Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Στις 220.000 ευρώ οι αποδοχές του κ. Χ. Στράτου από το ΤΧΣ (συγγενής του Γιάνη Βαρουφάκη )

τράπεζες

Σημαντική αύξηση στις αμοιβές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) επιφύλασσε η Επιτροπή Επιλογής η οποία ξήλωσε με συνοπτικές διαδικασίες την προηγούμενη Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου αφήνοντας το ακέφαλο αλλά θεώρησε κατάλληλη τη στιγμή να αυξήσει τις αποδοχές για τους …επόμενους. Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το νέο εύρος των αμοιβών για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής καθορίζεται ως εξής:

α) για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο από 180.000 έως 220.000 ευρώ.

β)για τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο από 150.000 έως 195.000 ευρώ.

γ) για το Μέλος από 120.000 – 160.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο το εύρος των αμοιβών καθορίζεται από 105.000 έως 125.000 ευρώ.

Επιπλέον, τα μέλη θα λαμβάνουν ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ, καθώς και το ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν νομίμως.

Στην ουσία αυξάνονται οι αμοιβές για την Εκτελεστική Επιτροπή στο επίπεδο πριν τις μειώσεις που επέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά όχι αυτές  του Γενικού Συμβουλίου.

Έτσι στον  Πρόεδρο του ΤΧΣ  Γιώργο Μιχελή δεν έγινε καμία αύξηση ενώ οι απολαβές του είχαν ήδη δεχτεί μείωση κατά 40% από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Το νέο εύρος αποδοχών είναι υψηλότερο για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (αναλογικά και για τις άλλες θέσεις της διοίκησης), καθώς μέχρι σήμερα οι αποδοχές του ανέρχονταν στις 129.000 ευρώ και τώρα θα μπορούν να φθάσουν ως το ποσό των  220.000 ευρώ.

Οι αυξήσεις των αποδοχών στη διοίκηση του ΤΧΣ γίνονται με τη λογική ότι θα ενδιαφερθούν ξένα στελέχη τα οποία φαίνεται να προκρίνουν θεσμοί και επιτροπή επιλογής για να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Ειδικότερα, στην προκήρυξη του ΤΧΣ για την υποβολή ενδιαφέροντος υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, ως πρώτο προσόν ζητείται “άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ αναφέρεται ότι ευχέρεια στα ελληνικά θα θεωρηθεί πολύ σημαντικό επιπρόσθετο  προσόν”.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, σύμφωνα με την πρόκληση ενδιαφέροντος, θα πρέπει να έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία με αποδεδειγμένο, επιτυχημένο ιστορικό στον χρηματοοικονομικό τομέα, ευρύτητα επιχειρηματικού πνεύματος, επιτυχημένο ιστορικό ως Διευθύνων Σύμβουλος ή υψηλόβαθμο στέλεχος σε αντίστοιχη χρηματοοικονομική εταιρεία ή  οργανισμό. Πλεονέκτημα θα θεωρηθεί εμπειρία και έκθεση σε διεθνές περιβάλλον και σε ελεγκτικά, νομικά και ρυθμιστικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα πρέπει να διαθέτει ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και αποδεδειγμένη εμπειρία βέλτιστων πρακτικών, ιστορικό και συμμετοχή σε πολύπλευρες και σύνθετες καταστάσεις με έντονους και πιεστικούς ρυθμούς εργασίας, εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και διοικητικών βελτιώσεων, καθώς και εμπειρία στη διαχείριση των θεμάτων και ενδιαφερόντων των επενδυτών.

Προαπαιτούμενο είναι η επιβεβαιωμένη ανεξαρτησία από οργανισμούς, συστημικές τράπεζες, κυβερνήσεις και δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχουν κανένα λόγο στην επιλογή των προσώπων που θα διοικούν το ΤΧΣ και στις αποδοχές τους.

Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται από 6 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, εγνωσμένου κύρους και ακεραιότητας, εκ των οποίων οι 3, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου (είναι ο Francesco Papadia, προερχόμενος από την ΕΚΤ), υποδεικνύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αντίστοιχα, οι 2 από τον Υπουργό Οικονομικών και 1 από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης.

Τις επόμενες ημέρες  αναμένεται η έγκριση του EWG για την προσωρινή διοίκηση του ΤΧΣ που προτάθηκε από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου (οι κ.κ. Χρ. Στράτος και Μιχ. Χαραλαμπίδης για τις θέσεις του Διευθύνοντος και του Αναπληρωτή Διευθ. Συμβούλου), ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση νέου Μέλους από την ΤτΕ ώστε να συμπληρωθεί η Εκτελεστική Επιτροπή. Ο κ. Χρ. Στράτος είναι πρώτος εξάδελφος της Δανάης Στράτου (σύζυγος του Γιανη Βαρουφάκη) . Η οικογένεια του κ. Στρατου ήταν ο βασικός μέτοχος της Πειραϊκής Πατραϊκής.

Η πλήρωση οριστικά της Εκτελεστικής Επιτροπής θα γίνει το νωρίτερο στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε μόνο βασικά τρέχοντα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπίζονται απο το ΤΧΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

http://www.mononews.gr/plio-tou-angelikousi-sigkroustike-alieftiko-sti-thalassa-tis-anatolikis-kinas/67228

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

http://www.mononews.gr/trapezes-theoroun-oti-aftes-60-eteries-tha-pesoun-eos-telos-tou-chronou/64629