ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εντός διμήνου εκτιμάται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει αναλάβει την ευθύνη προκειμένου να συντάξει την έκθεση αποεπένδυσης από τις τράπεζες.
Τούτο αποτελεί αίτημα από το Eurogroup εδώ και τρία χρόνια , αίτημα το οποίο μέχρι τώρα δεν ικανοποιήθηκε.
Η έκθεση αυτή θα είναι δύσκολο να περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αλλά εύκολο να περιλαμβάνει στόχους και διαδικασίες, αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα δεδομένα.
Άλλωστε, ήδη το ΤΧΣ καταδεικνύει την πρόθεσή του να φύγει από τις τράπεζες επιχειρώντας ωστόσο να καλύψει ένα κομμάτι των ζημιών που δημιούργησαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Έτσι μείωσε δραματικά το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς κατά την τελευταία επιτυχημένη αύξηση της τράπεζας φθάνοντάς του στο 27% ενώ συγχρόνως φαίνεται η πρόθεσή του να μειώσει και το ποσοστό του κατά την επικείμενη αύξηση της Alpha Bank, στην οποία κατέχει το 11% και στην οποία επίσης θα συμμετέχει.
Σε ότι αφορά τη Eurobank το ποσοστό του Ταμείου είναι ελάχιστο ενώ παραμένει ένα ισχυρό 40% στην Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία δε σχεδιάζει αύξηση άμεσα, τουλάχιστον προκειμένου το ΤΧΣ να διαμορφώσει πρόγραμμα αποεπένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει φέρει μπροστά το Γενικό Συμβούλιο που είναι αυτό το οποίο δίνει τον τόνο και στην εκτελεστική επιτροπή με στόχο τον παραπάνω σχεδιασμό.
Ενδιαφέρον θα έχει στο αμέσως προσεχές διάστημα να καταστεί αντιληπτό που θα πάει η συμμετοχή του Δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής, καθώς εκτιμάται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί τη λύση η οποία δείχνει να είναι η πλέον πρόσφορη, αν και σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εξετάζονται και κάποιες ακόμη λύσεις.
Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου επέτρεψε την αλλαγή διοίκησης αλλά και διασφάλισε τα μέλη του ΤΧΣ προκειμένου μέσα από εταιρική διακυβέρνηση να αποφασίσουν το πλάνο αποεπένδυσης.
Ένα δεύτερο κομμάτι του θεσμικού πλαισίου προετοιμάζεται άμεσα και είναι αυτό το οποίο θα αφορά τα προσόντα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται πως οι απαιτήσεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου διαμόρφωσαν μια αποικιοκρατική αντίληψη για τη στελέχωση των συμβουλίων των τραπεζών και το στοιχείο αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί και επιτέλους να ευθυγραμμιστεί με βάση τα όσα ισχύουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπ’ αυτήν την έννοια οι θεσμοί επεξεργάζονται προτάσεις που έχει ήδη δώσει επί του θέματος η ελληνική κυβέρνηση και σύντομα θα οδηγηθούν να συμφωνήσουν με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης τα νέα δεδομένα.
Διαβάστε επίσης:
-Alpha Bank: Με ποσοστό άνω του 5% στο Μετοχικό Κεφάλαιο η Schroders
-Σ. Λαζαρίδης: Δείκτης ενέργειας και real estate στο Χ.Α., νέα τραπεζικά συμβόλαια στα παράγωγα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike