• Τράπεζες

    SVB: Το blue chip που κατέρρευσε και θύμισε ημέρες του 2008 – Ποιες εταιρείες είναι σε πανικό

    Γκρεγκ Μπέκερ, CEO της Silicon Valley Bank


    Από start ups και εταιρείες βιοτεχνολογίας μέχρι έναν όμιλο συνταξιοδοτικών προγραμμάτων της Σουηδίας, η Silicon Valley Bank έφερε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές για το ντόμινο συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει η κατάρρευσή της την περασμένη Παρασκευή.

    Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-2009, τα άσχημα νέα για μία τράπεζα προμήνυαν κακά νέα και για τις υπόλοιπες. Οι μνήμες αυτές ξύπνησαν στους επενδυτές που οδήγησαν στην κατάρρευση μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες της μετοχής της Silicon Valley Bank με βουτιά 81%, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διακόψει τις συναλλαγές. «Η Silicon Valley Bank θεωρήθηκε τράπεζα blue chip», ανέφερε ο R.J. Grant, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Keefe, Bruyette & Woods στη Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι οι αναλυτές δεν προέβλεψαν την κατάρρευσή της.

    Το λουκέτο και η ανάληψη της λειτουργίας της από τις ρυθμιστικές αρχές, προκάλεσε πανικό σε εταιρείες με μεγάλη έκθεση στη τράπεζα. Κάποιοι πρόλαβαν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους, κάποιοι άλλοι όμως δεν τα κατάφεραν.

    Νέο πλήγμα στην τεχνολογία

    Από τη Silicon Valley των ΗΠΑ μέχρι και το Κέιμπριτζ, νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς πολλές εξ’ αυτών είχαν καταθέσεις στη τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σ’ ένα 24ωρο.  Κάποιοι ιδρυτές ανησυχούν και για την καταβολή της μισθοδοσίας, ακόμα και για μαζικές απολύσεις.

    Περισσότερες από τις μισές εταιρείες τεχνολογίας «διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος  των μετρητών τους στην SVB», δήλωσε ο Γκρεγκ Μάρτιν, ιδρυτικό μέλος της επενδυτικής εταιρείας Liquid Stock στο Bloomberg. «Όλοι πρέπει να κάνουν μισθοδοσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

    Σύμφωνα με τον Μάρτιν η τράπεζα είναι πιο υγιής από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Αλλά το χειρότερο σενάριο, είπε, ότι είναι «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι» να μην πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες απειλούνται, μιας και τα venture capitals που επικεντρώνονται σε αυτούς τους τομείς έχουν προειδοποιήσει τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους ότι το ευρύτερο κλίμα απαισιοδοξίας μετά το κλείσιμο της τράπεζας ίσως τους δυσκολέψει την πρόσβαση σε κεφάλαια.

    Το sell-off στις μετοχές

    Η Silicon Valley Bank του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε να ενημερώσει τους πελάτες της και τους συνεργάτες της ότι έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον Αύγουστο του 2022 και το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από μέλη που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Αντίστοιχα και στην Γερμανία η SVB έσπευσε να ενημερώσει ότι δεν επηρεάζεται από κεφαλαιακές απαιτήσεις και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    Ο μεγαλύτερος συνταξιοδοτικός όμιλος της Σουηδίας (Alecta Pension Insurance Mutual) βρέθηκε με τη σειρά στο επίκεντρο, καθώς τον περασμένο χρόνο υπερδιπλασίασε τις συμμετοχές του στην τράπεζα. Ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της SVB στα τέλη του περασμένου έτους με συμμετοχή ύψους 605 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Τριγμοί σημειώθηκαν και στην βιομηχανία των crypto, με τις μετοχές της Signature Bank να καταρρέουν την Παρασκευή, και κολοσσοί όπως η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο crypto και ο επενδυτής Mike Novogratz να σπεύδουν να καθησυχάσουν ότι δεν έχουν έκθεση στη τράπεζα.

    Οι εταιρείες βιοτεχνολογίας είδαν τις μετοχές να βυθίζονται ενώ οι ίδιες προσπαθούν να εκτιμήσουν τη ζημιά, αναζητώντας παράλληλα κεφάλαια.

    Η εβδομάδα έκλεισε με ένα δραματικό sell off, κυρίως στις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι μεγάλοι αμερικάνικοι κολοσσοί έδειξαν ανθεκτικότητα, σε αντίθεση με μικρές αμερικάνικες τράπεζες που είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν έως και 40% κάποια στιγμή κατά τις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές της περασμένης Παρασκευής. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες 40 δις δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους.

    Σε αναζήτηση αγοραστή

    Η κατάρρευση της SVB θεωρείται η μεγαλύτερη πτώχευση εδώ και μία δεκαετία, ύστερα από μία ανεπιτυχή προσπάθεια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ζημίες 1,8 δις δολαρίων.

    Η τράπεζα είχε καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να εκτοξεύσει την αξία της σε 40 δις δολάρια, εκμεταλλευόμενη το επενδυτικό ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τα χαμηλά επιτόκια.

    Η ανακοίνωση για πώληση μετοχών οδήγησε σε ένα ανεξέλεγκτο sell-off και τεράστιες εκροές καταθέσεων, παρά το κάλεσμα του Διευθύνοντα Συμβούλου του SVB Financial Group, Greg Becker προς τους πελάτες να«παραμείνουν ψύχραιμοι» και να υποστηρίξουν την τράπεζα.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο Becker, επιχείρησε και την Παρασκευή να περιορίσει τις εκροές καλώντας προσωπικά τους πελάτες της τράπεζας, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την άτακτη φυγή.

    Η απώλεια του 81% της αξίας της μετοχής της μέσα σε ένα 24ωρο, οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας να αναλάβουν την τράπεζα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων να ορίζεται διαχειριστής για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

    Η εγγύηση της Αρχής καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολαρίων ανά καταθέτη σε κάθε τραπεζικό ίδρυμα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι προβλέπεται για τις καταθέσεις μεγαλύτερου ύψους.

    Η SVB Financial Group, στην οποία υπάγεται η τράπεζα, ακόμα και μετά τη πτώχευση, εκδήλωσε την Παρασκευή την πρόθεσή να αναζητήσει αγοραστή.

    Η ενδεχόμενη αγορά μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Silicon Valley Bank: Ποιοι ανταγωνιστές της επωφελούνται από το λουκέτο στην Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ