• Τράπεζες

    Γιατί η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι «η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα»

    Παναγιώτης Τουρναβίτης


    «Να με συγχωρήσουν οι άλλες τράπεζες, αλλά αυτή τη στιγμή η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα είναι η Συνεταιριστική Καρδίτσας» είπε χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ.

    Επικεφαλής της τράπεζας –που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια-, είναι ο Παναγιώτης Τουρναβίτης και από πέρυσι στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Καρδίτσας συμμετέχει το βελγικό private equity fund Helenos, με ποσοστό μικρότερο του 5%.

    Και αυτό ήταν μία κίνηση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της τράπεζας η οποία κάτω από τις μεθοδικές κινήσεις του CEO της κατάφερε να ξεπεράσει την τραπεζική κρίση και να διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στο τέλος του 2023 από το υψηλό 45% που ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.

    Μάλιστα διαχειρίστηκε αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλής», του οποίου χρήση δεν μπορούσαν να κάνουν οι μικρές τράπεζες. Διότι, όπως έχει πει ο κ. Τουρναβίτης: Γνωρίζουμε τους πελάτες μας, ξέρουμε τις δυνατότητες τους, αλλά και τις αδυναμιες τους.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία (για το 2022) η Συνεταιριστική Καρδίτσας έχει ενεργητικό 207,5 εκατ ευρω, πέτυχε λειτουργικά κέρδη 4,3 εκατ ευρώ και είχε καταθέσεις ύψους 178,2 εκατ ευρώ. Την ίδια χρονιά προστέθηκαν στους μεριδιούχους της 1.191 νέα μέλη αυξάνοντας τον αριθμό των συνεταίρων-μελών της σε 13.297. Πέρυσι η τράπεζα αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 3,20 ευρώ ανά συνεταιριστική μερίδα.

    Πρωταρχικός στόχος για την Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι η κάλυψη των οικονομικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους ιδιώτες που συχνά δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η τράπεζα χρηματοδοτεί ενεργά πρωτοβουλίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιολογικής γεωργίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο της περιφερειακής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έπλεξε το εγκώμιο της Συνεταιριστικής Καρδίτσας, λέγοντας πως «είναι εκπληκτική για μένα σε όλα τα επίπεδα»

    Και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως όταν έγιναν οι καταστροφές λόγω Ντάνιελ στη Θεσσαλία, υπήρξε φόβος ότι με τέτοια καταστροφή πάει η Συνεταιριστική Καρδίτσας, και έγινε σύσκεψη στην ΤτΕ για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την τράπεζα.

    Όμως η τράπεζα αντέδρασε ακαριαία, όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά ήταν στο πλευρό των πληγέντων από την πρώτη στιγμή, ρύθμισε δάνεια, αγόρασε μηχανήματα.

    Και ξέρετε γιατί τα κατάφεραν όλα αυτά; Διότι είχαν προβλέψεις, είχαν κεφάλαια….

    16 συνεταιριστικές

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην χώρα μας δραστηριοποιούνταν στο πρόσφατο παρελθόν 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα συνεχίζουν να υφίσταται μόλις τέσσερις οι: Καρδίτσας Χανίων, Ηπείρου και Θεσσαλίας

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας είχε παραβρεθεί στις 7 Ιουνίου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της τράπεζας και στην ομιλία του είχε σημειώσει μεταξύ των άλλων:

    Οφείλω να ομολογήσω ότι μερικά χρόνια πριν είχα διαφορετική εικόνα από αυτή που έχω σήμερα για τις συνεταιριστικές τράπεζες και τη σημασία που έχουν για την τοπική οικονομία, αλλά και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    Όπως είπε οι συνεταιριστικές τράπεζες χωρίς τη βοήθεια του «Ηρακλή» έπρεπε να διαχειριστούν μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων που έφτασε στο 65% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    «Όμως, όλες οι περιπτώσεις των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν και συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες όχι μόνο εξήλθαν αλώβητες από αυτή τη βαθιά και μακροχρόνια κρίση, αλλά και η μέχρι σήμερα πορεία τους παραμένει ανοδική, καταγράφοντας ταυτόχρονα συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις αλλά και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προς τους μεριδιούχους.

    »Τέτοια τράπεζα είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί πρότυπο χρηστής λειτουργίας και ορθού και βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Χάρη στη συνεχή και αποτελεσματική προσπάθεια της διοίκησής της και του προσωπικού της, με την ταυτόχρονη υποστήριξη από πλευράς της τοπικής κοινωνίας και των μεριδιούχων της, αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας συνεταιριστικής τράπεζας» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σαουδική Αραβία: Τουλάχιστον 19 ξένοι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος

    ΕΛ.ΑΣ.: Αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά στην Αθηνών – Κορίνθου στις 7/6

    Ελβετία-σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος



    ΣΧΟΛΙΑ