Αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με την προϋπόθεση ο μέσος όρος των μισθολογικών αυξήσεων να ακολουθεί τη μέση αύξηση της παραγωγικότητας, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της οικονομίας, αλλά και στο πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες.

1

Συγκεκριμένα, για το θέμα είπε: «Δεν επιβάλλεται ο ανταγωνισμός μόνο με πρόστιμα. Βεβαίως πολύ καλά έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το έκανε αυτό, αλλά όμως εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερες υπηρεσίες, τότε χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό… Το ότι έβαλε ένα τέτοιο πρόστιμο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά από ενδελεχή έρευνα, σημαίνει ότι οι θεσμοί λειτουργούν. Είναι ένας θεσμός, ανεξάρτητος θεσμός, η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις που πρέπει να δοθούν και πως ο κ. Στουρνάρας τόνισε:

«Πρώτον, μέσω μισθολογικών αυξήσεων, όπου οι μισθολογικές αυξήσεις πρέπει να ακολουθούν, ο μέσος όρος να ακολουθεί τη μέση αύξηση της παραγωγικότητας. Γιατί εάν δεν γίνεται αυτό τότε διαφορετικά θα έχεις ανισορροπίες, θα έχουμε πάλι ανεργία, θα έχουμε πρόβλημα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Άρα λοιπόν οι μέσες αυξήσεις, οι μέσες πραγματικές αυξήσεις, δηλαδή εννοώ λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, πρέπει να ακολουθούν κατά μέσο όρο τις αυξήσεις της παραγωγικότητας. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να γίνουν και πάρα πολλά άλλα πράγματα.

Γιατί αυτός είναι ο μέσος όρος. Από εκεί και πέρα η αγορά εργασίας πρέπει να παράγει, μάλλον η παιδεία μας, τα πανεπιστήμιά μας, πρέπει να παράγουν εργαζόμενους που να μπορούν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Άρα λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία τα πανεπιστήμιά μας, η παιδεία μας γενικά να λαμβάνει υπόψη και την αγορά εργασίας. Σήμερα η αγορά εργασίας έχει ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί λείπουν εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά χέρια.

Ένα κομμάτι είναι εξειδικευμένης εργασίας, άρα εκεί κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά στο να παντρέψουμε τις ανάγκες με αυτά που παράγουν τα πανεπιστήμια. Υπάρχουν όμως και αρκετές χιλιάδες ανειδίκευτων που χρειάζονται, διότι υπήρχαν πολλοί ικανοί μετανάστες, κυρίως Αλβανοί και Ρουμάνοι οι οποίοι τώρα έχουν φύγει από την Ελλάδα και πολλοί Έλληνες δεν θέλουν να ασχοληθούν με εργασίες που έκαναν οι μετανάστες αυτοί».

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των πραγματικών μισθών αφού «όταν η παραγωγικότητα είναι στο 55% της Ευρώπης, αν πάει στο 80% τότε αντίστοιχα θα ακολουθήσουν και οι πραγματικοί μισθοί. Αρα λοιπόν επενδύσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορούσε να αυξήσουμε τους πραγματικούς μισθούς».

Μεταρρυθμίσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Στουρνάρας στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί και η ελληνική οικονομία.

«Τώρα, χρειαζόμαστε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Έχουμε βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε όρους τιμών, σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας όπως λέμε, μισθοί και παραγωγικότητα μαζί, συνδυασμό. Εκεί που έχουμε μείνει πίσω ακόμα, είναι αυτό που λέμε διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα.

Δηλαδή καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, γραφειοκρατία στο Δημόσιο, υποδομές όχι επιπέδου ευρωπαϊκής χώρας, φοροδιαφυγή. Αυτά είναι τα θέματα που πολύ σωστά η κυβέρνηση τα έχει βάλει προτεραιότητα τώρα να τα αντιμετωπίσει.

Όταν αντιμετωπίσουμε αυτές τις – ας το πω έτσι – διαρθρωτικές ανισορροπίες και έχουμε κάνει μια πρόοδο σημαντική, τότε θα φτάσουμε ξανά σε πιστοληπτική ικανότητα Α. Αρκετά υψηλότερη από ότι σήμερα».

Μίλησε επίσης και για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, τασσόμενος ξεκάθαρα υπέρ της κίνησης αυτής της κυβέρνησης.

«Νομίζω αργήσαμε να φτιάξουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Μας έχουν προλάβει άλλοι. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει όφελος 6% του ΑΕΠ από ιδιωτικά Πανεπιστήμια…. Στην Ελλάδα έχουν γίνει εκτιμήσεις, έχω μιλήσει με τον Υπουργό Παιδείας, τον κ. Πιερρακάκη, μου είπε ότι υπάρχουν  εκτιμήσεις από οίκους ότι για 5 Πανεπιστήμια μόνο, το όφελος θα είναι 1% του ΑΕΠ το χρόνο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Θα είναι επίσης ευκαιρία επαναπατρισμού επιστημόνων, ευκαιρία  φοιτητές να μείνουν στην Ελλάδα, που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό με επίπτωση στην τσέπη  των γονιών τους, και επίσης ευκαιρία να φέρουμε φοιτητές ξένους στην Ελλάδα. Τη λατρεύουν την Ελλάδα οι ξένοι».

Οι σχέσεις με Τουρκία

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και στο οικονομικό αποτύπωμα αυτής της προσέγγισης των δύο χωρών.

«Και στο παρελθόν που υπήρχε βελτίωση των σχέσεων, χτες μιλούσα μ’ έναν εκπρόσωπο ενός μεγάλου κατασκευαστικού κλάδου και έλεγε ότι το 2000 που υπήρχε πάλι προσπάθεια βελτίωσης, πόσα έργα πήραν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη για παράδειγμα. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, αλλά μπορώ να πω πολλά.

Κατ’ αρχάς, μόνο και μόνο που έχουν σταματήσει επιτέλους οι αερομαχίες στο Αιγαίο, ξέρετε, από καύσιμα και μόνο η εξοικονόμηση είναι 25 εκατ.; Αυτά πρέπει να πάνε σε σχολεία, να πάνε στην υγεία. Ένα αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Όπως ξέρετε, η ευημερία εξαρτάται από το εμπόριο σε πολύ μεγάλο βαθμό και το εμπόριο εξαρτάται από το πόσο κοντά είσαι με μια άλλη χώρα. Η Τουρκία είναι δίπλα μας, είναι μια μεγάλη χώρα με πολύ μεγάλο πληθυσμό, έχει ανάγκες, άρα εγώ θεωρώ ότι το αμοιβαίο όφελος και των δυο χωρών εάν πραγματικά προχωρήσουμε σε σημαντική βελτίωση και ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στη βιομηχανία και αλλού, θα είναι το όφελος τεράστιο και μη τιμολογημένο ακόμα, μη-υπολογισμένο.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα
«Καμπανάκι» από Στουρνάρα για το Ταμείο Ανάκαμψης – Γιατί καθυστερούν οι πληρωμές
Τα 11 μηνύματα Στουρνάρα για την οικονομία – Δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων