Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μαζί με την CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού και τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Εξάρχου είναι τα κεντρικά πρόσωπα της σωτηρίας τριών τραπεζών. Της Attica Bank, της Παγκρήτιας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών. Και μάλιστα την ώρα που σωβεί μία χρηματοπιστωτική κρίση λόγω της ανόδου των επιτοκίων, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 4 τράπεζες στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη, η Credit Suisse.

Η κρίση ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου και μέσα σε 4 μέρες, τρεις τράπεζες στις ΗΠΑ, η Silvergate Bank, η Silicon Valley Bank, και Signature Bank, έκλεισαν –και ακολούθησε η κατάρρευση της First Republic Bank, στις αρχές Μαΐου.

Η αμερικανική χρηματοπιστωτική κρίση «κτύπησε» και την ελβετική Credit Suisse, την οποία εξαγόρασε στις 19 Μαρτίου η -άλλοτε ανταγωνίστρια της- UBS.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό και ενδεχομένως επικίνδυνο σκηνικό, η τριπλέτα Στουρνάρα- Εξάρχου- Βρεττού πέτυχε τη διάσωση τριών τραπεζών, εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς κινδύνευσε πολλές φορές να πέσει στα βράχια, μέχρι και στο παραπέντε της ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής…

Και ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούσε αλλεπάλληλες αναταράξεις στις αγορές, στις 21 Μαρτίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα «κλειδώνει» η συμφωνία για τη συμμετοχή της Thrivest στην αύξηση της Αττικής.

Το μεγάλο βήμα είχε γίνει. Και κυρίως με τη συμμετοχή νέων επενδυτών να το στηρίξουν.

«Εγινε τεράστια προσπάθεια σε συνήθως εχθρικό περιβάλλον. Είχαμε όμως υπομονή και προχωρήσαμε όταν οι συνθήκες ήταν ωριμες», αναφέρει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Και υπογραμμίζει: Στην Attica Bank ασελγούσαν για 30 χρόνια κυβερνήσεις, συνδικαλιστές, συμφέροντα.

Σε δύσκολες λοιπόν συνθήκες και με απόλυτη εμπιστευτικότητα, χωρίς να υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια και με ποικίλα συμφέροντα που υπονόμευαν μέχρι την τελευταία στιγμή την όποια λύση, το σχέδιο για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα προχώρησε.

Μέχρι όμως να μπει το νερό στο αυλάκι, διαφωνίες, κόντρες, «μαχαιρώματα» ήταν στην ημερήσια διάταξη, όπως και οι τρικλοποδιές από στελέχη που είχαν αποπεμφθεί από το τραπεζικό σύστημα. Μην ξεχνάμε ότι το 2016 είχε αποπεμφθεί η τότε διοίκηση της Αττικής.

Επειδή όμως πάντα το αποτέλεσμα μετράει, οι χειρισμοί Στουρνάρα έφεραν αποτέλεσμα. Ο οποίος πάντα είχε τη σύμφωνη γνώμη του SSM και της DGComp –όπως έγινε στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Δράμας, που «έκλεισε» χωρίς να ανοίξει ρουθούνι με τις καταθέσεις να περνάνε στην Εθνική Τράπεζα και τα στοιχεία ενεργητικού στην PQH.

Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μιας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, με «φρέσκα» κεφάλαια, και με επενδυτές που φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπήκαν τα θεμέλια για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα και μάλιστα -όπως αναφέρει στο mononews.gr κορυφαία τραπεζική πηγή- με νέους ανθρώπους στη διοίκηση και με νέους μετόχους να στηρίζουν το νέο σχήμα «που δεν έρχονται από το παρελθόν».

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου πέρυσι τέλος καλοκαιριού συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, και του ανέφερε πως η Thrivest –συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου- εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει ένα σχετικά μικρό ποσό σε τράπεζα.

Η Σερρών ήταν ανάμεσα στις τράπεζες που προτάθηκαν για επένδυση, όπως και η Παγκρήτια.

Αυτή ήταν η πρώτη αναγνωριστική επαφή θα λέγαμε…εξάλλου ο κ. Εξάρχου ήταν ξεκάθαρος, «δεν θέλουμε να γίνουμε τραπεζίτες»…

Η υπόθεση έμεινε εκεί, μέχρι που ξέσπασε η κρίση στην Παγκρήτια, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου όταν παραμονές της ΑΜΚ, η Lyktos, εταιρεία συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα υπαναχώρησε από τη δεσμευση της να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Τότε έγινε κρούση στην Trivest να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας. Και υπήρξαν αρκετές συναντήσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου με τον κ. Αντώνη Βαρθολομαίο, CEO της Παγκρήτιας, με τον κ. Σαλλά και φυσικά με τον κ. Στουρνάρα.

Στις 27 Οκτωβρίου 2022 η Thrivest Holding μπήκε στην αύξηση της Παγκρήτιας και απέκτησε το 32,5% της τράπεζας. Ένα μήνα αργότερα συμφώνησε με την Lyktos, για να αποκτήσει και το 11,25% που είχε διαμορφωθεί το ποσοστό της μετά την αμκ. Και σήμερα κατέχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας.

Την ίδια ακριβώς περίοδο η Ελένη Βρεττού, προσπαθεί να βρει λύση στην υπόθεση της Attica Bank. Η τράπεζα «πνιγμένη» στα «κόκκινα» δάνεια, ο στρατηγικός επενδυτής αρέσκεται να βάζει τρικλοποδιές παρά να βοηθήσει στη λύση. Η Βρεττού, που ήταν επιλογή του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, ανέλαβε Διευθύνουσα Σύμβουλος στις αρχές Σεπτεμβρίου και ψάχνει να βρει τη διέξοδο στο πρόβλημα της Αττικής.

Και έτσι λίγες μέρες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Παγκρήτιας η Ελένη Βρεττού επικοινωνεί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

Σε εκείνη τη συνάντηση στις 4 Νοεμβρίου του 2022, στο εστιατόριο Milos στο κέντρο της Αθήνας, μπήκαν τα θεμέλια για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Η Ελένη Βρεττού σε κείνη τη συνάντηση είχε αποτυπώσει το σχέδιο της σε ένα χαρτί…Μάλιστα όπως έχει γράψει ο Wiseman:

Ο Εξάρχου, παραξενεύτηκε με το «χαρτάκι» της Βρεττού, όπως θα πει αστειευόμενος αργότερα. Όμως το σχέδιο του άρεσε.

Επί της ουσίας το σχέδιο περιέγραφε τα βήματα της συγχώνευσης της Παγκρήτιας –HSBC με την Αττικής σε μια προσπάθεια οι δυο τράπεζες να δημιουργήσουν τον 5ο τραπεζικό πόλο.

Εκείνη τη μέρα ο Αλ. Εξάρχου, έπειτα από συζήτηση περίπου 3 ωρών πείστηκε για το σχέδιο της Βρεττου για τον απλούστατο λόγο ότι και νόημα έβγαζε, αλλά το κυριότερο από όλα είχε τα λεφτά για να επενδύσει.

Όμως μόνο εύκολη δεν ήταν η πορεία προς την ολοκλήρωση.

Τρεις φορές το deal κινδύνεψε να χαλάσει.

Και τις τρεις φορές η Βρεττού, με τις γνώσεις της –αλλά και την διπλωματία της-, έσωσε την δύσκολη αυτή παρτίδα.

Πάντα έδινε λύση, είχε έτοιμη την εναλλακτική πρόταση, δεν άφησε τίποτα στην τύχη.

Και αυτό της το αναγνωρίζουν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την διαδικασία, δηλαδή ΤτΕ, ΤΧΣ, Thrivest.

Με μελετημένες κινήσεις, η CEO της Attica Bank αντιμετώπισε τις διαφωνίες και τις κόντρες μεταξύ των μετόχων (ΤΧΣ –ΤΜΕΔΕ), αντιμετώπισε την Ellington, η οποία αποτελούσε μέρος του προβλήματος, διαχειρίστηκε και την ξαφνική –ή προμελετημένη;- απόφαση του ΤΜΕΔΕ να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μάλιστα με τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που κάλυψαν ισόποσα τα 40 εκατ ευρώ του ΤΜΕΔΕ.

Τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Ελένη Βρεττού, που τολμά και δεν διστάζει μπροστά στα δύσκολα, είναι με τη στήριξη και του στρατηγικού επενδυτή να «κτίσει» τη new bank μία υγιή τράπεζα που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τα 3 εναλλακτικά σενάρια για Attica Group – ΑΝΕΚ