ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα «κόκκινα» στεγαστικά εστιάζουν πλέον οι τράπεζες και κινούνται συντονισμένα σε δύο βασικούς άξονες, προκειμένου είτε αυτά να ρυθμιστούν είτε να πάνε τα ενέχυρα σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.
Πρώτον: Ορίζουν στα 250 ευρώ την ελάχιστη δόση που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ο «κόκκινος» δανειολήπτης για να ρυθμίσει το στεγαστικό του.
Οι τραπεζίτες διευκρινίζουν πως εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες των δανειοληπτών, ωστόσο συμπληρώνουν πως για τους υπόλοιπους το ποσό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν.
Δεύτερον: Ρίχνουν πιο χαμηλά και από τις 50.000 ευρώ το άτυπο όριο «ασφαλείας» που έχουν συμφωνήσει για να βγάλουν στο σφυρί κατοικίες από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες σχεδιάζουν μέσα στο καλοκαίρι, και αφού μπει σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τα αιτήματα για ένταξη στο νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, πιο επιθετικές κινήσεις, για να αναγκάσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν.
Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως είναι έτοιμες οι διαδικασίες για να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κατοικίες –που αποτελούν ενέχυρα για στεγαστικά δάνεια- ακόμα και αν το υπόλοιπο του δανείου διαμορφώνεται κάτω από τις 50.000 ευρώ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr πως το όριο ενδεχομένως να διαμορφωθεί και στις 30.000 ευρώ, από τις 100.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση είναι 350.000 και έχουν υποθήκες σε 200.000 κατοικίες.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι σε βαθύ «κόκκινο» είναι στεγαστικά που έχουν υποθήκες σε 100.000 κατοικίες και το υπόλοιπο οφειλής είναι μικρότερο των 100.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα τραπεζική πηγή μιλώντας στο mononews.gr υπογραμμίζει πως για να πιαστούν οι νέοι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων -καθώς μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει η μείωση να είναι για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της τάξης των 53 δισ. ευρώ-, θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Μέχρι σήμερα δεν ακουμπάμε στεγαστικά δάνεια με υπόλοιπο οφειλής μικρότερης των 100.000 ευρώ. Πολιτική που δημιουργεί συνθήκες ιδιότυπης ασυλίας για αυτούς τους δανειολήπτες. Όμως η μόνη λύση για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι ο πήχης να πέσει κάτω από τις 50.000 ευρώ, ενδεχομένως να πάει στις 30.000 ευρώ», τονίζει η ίδια πηγή.
Και διευκρινίζει: «Αυτό σημαίνει ότι όταν γεμίσει η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τέτοια δάνεια, τότε θα αρχίσουν όλοι να πληρώνουν… Διότι θα αντιληφθούν ότι πληρώνοντας μία μικρή δόση, χαμηλότερη απ΄ ότι αν πλήρωναν ενοίκιο, θα σώσουν πλούτο πολύ μεγαλύτερης αξίας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η μεγάλη ζημιά στο θέμα των στεγαστικών έγινε από το 2004 και μετά με τα συνεχή «παγώματα» στη διενέργεια των πλειστηριασμών.
Παράλληλα οι τράπεζες επιταχύνουν και στο «κομμάτι» των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ λανσάρουν και νέες ακόμα πιο ελκυστικές ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας, που «σπάει» το «κόκκινο» στεγαστικό σε δύο μέρη κουρεύοντας κατά μέσο όρο το 35% της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή