Πρέπει να ξυπνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσει στην τραπεζική ενοποίηση και την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, αναφέρει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή στο mononews.gr, σημειώνοντας πως σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας, το φετινό stress test των τραπεζών θα «μετρήσει» και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτός από αυτήν του τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις ανατροπές σε εμπορικό επίπεδο και τους κλιματικούς κινδύνους.

Το μείγμα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και την επιβολή δασμών, δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια σκακιέρα και όπως σημειώνει η ίδια πηγή: Οι κινήσεις των Αμερικανών είναι εκτός παγκόσμιου θεσμικού πλαισίου, και παραβαίνουν όλες τις αρχές του World Trade Organization, όπως θεσπίστηκαν μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

1

Η Ευρώπη οφείλει να ξυπνήσει και πρέπει να προχωρήσει στην απλοποίηση των κανόνων καθώς σήμερα είναι ανελαστικό το πλαίσιο για ιδιωτικές επενδύσεις, στην τραπεζική ένωση και ενοποίηση κεφαλαιαγορών και να υιοθετήσει κοινές πολιτικές σε άμυνα, και ενέργεια, υπογραμμίζει ο κορυφαίος τραπεζίτης και συμπληρώνει:

Κυρίως όμως πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι υπάρχουν κεφάλαια να επενδυθούν. Η Ευρώπη έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (σύμφωνα με την Κομισιόν είναι στο 3% με 3,5% του ΑΕΠ ετησίως οι υπερβάλλουσες αποταμιεύσεις σε σχέση με τις επενδύσεις για την τριετία 2025-2027). Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί το πλαίσιο για επενδύσεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Δεν τα επενδύει στον εαυτό της διότι ο δημόσιος τομέας (π.χ Γερμανία) έχει ένα φρένο χρέους ως μη όφειλε που πρέπει να το αφαιρέσει, ο δε ιδιωτικός τομέας αποφευγει λόγω της πολυπλοκότητας των ρυθμίσεων αυξάνεται το κόστος και προτιμά την Αμερική ή την Ιαπωνία.

«Τώρα είναι η ευκαιρία να ξυπνήσει η Ευρώπη» συνεχίζει ο τραπεζίτης και μάλιστα αναφέρει πως στο περιθώριο της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ παρέθεσε δείπνο στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης με προσκεκλημένη την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αυτό δείπνο έγινε «μία ανοικτή συζήτηση» για όλα τα καυτά θέματα που έχει μπροστά της η ΕΚΤ, με ανταλλαγή απόψεων και την Επίτροπο να εκφράζει την πρόθεση να «τρέξει» η απλοποίηση των κανόνων και η ενοποίηση τραπεζών- κεφαλαιαγορών.

Πως «διαβάζουν» τις εξελίξεις οι ελληνικές τράπεζες

Στον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας λόγω της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, που δεν έχει αποσαφηνιστεί αναφέρεται οικονομική ανάλυση της τράπεζας Πειραιώς, στην οποία επισημαίνεται πως: Η παγκόσμια οικονομία και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, δηλαδή πότε και εάν θα επιβληθούν τελικά δασμοί, σε ποιες χώρες και με ποια κριτήρια, το ύψος τους και οι πολιτικές προεκτάσεις τους.

Αλλά και τι συνεπάγονται σε γεωπολιτικό επίπεδο οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ, σε ότι αφορά την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα επισημαίνεται ότι «σημαντική αβεβαιότητα γεννά η λεκτική αντιπαράθεση από την πλευρά των ΗΠΑ προς παραδοσιακούς συμμάχους που εντείνεται με την πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά».

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία κατάσταση εύθραυστης ενεργειακής ασφάλειας, αφού παράγει λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι καταναλώνει» επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, υπογραμμίζοντας πως ενώ έχει απεξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άλλες χώρες για την προμήθεια ενέργειας, ειδικά από τις ΗΠΑ. Η εξάρτηση αυτή, μετά τη διακοπή της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, την 1η Ιανουαρίου 2025, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, κυρίως γεωπολιτικοί..

Η ΕΕ οφείλει άμεσα και συντεταγμένα να αντιδράσει στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, με τη λήψη των κατάλληλων αντίμετρων. Είναι βέβαιο ότι οι δασμοί, ανάλογα με το ύψος τους, θα εξασθενήσουν περαιτέρω τον αναιμικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Ευρώπης, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μικρότερης εμπορικής της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο Παγκόσμιων Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας: Σε αυτό το περιβάλλον και με την πολιτική αποσταθεροποίηση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να είναι στο επίκεντρο, η ΕΕ οφείλει να εστιάσει στην ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως σε τεχνολογίες αιχμής, και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πνεύμα της πρότασης Ντράγκι.

Η Ευρώπη χρειάζεται ριζικές αλλαγές

«Ξεχάστε τις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει επιβάλει με επιτυχία δασμούς στον εαυτό της» ήταν ο τίτλος άρθρου του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ και πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα στους Financial Times.

Ο «σούπερ» Μάριο ανέφερε πως τα εσωτερικά εμπόδια της Ευρώπης ισοδυναμούν με δασμούς 45% για τη μεταποίηση και 110% για τις υπηρεσίες και τονίζει την ανάγκη να αλλάξει προσανατολισμό η ΕΕ και να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές», ώστε να καμφθούν τα εμπόδια – περιορισμοί στην προσφορά, ρυθμιστικά εμπόδια, ανοχή στην επίμονα ασθενή ζήτηση-, που γονατίζουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και όπως υπογράμμιζε, αυτά «τα εσωτερικά εμπόδια είναι κληρονομιά εποχών που το εθνικό κράτος ήταν το φυσικό πλαίσιο δράσης. Όμως πλέον είναι σαφές ότι η δράση με αυτό τον τρόπο δεν έχει προσφέρει ούτε ευημερία για τους Ευρωπαίους, ούτε υγιή δημόσια οικονομικά, ούτε καν εθνική αυτονομία, η οποία απειλείται από την πίεση από το εξωτερικό. Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική αλλαγή».

Stress test

Σε ότι αφορά τώρα το stress test, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε εξέχουσα θέση στην πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής. Για τον SSM οι εποπτικές προτεραιότητες της περιόδου 2025-2027, επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ικανότητας των τραπεζών να αντέχουν σε μακροοικονομικούς και γεωπολιτικούς κραδασμούς, σε ένα περιβάλλον πιο ασταθές και απρόβλεπτο από ποτέ και μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο προστατευτισμό, αυξημένη αβεβαιότητα και διάβρωση της πολυμερούς συνεργασίας.

Όλες οι τράπεζες –και οι τρεις ελληνικές Εθνική, πειραιώς και Alpha- θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι κεφαλαιακά ισχυρές ακόμη και στα πιο ακραία σενάρια, που προβλέπουν για την ΕΕ την περίοδο 2025-2027 σωρευτική ύφεση 6,3%, αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο 6,1%, πληθωρισμό 5% το 2025, 3,5% το 2026 και 1,9% το 2027.

 

Διαβάστε επίσης 

JPMorgan: Ξεκινά η δίκη για το «τεράστιο λάθος» αγοράς της Frank

Χατζηδάκης στο Eurogroup: «Η Ευρώπη να μιλά με μία φωνή – Σε μερικούς μήνες μπορεί να είναι πολύ αργά»

Επιστολή προς Κομισιόν από τέσσερις κορυφαίους τραπεζίτες της ΕΕ – «Γιατί χρειάζεται να απλοποιηθούν οι κανόνες»