Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση της Εθνικής τράπεζας με τον όμιλο CVC Capital Partners για την πώληση ποσοστού έως 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Το σενάριο της δημόσιας εγγραφής, παραμένει στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες «επικρέμαται» ως τελευταίο καταφύγιο και μέτρο πίεσης από την πλευρά της Τράπεζας, που επιμένει ότι το τίμημα πώλησης δεν μπορεί να υπολείπεται της αποτίμησης της εταιρείας.

Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα έχουν στόχο τον τίμημα, που σύμφωνα με την επιδίωξη του πωλητή, δηλαδή της Εθνικής τράπεζας, δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 460 εκατ. ευρώ.

Η αποτίμηση, δηλαδή η αξία με βάση την οποία η Εθνική τράπεζα, έχει εγγράψει τη θυγατρική της, αναθεωρήθηκε στα τέλη του 2019, οδηγώντας σε απομείωση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, κίνηση που ερμηνεύθηκε και ως προσπάθεια διευκόλυνσης της πώλησης, που αποτελεί δέσμευση του ομίλου έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Έτσι η νέα αποτίμηση για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνεται λίγο πιο κάτω από τα 560 εκατ. ευρώ.

Με αυτό το δεδομένο η πώληση του 80% κάτω από την τιμή του 460 εκατ. ευρώ, αποτελεί για τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας «κόκκινη γραμμή» που δεν θα πρέπει να παραβιαστεί.

Επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων αποτελεί η αξία με βάση την οποία αποτιμάται από τις δύο πλευρές το bancassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που επηρεάστηκε αρνητικά από τις συνθήκες της πανδημίας και τα προβλήματα λειτουργίας στο τραπεζικό δίκτυο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στο προϊόν εφάπαξ ασφαλίστρου υποχώρησαν το α’ εξάμηνο του έτους κατά 51% σε ετήσια βάση και η παραγωγή μειώθηκε από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη τη σημαντική υποχώρηση των εργασιών bancassurance η πλευρά του CVC έχει θέσει σκληρούς όρους και σύμφωνα με πληροφορίες η τελική σύμβαση εφόσον τα δύο μέρη καταλήξουν, θα προβλέπει την επιστροφή κεφαλαίου εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε ότι αφορά στην παραγωγή αλλά και στην κερδοφορία του bancassurance.

Πρόκειται για ένα είδος claw back που θα δίνει τη δυνατότητα στο CVC να διεκδικήσει ουσιαστικά ένα τμήμα του τιμήματος πίσω, εάν η Εθνική Ασφαλιστική δεν πετύχει τα συμφωνηθέντα από τις πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία εργασιών.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της ΕΤΕ στοχεύει να πετύχει το επιδιωκόμενο τίμημα και το CVC από την πλευρά του να διασφαλίσει την επένδυσή του.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση