Εκτός των ευνοϊκών μεταβατικών ρυθμίσεων για την σταδιακή αύξηση της δόσης των δανείων τους, που έχουν εξαγγείλει οι τράπεζες, θα μείνουν τελικά πολλοί δανειολήπτες.

Είναι εκείνοι, οι οποίοι στο παρελθόν είδαν το δάνειο τους να «κοκκινίζει» και προχώρησαν στην ρύθμιση του.

Ο SSM λοιπόν θέτει βέτο εμμέσως στις τράπεζες στην έκταση που θα έχουν αυτές οι μεταβατικές ρυθμίσεις, που στην πραγματικότητα είναι ταμειακές διευκολύνσεις για νοικοκυριά και επιχιερήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της πανδημικής κρίσης.

Πιο απλά λέει στις τράπεζες, κάντε όσες ρυθμίσεις θέλετε, όμως τα δάνεια που είναι σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης και λόγω Covid-19 μπήκαν στα μορατόρια, αν πάνε τώρα και  σε μεταβατική ρύθμιση, τότε θα πρέπει να τα υπολογίσετε ως μη εξυπηρετούμενα, ή ως αβέβαιης είσπραξης. Σε περίπτωση που προχωρήσει η μεταβατική ρύθμιση τότε οι τράπεζες θα πρέπει να πάρουν προβλέψεις, «καίγοντας» κεφάλαια.

Πολλοί δανειολήπτες λοιπόν θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και ειδικά όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια.

 «Οι τράπεζες δεν αντέχουν  να επωμιστούν νέο μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, οπότε ή κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας  με άριστη γνώση των προβληματικών δανείων. «Τι θα γίνει», συνεχίζει, «με τα δάνεια των ξενοδόχων, των επιχειρήσεων τουρισμού, η εστίαση βρίσκεται εκτός αγοράς για μήνες. Και είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που με τη σειρά τους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και έχουν υποχρεώσεις και προς τις τράπεζες….»

Αν και στην αρχή η εκτίμηση ήταν ότι τα κορωνοδάνεια δεν θα ξεπερνούσαν τα 5 δισ. ευρώ, η ΤτΕ στην Έκθεση της ανέβασε το ύψος τους στα 10δισεκ ευρώ, ωστόσο ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος θα αποτυπωθεί τα δύο τρίμηνα που θα ακολουθήσουν τη λήξη των moratorium.

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν είναι απίθανο τα  νέα «κόκκινα» να προσεγγίσουν ακόμα και τα  15 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη θα είναι έντονο στα επιχειρηματικά δάνεια, και ήδη έχουν «σκανάρει» τα δάνεια εταιρειών που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της πανδημικής κρίσης..

Από τώρα και στο εξής έχουν αρχίσει να λήγουν τα μορατόρια για πολλά δάνεια που είχαν μπει σε αναστολή πληρωμών.

Και το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες είναι να συγκρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια στην «πράσινη» περιοχή και να μην προσθέσουν νέα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους, καθώς έχουν μπροστά τους και ένα δύσκολο ευρωπαϊκό  stress test τον Μάρτιο, το οποίο εστιάζει στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Στους CEOs των τραπεζών η πρόταση της ΤτΕ για τη bad bank

Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Απαραίτητα νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετά τα μορατόρια

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων – Οι 4 άξονες