Σε ομολογιακές εκδόσεις άνω των 6,6 δισ. ευρώ αναμένεται να προβούν οι ελληνικές τράπεζες  μέχρι το τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 15,3 δισ. ευρώ από το 2018.

Από το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους περίπου 14,4 δισ. ευρώ, τα 8 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 6,4 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated).

Με βάση τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 (SRB, MREL Dashboard), απομένουν περίπου 6,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις έως το τέλος του 2025.

Έκτοτε οι τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2023 οι ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε δύο εκδόσεις, αντλώντας χρηματοδότηση από τις αγορές συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 εκδόθηκαν δύο ακόμη ομόλογα από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, αντλώντας χρηματοδότηση αξίας 330 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές το 2023, καθώς τα οφέλη από τις διαδοχικές θετικές εξελίξεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό τις ανοδικές πιέσεις που άσκησαν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Επιπρόσθετα, η πορεία των αποδόσεών τους ήταν παρόμοια με εκείνη των ομολόγων με αξιολόγηση ανώτερη αλλά κοντά στο όριο της επενδυτικής κατηγορίας (ΒΒΒ), αποκλίνοντας σημαντικά από τα ομόλογα υψηλού πιστωτικού κινδύνου.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος μετράει τις καθαρές εισροές σε ομόλογα και μετοχές.

Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση στις τοποθετήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων τόσο στα ομόλογα, όσο και στις μετοχές στο… όνομα της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας, όπερ και εγένετο πέρσι (σ.σ. μόνο η Moody’s δεν μας έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα).

Οι καθαρές εισροές στα ομόλογα ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ και στις μετοχές στα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές κινήσεις παρατηρούνται ήδη από το τέταρτο 3μηνο του 2022, δηλαδή πριν έρθει η αναβάθμιση.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 3,27%, όταν ο αντίστοιχος ιταλικός ξεπερνάει το 3,7%.

Δηλαδή τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς φαίνεται ότι προεξόφλησαν την αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδoς στην επενδυτική κατηγορία, καθώς την ίδια περίοδο μείωναν την έκθεσή τους σε θέσεις εκτός αυτής.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι από την αύξηση της έκθεσης των επενδυτικών κεφαλαίων έχει επωφεληθεί σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, όπως φαίνεται από τη μεγάλη άνοδο των θέσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές.

Διαβάστε επίσης:

Servicers: Πληρώνουμε το πρόστιμο 790 χιλ. ευρώ, προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούμε

ΕΤΕ: Αυξανόμενες ενδείξεις επιτάχυνσης του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024

Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορές 1,45 δισ. ευρώ, στο 5% το επιτόκιο για το εξαετές ομόλογο (upd)