Ακόμα και κατ΄ οίκον επισκέψεις από επιθεωρητές του δημοσίου θα δέχονται οι δανειολήπτες που θα ρυθμίσουν, θα «κουρέψουν» και θα πάρουν επιδότηση για τις «κόκκινες» οφειλές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την σύνθεση του νοικοκυριού. Θα μετράνε δηλαδή «κεφάλια», μήπως και κάποιοι δηλώσουν περισσότερα μέλη ως προστατευόμενα….

Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη χθεσινή ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας- Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, το τσεκάρισμα στα εισοδήματα, την περιουσία, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση των επιλέξιμων δανειοληπτών θα είναι συνεχές από το Δημόσιο.

Και αν διαπιστωθεί ότι ο δανειολήπτης δήλωσε ψευδή στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή απέκρυψε εισοδήματα, τότε θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Εισαγγελέα και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο το σύνολο της επιδότησης που έλαβε και μάλιστα με τόκο 5%.

«Τα φώτα σβήνουν στο πάρτυ των στρατηγικά κακοπληρωτών. Οι ασφαλιστικές δικλείδες του νέου νόμου είναι πολλές για να αποκλειστεί η καταστρατήγιση των ευνοϊκών του διατάξεων», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο mononews.gr και συνεχίζει: Βέβαια προς το παρόν ο νόμος Κατσέλη εξακολουθεί να αποτελεί το «καταφύγιο» των μπαταχτσήδων. Μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης αναμόρφωση του ν. 3869/2010 και πάμε σε ενιαίο θεσμικό πλαίσιο –που θα ενσωματώνει και το τελευταίο νομοθέτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό-, το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, τότε το πάρτυ θα τελειώσει οριστικά. Και προστατευμένοι θα είναι εκείνοι οι οφειλέτες που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Προκειμένου λοιπόν να αποκλειστούν στην πράξη οι στρατηγικά κακοπληρωτές από τις πρόνοιες του νέου νόμου:

· Ο έλεγχος από το Δημόσιο θα είναι συνεχής, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του «κόκκινου» δανείου. Δηλαδή στο τέλος Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (που θα δέχεται τα αιτήματα υπαγωγής στο νέο νόμο) αυτεπαγγέλτως θα επανεξετάζει την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αντλώντας στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία φορολογικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

· Καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης ο οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογική δήλωση και να δηλώνουν αλλαγές σε περιουσία, εισόδημα.

· Αν υπάρχουν αλλαγές θα πρέπει να δηλωθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αναπροσαρμοστεί αναλόγως και η συνεισφορά του Δημοσίου.

· Να συναινεί στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

· Να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ` οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι αν ο οφειλέτης έχει πετύχει ρύθμιση των οφειλών του μέσω δικαστικής απόφασης, θα πρέπει να μεταφορτώσει ο ίδιος τη δικαστική απόφαση ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισαγάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση ώστε να λάβει την επιδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Opus… προς πώληση πακέτο ακινήτων «αριστούργημα» της Eurobank

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα και απαλλαγή από ειδικό φόρο ακινήτων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με ετήσιο «Big Brother» η επιδότηση της δόσης των «κόκκινων» δανειοληπτών