ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Πλήθος ερωτημάτων εγείρει η στάση που τηρεί η Ellington, η οποία με επιστολή της στο mononews αρνείται κάθε συμμετοχή στην πρώτη τιτλοποίηση που έκανε η Τράπεζα Αττικής το 2017, την ίδια ώρα που το fund DDM που χρηματοδότησε τη συναλλαγή αυτή την κατονομάζει ως «εταίρο του» στην Ελλάδα.
Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι η Ellington Management Group, με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όχι μόνο είχε ενεργό συμμετοχή στην τιτλοποίηση και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά συμμετείχε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρείας διαχείρισης -που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό- της «Θεάς Αρτεμις», σε συζητήσεις που γίνονταν με τις εποπτικές αρχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ερωτάται, λοιπόν η Ellington Management Group, αν δεν είχε καμία σχέση, τότε γιατί συμμετείχε ο Νίκος Νικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της στην Ελλάδα, μαζί με την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, επικεφαλής του servicer «Θεά Αρτεμις» και τον Πήτερ Χόρεντ (οι δύο τελευταίοι ήταν και εκπρόσωποι των Αμερικανών στο Δ.Σ. της Attica Bank), σε συναντήσεις που είχαν γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος με ανώτατα στελέχη της;
– Ποιος λέει ψέματα και παίζει κρυφτούλι; Η στάση του group Ellington πάντως δεν έχει περάσει απαρατήρητη και από τις Εποπτικές Αρχές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση είχαν πιστοποιήσει τη συμμετοχή του αμερικανικού fund τόσο κατά την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων όσο και μεταγενέστερα στην ΑΜΚ της τράπεζας.
– Γιατί τώρα προσπαθούν να αποσείσουν κάθε ευθύνη;
– Γιατί λένε ότι ουδεμία σχέση έχουν με την κυπριακή Ellington Solution SA;
– Το Ellington Group δεν αποτελεί μία ομάδα συνδεδεμένων εταιρειών; Δεν συμμετέχει σε αυτήν την ομάδα και η Ellington Solution SA;
– Γιατί επιμένουν πως καμία σχέση δεν είχαν με τους επενδυτές που επέλεξε η Τράπεζα Αττικής και ανέλαβαν τη διαχείριση της τιτλοποίησης «Ωμέγα»; Και αυτό τη στιγμή που από δελτία Τύπου και ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκύπτει το αντίθετο;
– Και αν δεν έχουν σχέση γιατί επισήμως το 2021 η τότε διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Θόδωρο Πανταλάκη ενημέρωνε το κορυφαίο όργανο της κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει σύνδεση; Είπε ψέματα το τότε αφεντικό της Τράπεζας Αττικής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο επενδυτικό κοινό;
– Ο Ντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και πρόεδρος της Attica Bank -για ένα 24ωρο ακόμη, τι λέει για όλα αυτά; Είχαν ή δεν είχαν σχέση οι Αμερικανοί;
– Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλεγξε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του Ellington Management Group και της Ellington Solution SA;
– Ποιος φοβάται τον έλεγχο;
– Μήπως τελικά οι Αμερικανοί ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική διότι δεν θέλουν να χάσουν τη διαχείριση της τιτλοποίησης «Ωμέγα» των 1,3 δισ. ευρώ;
Μπορεί λοιπόν η Ellington Management να επιμένει πως «ουδεμία σχέση έχουν», ωστόσο, σε Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε το fund DDM, το οποίο χρηματοδότησε το 2017, την πρώτη τιτλοποίηση της Τράπεζας Αττικής αποκαλύπτει ότι απέκτησε συνεταίρο στην Αθήνα την αμερικάνικη Ellington.
Υπάρχει, όμως και επίσημη ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον Μάιο του 2021, με την τότε Διοίκηση –υπό τον Θόδωρο Πανταλάκη– της Attica Bank να αναφέρει πως: «Η Τράπεζα κατόπιν λήψης δεσμευτικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ellington Solution SA, η οποία τυγχάνει συνδεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group, αναφορικά με τους συμβατικούς όρους μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή «Ωμέγα».
Σε ό,τι αφορά τώρα τη συμμετοχή της Ellington στην πρώτη τιτλοποίηση της Attica Bank αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει ο έτερος επενδυτής, η DDM, την τριετία 2018 – 2021 τα έσοδα που εισέπραξαν από τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 44 εκατ. ευρώ, όταν το πακέτο είχε πωληθεί από την τράπεζα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα εισέπραξαν από προμήθειες διαχείρισης πάνω από μισό δισ. ευρώ!
«Στόχος μας η εξυγίανση της Τράπεζας»
Πάντως, πηγές της Attica Bank σημειώνουν στο mononews.gr πως η Διοίκηση θα πράξει τα δέοντα για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της τράπεζας, τονίζοντας πως το πλάνο για την εξυγίανση της προχωρά.
Ο έλεγχος που θα διεξαχθεί θα δώσει απάντηση και στο μείζον ερώτημα, πώς κατέληξε η διαχείριση μιας τιτλοποίησης να δημιουργήσει μία «μαύρη τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της.
Η διευθέτηση των προβληματικών χαρτοφυλακίων είναι μείζονος σημασίας για την Attica Bank προκειμένου να προχωρήσει στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Η Διοίκηση της Ελένης Βρεττού είναι αποφασισμένη να βγάλει στο φως «τους σκελετούς» που χρόνια κρύβονταν.
Τι λέει η επιστολή του Ellington Management Group
Το Ellington Management Group σε τρισέλιδη επιστολή του προς το mononews.gr υπογραμμίζει πως «ουδεμία σχέση και συμμετοχή είχε στην τιτλοποίηση Ωμέγα και τη διαχείριση της, που έγινε εκείνη την εποχή».
Η επιστολή εστάλη κατόπιν δημοσιεύματος της στήλης Wiseman ότι η διοίκηση της Attica Bank προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τιτλοποίηση που «φόρτωσε» τον ισολογισμό της με σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρουν:
Το Ellington δεν είχε καμία συμβολή στη στρατηγική NPE της Attica Bank.
Για το Artemis Securitization: Ο επενδυτής που επέλεξε η Attica Bank Management το 2017 δεν ήταν το Ellington και δεν είχε καμία σχέση με το Ellington.
Για το Metexelixis Securitization: Αυτοί οι τίτλοι που εκδόθηκαν ως μέρος της τιτλοποίησης Metexelixis πωλήθηκαν σε άλλο επενδυτή το 2018. Το Ellington δεν είχε καμία σχέση με τη συναλλαγή αυτή.
Στις τιτλοποιήσεις που συνήψε η Attica Bank το 2017 και το 2018, το Ellington δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή. Οι επενδυτές ήταν άλλες οντότητες που δεν συνδέονται με το Ellington.
Οι συναλλαγές αυτές διαρθρώθηκαν από την Attica Bank, η οποία ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λήψη της έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής και των Ελεγκτών και των αντίστοιχων δομικών στοιχείων.
Σημειώνει ότι: Πριν από την έκδοση της τιτλοποίησης, η Attica Bank παρείχε στον νομικό και λογιστικό σύμβουλό της το Business Plan και την εκτίμηση ότι οι ανακτήσεις θα ανέλθουν περίπου στο 150% της λογιστικής αξίας του καταγγελθέντος δανειακού χαρτοφυλακίου.
Ως αποτέλεσμα, πήραν την άδεια να αναγνωρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να διατηρήσουν το senior note ως καλό κεφάλαιο.
Αυτή η αντιμετώπιση ήταν μοναδική στην ελληνική αγορά καθώς επέτρεψε στην Attica Bank να γράψει κέρδη κατά την έκδοση του τίτλου και το ίδιο έκαναν ένα χρόνο αργότερα με το Metexelixis.
Κάθε άλλη έκδοση τιτλοποίησης ΜΕΔ στην ελληνική αγορά είχε αρχικά ως αποτέλεσμα την αναγνώριση ζημίας.
Και υπογραμμίζει ότι: Τον Σεπτέμβριο του 2020, και ενώ είχαν πραγματοποιηθεί εισπράξεις, τις οποίες γνώριζε η Attica Bank, η Attica Bank αποφάσισε να αναδιαρθρώσει τη συναλλαγή εξοφλώντας και επιτρέποντας στον Επενδυτή να εξέλθει από την επένδυση σε τρία χρόνια αντί για 10 χρόνια με ROI περίπου 100%.
Όπως είναι δημοσίως γνωστό, η επένδυση ήταν τόσο σε τίτλους της τιτλοποίησης όσο και σε μετοχές της εταιρείας διαχείρισης δανείων.
Και τονίζει: Το Ellington δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις αποφάσεις και το έχει δηλώσει στα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Servicer και σε σχετικές επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές.
Ο λόγος για τον οποίο τα δάνεια ΜΕΔ επιστράφηκαν στα βιβλία της τράπεζας ήταν επειδή η τράπεζα επέλεξε να επαναγοράσει τόσο το junior note του Artemis Securitization όσο και τις μετοχές που εκδόθηκαν από τον διαχειριστή των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.
Το Ellington δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για αυτή τη συναλλαγή μέχρι πολύ αργότερα.
Στη συναλλαγή συμμετείχαν η Attica Bank και ο Επενδυτής που επιλέχθηκε από αυτήν.
Διαβάστε επίσης:
Βασίλης Καραμούζης (ΕΤΕ): €1,5 δισ. οι νέες εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο
Bloomberg: Ο Μητσοτάκης επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και η ελληνική κρίση περνάει στην ιστορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα