ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ιταλική UniCredit έχει δεχθεί αρκετές προσφορές από ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αγορά της θυγατρικής της στη Ρωσία, ενώ και η αμερικάνικη Citigroup εξερευνά τρόπους πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και οι επακόλουθες κυρώσεις έχουν οδηγήσει μεγάλο αριθμό στελεχών δυτικών τραπεζών με έδρα τη Ρωσία να αναθεωρήσουν τη παραμονή τους στη χώρα.
Άλλωστε, οι απώλειες από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι ήδη μεγάλες, με ανάλυση των Financial Times να κάνει λόγω για ζημιές άνω των 10 δις. δολαρίων.
Ήδη από τον Μάρτιο εκπρόσωποι των δυτικών τραπεζών έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη χώρα.
Αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής της UniCredit, Andrea Orcel, είχε μοιραστεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με άτομα στο περιβάλλον του, τις σκέψεις του για αποχώρηση από τη Ρωσία, η τράπεζα αρνήθηκε προσφορά που κατατέθηκε από τον όμιλο Interros, την επενδυτική επιχείρηση του Vladimir Potanin, ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, ο οποίος όμως δεν έχει υποστεί κυρώσεις μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ε.Ε.
Η Ιnterros έχει ήδη εξαγοράσει πολλές επιχειρήσεις, κατά την προηγούμενη περίοδο, που δυτικοί κολοσσοί και τράπεζες εγκατέλειπαν σταδιακά τη χώρα.
Απώλειες και από τις δύο πλευρές
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας έχουν πληγεί σημαντικά από τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.
Η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρωσία προχωράει στην εξαγορά των κρατικών Otkritie και RNCB, που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα.
Η Interros εξαγόρασε και την θυγατρική Rosbank της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, ενός ιδρύματος με ιστορία 150 χρόνων παρουσίας στη Ρωσία, με τη δεύτερη να εκτιμάται ότι χάνει 3,1 δις. ευρώ από τη πώληση της θυγατρικής της.
Αυτό το σενάριο φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγει η ιταλική τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χάσει 5,3 δις. ευρώ αν αποχωρήσει από τη Ρωσία.
H UniCredit επεξεργάζεται συμφωνίες με τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ώστε να ανταλλάζει τα χαρτοφυλάκια των ρωσικών δανείων με άλλα ξένων πιστωτών, όπως αναφέρει το FT.
Κι αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που επέτρεψε στην τράπεζα να περιορίσει την καθαρή διασυνοριακή της έκθεση στη Ρωσία από 4,5 δις. ευρώ στις αρχές Μαρτίου σε 3,2 δις. ευρώ στα τέλη Απριλίου.
Η επέκταση των κυρώσεων σε όλο και περισσότερες ρωσικές τράπεζες περιπλέκει το παραπάνω σχέδιο. Η VTB και η Sberbank, δύο ρωσικές τράπεζες με δραστηριότητα στο εξωτερικό, προστέθηκαν στους καταλόγους των κυρώσεων και σχεδιάζουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη.
Για την αμερικανική Citigroup, η πώληση σε ίδρυμα, το οποίο δεν έχει δεχθεί κυρώσεις είναι προτιμότερη επιλογή από την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν οι FT.
Διαβάστε επίσης:
Κόκκινα δάνεια: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων – Η μεγάλη εκκρεμότητα για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ
Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Η περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα, οι επαφές με επιχειρηματίες και το μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας και διατήρησε σταθερές τις προοπτικές
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ