ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτά είναι τα βασικά «καμπανάκια» που έκρουσε ο Γιάννης Στουρνάρας προς τον τραπεζικό κλάδο.
Συγκεκριμένα η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε το 3ο τρίμηνο του 2024 και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει αρνητικός (στο -2,7% τον Αύγουστο φέτος), διότι οι νέες εκταμιεύσεις δεν καλύπτουν τις αποπληρωμές στεγαστικών. Αντίθετα έχει αυξηθεί η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, τα οποία εμφανίζουν θετικό ρυθμό μεταβολής στο 5,8% τον Αύγουστο.
Η υποτονική ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΤτΕ τα οποία δείχνουν ότι πριν από την περίοδο 2005-2007, οι τράπεζες χορηγούσαν 1 δις ευρώ για στεγαστικά δάνεια το μήνα, δηλαδή 12 δις ευρώ το χρόνο.
Η πίεση από την άνοδο των επιτοκίων –αύξηση 4,5% από το 2022- ήταν επίσης περιοριστικός παράγοντας για τη λήψη δανείων. Όπως δείχνουν χαρακτηριστικά τα στοιχεία της ΤτΕ το μέσο επιτόκιο δανείων αυτής της κατηγορίας έφτασε από το 1,99% που ήταν τον Ιούνιο του 2022, στο 4,4% τον Απρίλιο φέτος και στο 4,32% τον Αύγουστο. Ενώ με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναμένεται να αναθερμάνει την ζήτηση για στεγαστικά.
Το πρώτο εξάμηνο φέτος δόθηκαν 10.257 νέα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 593 εκατ. ευρώ. Σε σχέση βέβαια με το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι εκταμιεύσεις είναι αυξημένες κατά 16,9% καθώς δόθηκαν 85 εκατ. ευρώ περισσότερα (στα 508 εκατ. ευρώ πέρυσι στο εξάμηνο).
Σχεδόν το ένα στα δύο νοικοκυριά –ποσοστό 45%- «κλείδωσαν» τα δάνεια τους σε σταθερό επιτόκιο 10ετίας και άνω, και το 44% των δανειοληπτών θα αποπληρώσει το δάνειο του σε ορίζοντα από 25 έως 30 έτη, ενώ διάρκεια αποπληρωμής από 15 έως 25 έτη επέλεξε το 35% των δανειοληπτών, με το 16% να επιλέγει διάρκεια μέχρι 15 χρόνια και το 4% πάνω από 30 χρόνια. Με τη μέση εκταμίευση δανείου να διαμορφώνεται στις 57,9 χιλ. ευρώ, μειωμένη έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023 που ήταν 77,2 χιλ. ευρώ.
Άνοδος στα «κόκκινα» δάνεια
Στην Έκθεση της η ΤτΕ καταγράφει άνοδο στο ποσοστό των «κόκκινων» δάνειων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών τον Ιούνιο, καθώς συμπεριλήφθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όσα είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα να διαμορφωθεί στα 10,4 δις ευρώ (+4,8%).
Και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εφιστά και πάλι την προσοχή των τραπεζών στη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων.
Συγκεκριμένα η τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων τον Ιούνιο του 2024 αυξήθηκε οριακά σε 6,9% από 6,7% το Δεκέμβριο του 2023, καθώς η πιστωτική επέκταση μετρίασε την αρνητική επίδραση από την αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Μάλιστα η ΤτΕ σημειώνει ότι ο δείκτης ΜΕΔ σε επίπεδο τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (Ιούνιος 2024: 2,3%) και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του υφιστάμενου αποθέματος χρειάζεται να συνεχιστούν. Ενώ τα «κόκκινα» δάνεια των μη συστημικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 36,4%.
Ωστόσο σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του εν λόγω δείκτη για τις λιγότερο σημαντικές τράπεζες με την ένταξη των τιτλοποιημένων «κόκκινων» δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».
Διαβάστε επίσης
Στουρνάρας: Γιατί αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών – Μείωση στο τέλος του 2024
Πονοκέφαλος για τους εφοπλιστές… ο Στουρνάρας και οι πλοίαρχοι των ποντοπόρων πλοίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Πώς θα καλυφθεί ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου το 2025
- ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι παρακολούθησαν το χθεσινό debate των υποψήφιων προέδρων
- Ίδρυμα Ευγενίδου: Δέσμευση για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στη γαλάζια οικονομία
- Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου θα κατηγορηθεί για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος