δικός του απεγκλωβισμός.
Με περίπου 27,5% το Τ.Χ.Σ μετά από την ΑΜΚ
Το Τ.Χ.Σ από τη δική του πλευρά είχε ζητήσει να διαμορφωθεί το ποσοστό του μετά από την ΑΜΚ στο 33%. Καθώς όμως το αρχικό πλάνο της έκδοσης ανέβηκε σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών και υπό άντληση κεφαλαίων ( λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές) το Ταμείο θα υποχωρήσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 27,5% ή κατά τι περισσότερο. Και τούτο γιατί θα πάρει μεν το ίδιο αριθμό μετοχών που θα έπαιρνε αν η έκδοση αφορούσε 1 δισ. μετοχές, αλλά η ποσοστιαία συμμετοχή του θα υποχωρήσει καθώς τώρα θα εκδοθούν 1,2 δισ. νέες μετοχές. Με το κόστος συμμετοχής του Ταμείου να ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ περίπου.
Έως τώρα το Τ.Χ.Σ έχει τοποθετήσει 9,165 δισ. σε μετοχές της Πειραιώς. Τα 6,985 δισ. το 2013 και τα 680 εκατ. ευρώ το 2015. Άλλο 1,5 αφορά τα CoCos, αν εξαιρεθούν οι τόκοι που έλαβε από αυτά, καθώς επίσης και οι εισπράξεις που είχε από παραχωρήσεις μετοχών. Για τις υπάρχουσες μετοχές το Τ.Χ.Σ έχει μέσο κόστος κτήσης 296,6 ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή τους στη νέα ΑΜΚ το κόστος κτήσης πέφτει στα 23,3 ευρώ. Η περίπτωση του απεγκλωβισμού του βέβαια θα σταθεί δυνατή μόνο αν η τιμή της μετοχής πάει..1.926% πιο πάνω από εκείνη στην οποία διατέθηκαν οι νέες μετοχές. Κάτι δηλαδή που μετατίθεται στη σφαίρα του αοράτου, καθώς στην περίπτωση αυτή η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς θα πρέπει να πάει στα 29,1 δισ. ευρώ…
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Πειραιώς: Οι απίστευτες ιστορίες Πόλσον και Μυστακίδη
Πέντε φορές ήταν μέχρι στιγμή η κάλυψη της Πειραιώς στο εξωτερικό – Αναμένεται ισχυρή υπερκάλυψη
Ο avvocato που «κούφανε» την Reggeborgh, ποιος εφοπλιστής «έβγαλε» 8 εκατ. ευρώ σε 11 μήνες, η τράμπα του Helikon και 3 super juicy κουΐζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Χήτος (Mr. Ζαγόρι): Διαψεύδει μέσω του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια, ότι είναι ζευγάρι με την Βικτώρια Καρύδα
- Γεωργιάδης: Ποιο είναι το σχέδιο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Τι είπε για το περιστατικό με το φαρμακείο στην Αλεξάνδρας
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Πλήρης στήριξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα
- EasyJet: Σε πορεία για να αγγίξει το £1 δισ. σε ετήσια κέρδη