“Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, παρά ανάγκη για αποφασιστική και κυρίως συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής“, ανέφερε εκτός άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε εθνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο – όπως αναλύεται και στην πρόσφατη έκθεση Ντράγκι – είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το οποίο θα βασίζεται στα στρατηγικά πλεονεκτήματά μας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τη δημιουργία κατάλληλων αποθηκευτικών χώρων για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και δικτύων διασύνδεσης.

1

Σημειώνοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 15 χρόνια με τα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας, ανέφερε ότι οι μελέτες της Τράπεζας έχουν δείξει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται να βαίνει αυξανόμενο, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να μετριαστεί το φαινόμενο.

“Μάλιστα”, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, “η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στο οκταετές έργο LIFE-IP AdaptInGR (2019-2026) ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να δημοσιοποιεί νέα αποτελέσματα μελετών με επικαιροποιημένες προβλέψεις για τις κλιματικές μεταβολές των επόμενων δεκαετιών, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ευάλωτους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και την εκτίμηση τρωτότητας της ελληνικής οικονομίας στην κλιματική αλλαγή”.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αφορά πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στα θέματα του κλίματος και της βιωσιμότητας, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ενσωμάτωση κλιματικών παραμέτρων στη στρατηγική της και τη συστηματικότερη συνεκτίμηση των ζητημάτων βιωσιμότητας στις δράσεις της.

“Το 2019 είχαμε φιλοξενήσει και πάλι στην Τράπεζα της Ελλάδος την παρουσίαση του προηγούμενου ΕΣΕΚ. Οι στόχοι που τέθηκαν τότε για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας ήταν φιλόδοξοι.

Έκτοτε, έχουν γίνει βήματα προόδου, ώστε σήμερα, στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, να έχουν τεθεί ακόμα πιο φιλόδοξοι στόχοι για τις επόμενες δεκαετίες”, ανέφερε, τονίζοντας ότι η ελαχιστοποίηση του κόστους μιας φιλόδοξης ενεργειακής μετάβασης, με τον σωστό σχεδιασμό και την ανάληψη των κατάλληλων δράσεων, είναι κρίσιμης σημασίας και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι “χαιρετίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας συνολικής στρατηγικής με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση της ενέργειας, στην αύξηση της χωρητικότητας των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας”.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη το νέο πλαίσιο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας περιλαμβάνει το τέλος της εποχής των επιδοτήσεων στην ενέργεια και την υλοποίηση οικονομικών αλλά αποτελεσματικών επενδύσεων.

Ο ίδιος σημείωσε πως με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ 2025-2050 η χώρα καθίσταται πλήρως ενεργειακά ανεξάρτητη.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου για την επίτευξη των στόχων του αναθερωρημένου ΕΣΕΚ απαιτούνται επενδύσεις έως το 2050 ύψους 436 δισ. ευρώ, επικαλούμενη σχετική μελέτη της McKinsey που αξιοποίησε το υπουργείου ΠΕΝ για τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου.

Η συνεισφορά στην ακαθάριστη αξία ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2050, στο ΑΕΠ η συμβολή θα είναι 2,5% ετησίως, ενώ κάθε χρόνο δημιουργούνται 210.000 διατηρήσιμες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την κ. Σδούκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις επενδύσεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ, τον εξηλεκτρισμό των δραστηριοτήτων και τις νέες τεχνολογίες αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας το μέσο ενεργειακό κόστος στο ρεύμα υποχωρεί από τα 145 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα 95 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το 2050.

Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030.

Το ΕΣΕΚ παρουσιάζει και αναλύει Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για την επόμενη δεκαετία.

Συμπληρωματικά στο ΕΣΕΚ αναπτύσσεται η Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050 που αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο συλλογικό Ευρωπαϊκό στόχο της επιτυχούς και βιώσιμης μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το έτος 2050, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μακροχρόνια Στρατηγική έχει ως σημείο αναφοράς το έτος 2030 και προϋποθέτει την επίτευξη των σχετικών στόχων του ΕΣΕΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δείτε εδώ το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες

Νίκη Κεραμέως: «Άκρως ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

ΑΑΔΕ: Συνελήφθησαν 4 εφοριακοί και ένας λογιστής για υπόθεση διαφθοράς στην Κέρκυρα