• Τράπεζες

    Πόσοι θα φύγουν από τις τράπεζες με εθελουσία και πόσα χρήματα θα πάρουν

    Έλληνες τραπεζίτες: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα προγραμματα εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά πλέον στον στόχο τους που είναι το δίκτυο τους να αριθμεί περί τα 250 με 300 καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων τους να διαμορφώνεται στις 5.500 με 6.000 άτομα.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου με το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus να φτάνει τις 250.000 ευρώ. Μάλιστα και τα δύο προγράμματα έρχονται να καλύψουν εκείνους τους εργαζόμενους που είναι κοντά στο όριο συνταξιοδότησης.

    Την τελευταία διετία οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ριζική αναδιάταξη του δικτύου των καταστημάτων τους, επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με την ψηφιοποίηση επιπλέον διαδικασιών και δημιουργούν ειδικές υποδομές μέσα στα καταστήματα, ώστε οι περισσότερες συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίχως να εμπλέκονται εργαζόμενοι. Τα νέας εποχής καταστήματα, ενσωματώνουν τις σύγχρονες τραπεζικές τάσεις και πρακτικές καθώς αποτελούν ένα πάντρεμα της φυσικής εξυπηρέτησης από έμπειρους τραπεζικούς συμβούλους, με αξιοποίηση της τεχνολογίας.

    Καθώς λοιπόν οι τράπεζες μετατρέπονται από σημεία συναλλαγής σε σημεία εξυπηρέτησης, και θα λειτουργούν περισσότερο ως συμβουλευτικά κέντρα, εστιάζουν τόσο στην μετεκπαίδευση, όσο και στην ανανέωση του προσωπικού, προσφέροντας στοχευμένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στο δίκτυο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες περιόρισαν τον αριθμό των καταστημάτων τους κατά 34. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2022 διέθεταν δίκτυο 1.278 καταστημάτων που στο τέλος του 2023 είχε περιοριστεί στα 1.244 καταστήματα. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από τις 26.558 άτομα τον Δεκέμβριο 2022, στα 25.675 άτομα στο τέλος του 2023.

    Τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δείχνουν ότι:

    -Η Τράπεζα Πειραιώς είχε στο τέλος του 2023 δίκτυο 378 καταστημάτων (από 389 στο τέλος του 2022) και 7.349 εργαζόμενους (από 7.900 τον Δεκέμβριο του 2022).

    – Η Εθνική Τράπεζα είχε 6.517 εργαζόμενους και 327 καταστήματα στο τέλος του 2023, από 6.706 εργαζόμενους και 345 καταστήματα ένα χρόνο πριν.

    -Η Alpha Bank απασχολούσε 5.486 εργαζόμενους στο δίκτυο των 251 καταστημάτων της στο τέλος του 2023. Ένα χρόνο πριν είχε 5.684 εργαζόμενους και 270 καταστήματα.

    -Η Eurobank , μείωσε τα καταστήματα της στα 268 στο τέλος του 2023 (από 274 στο τέλος του 2022) και είχε 6.323 από 6.268 ένα χρόνο πριν.

    Τα νέα προγράμματα

    Το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς –που θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου-αφορά τους εργαζόμενους στις κεντρικές υποστηρικτικές μονάδες της τράπεζας και εξαιρούνται από αυτό οι εργαζόμενοι στο δίκτυο καταστημάτων και σε πελατειακές μονάδες της Πειραιώς. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε όσους ενταχθούν το πρόγραμμα δίνεται η επιλογή της άμεσης αποχώρησης με ανώτατο ποσό αποζημίωσης τις 200.000 ευρώ, ή της αποχώρησης με μακροχρόνια άδεια (sabbatical) με το ανώτατο ποσό να φτάνει τις 250.000 ευρώ.

    Το πρόγραμμα λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση με επιπλέον κίνητρα, ενώ περιλαμβάνει πρόσθετες παροχές και διευκολύνσεις για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του.

    Το πρόγραμμα της Alpha Bank, που θα είναι σε ισχύ μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, προσφέρει αποζημίωση έως 180.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση ή έως 260.000 ευρω για sabbatical (διάρκειας μέχρι 6 χρόνια), απευθύνεται σε εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις κεντρικές υπηρεσίες και σε υποστηρικτικές θέσεις εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων.

    Η τράπεζα προσφέρει πλήρη κάλυψη εργαζομένων άνω των 56 ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση, καθώς και νέα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζόμενους με σκοπό την αξιοποίησή τους σε εναλλακτικά μονοπάτια σταδιοδρομίας που υποστηρίζουν την ανάπτυξη σύγχρονων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών για τους πελάτες της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χεζμπολάχ: Δηλώνει ότι στοχοθέτησε εταιρία στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο Ισραήλ

    Έλενα Ακρίτα: Ειρωνική ανάρτηση κατά του Χρήστου Σπίρτζη

    Χεζμπολάχ: Αξιωματούχος της δηλώνει ότι η επαφή με το υψηλόβαθμο στέλεχος Σαφιεντίν “έχει χαθεί” από την Παρασκευή



    ΣΧΟΛΙΑ