• Τράπεζες

    Στουρνάρας: Τα εύσημα σε Βρεττού, Βαρθολομαίο, Εξάρχου και η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής ΤτΕ - Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής ΤτΕ – Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας ΤΧΣ και Thrivest για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα «ως τη βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όσο και το όφελος του φορολογουμένου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες το απόγευμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Και  απένειμε εύσημα τόσο στις διοικήσεις των δύο τραπεζών όσο και στον ιδιώτη επενδυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

    «Οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας, υπό την Ελένη Βρεττού και τον Αντώνη Βαρθολομαίο αντιστοίχως, έχουν ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στις δύο τράπεζες, έχοντας ανατρέψει την αρνητική εικόνα γι’ αυτές.

    »Επιπλέον, η Παγκρήτια έχει λειτουργήσει, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, με ενοποιητικό τρόπο για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, έχοντας απορροφήσει την HSBC και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας».

    Αναφερόμενος στην Thrivest τόνισε: «ο ιδιώτης επενδυτής Thrivest έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά (135 εκατ. ευρώ) κυρίως στην Παγκρήτια αλλά και στην Attica Bank, και έχει δεσμευτεί να επενδύσει άλλα 200 εκατ. ευρώ στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, πέραν των ποσών που ήδη έχει διαθέσει προκειμένου να εξαγοράσει τις συμμετοχές του πρώην κύριου μετόχου της Παγκρήτιας, γενόμενος έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

    Απαντώντας στο ερώτημα που έχει τεθεί αν η συμφωνία είναι ευνοϊκή για την Thrivest, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο ιδιώτης επενδυτής μπαίνει σε χειρότερους όρους στην τράπεζα, σε σχέση με τους όρους που μπήκαν άλλοι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι στις συστημικές τράπεζες. Με το price to book value στο 1,09 όταν στις άλλες τράπεζες οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μπει από 0,25 μέχρι 0,9.

    Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δείχνουν έλλειμμα κατανόησης των αγορών οι απόψεις ότι το κράτος χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες και σε ιδιώτες». Και ότι η συμφωνία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

    Μάλιστα στην τοποθέτηση του ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο προηγούμενος επενδυτής η Ellington δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στην τράπεζα και όταν η ΤτΕ ζήτησε το fit & proper τότε αποχώρησε.

    Υπογράμμισε επίσης –όπως και ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης- πως παρότι ανατέθηκε στην  JP Morgan να βολιδοσκοπήσει την αγορά για επενδυτές που τοποθετούνται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

    Όπως είπε: Σε μια δεκαετία, τα 955 εκατ. ευρώ των παλαιότερων και των σημερινών επενδύσεων του ΤΧΣ στην Attica Bank και στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά και να έχουν γίνει από 1,2 έως 1,6 δισεκ. ευρώ.

    Ο πέμπτος πυλώνας

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διοικητής της ΤτΕ στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος («κόκκινα» δάνεια, αναβαλλόμενος φόρος) και με  κρίσιμο μέγεθος ικανό να ανταγωνιστεί τις συστημικές τράπεζες, θα έχει σημαντικά οφέλη σε αρκετούς τομείς, καθώς:

    -Θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, σε επίπεδο επιτοκίων, προμηθειών αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων.

    -Η νέα τράπεζα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

    -Η νέα τράπεζα, υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορεί να διευκολύνει την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους, μέσω της επιλεκτικής αναχρηματοδότησης βιώσιμων πιστούχων που είχαν βρεθεί εκτός τραπεζικού συστήματος.

    -Τέλος, η εξυγίανση των ισολογισμών των δύο τραπεζών θα συμβάλλει στη μείωση του μέσου όρου των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προς τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε η τράπεζα από το 2014 και μετά και τόνισε πως: εάν η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν υλοποιείτο, τότε η Παγκρήτια και η Attica Bank θα οδηγούνταν στην κατάρρευση, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την Οικονομία που θα προέκυπτε καθώς θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στις τράπεζες, αυτές όπως «κούρεμα» καταθέσεων. Επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι μη καλυμμένες καταθέσεις και θα κουρεύονταν 909 εκατ. από την Attica Bank και άλλα 726 εκατ. από την Παγκρήτια, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.

    Ηλίας Ξηρουχάκης

    «Είναι πρόδηλα και πασιφανή τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για το Ταμείο» σημείωσε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Μάλιστα χαρακτήρισε «ιστορική» και «συναλλαγή ορόσημο»  την υπογραφή της συμφωνίας, διότι λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα

    Όπως είπε το ΤΧΣ μπήκε στην τράπεζα τον Ιούλιο του 2021 λόγω του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο και απέκτησε το 68,2% της Attica, και έκανε αναδρομή στη διαδικασία της αμκ του 2023, που είχε ως χαρακτηριστικό την υπαναχώρηση τόσο του τότε στρατηγικού επενδυτή όσο και του ΤΜΕΔΕ.

    «Με τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, το ΤΧΣ δίνει νέα πνοή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα» σημείωσε.

    Ελένη Βρεττού

    Με κάλεσε ο Διοικητής της ΤτΕ τον Αυγουστο του 2022 και μου ζήτησε να αναλάβω την τράπεζα, είπε η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank και συμπλήρωσε: Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έδιναν χαρτί για τη βιωσιμότητα της τράπεζας, και το πρώτο τρίμηνο του 2023  η τράπεζα λειτουργούσε με αρνητικά ίδια κεφάλαια και δεν μπορούσε να χορηγήσει δάνεια.

    Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα σημειώθηκε  πλήρης μεταστροφή, είπε και συνέχισε:

    Γνωρίζαμε από τότε ότι θα ακολουθούσε και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, διότι τα κεφάλαια δεν επαρκούσαν για την εξυγίανση του ισολογισμού μας.

    Εκανε αναφορά στην ένταξη των NPEs  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3» λέγοντας πως  χωρίς τον «Ηρακλή» θα χρειάζονταν 60%-80% περισσότερα κεφάλαια για την εξυγίανση της τράπεζας.

    Ακόμα η κα Βρεττού σημείωσε πως η τράπεζα προσφέρει σήμερα το πλέον ανταγωνιστικό επιτόκιο στις 6 μηνες καταθέσεις προθεσμίας στο 2,65% (όταν οι συστημικές προσφέρουν 1,5%), και ότι το ποσοστό αθετήσεων από το 2021 και μετά είναι χαμηλότερο του 1%.

    Η τράπεζα πλέον έχει επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία και μπορεί να στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

    Διαβάστε επίσης

    Βουλή: Θετική για τους αρμόδιους φορείς η συμφωνία συγχώνευσης Παγκρήτιας και Αττικής Τράπεζας

    Γιάννης Στουρνάρας για Attica Bank: Εξάρχου – Μπάκος από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα

    Attica Bank: Ομοβροντία επιχειρημάτων από Χατζηδάκη, Στουρνάρα για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ