ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πεποίθηση τους ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί τροχιά ανάπτυξης, παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η γεωπολιτική αστάθεια, εξέφρασαν οι CEOs των συστημικών τραπεζών κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄τριμήνου 2022.
Με το πλεονέκτημα ότι έχουν πετύχει άλματα στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών ανέφεραν στους διεθνείς αναλυτές ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει «αναζωπύρωση» στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων –αν και περιμένουν να «τσιμήσουν» λόγω και του πληθωρισμού οι καθυστερήσεις, και κυρίως «βλέπουν» να υπάρχει ζήτηση για νέα δάνεια κυρίως επιχειρηματικά.
Και ύστερα από χρόνια η επιστροφή στην κερδοφορία ανοίγει τον δρόμο και πάλι στη διανομή μερίσματος.
Τράπεζα Πειραιώς
Καθαρά κέρδη ύψους 520 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς και πέτυχε 6% απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της, ευθυγραμμιζόμενη με τον ετήσιο στόχο της για το 2022. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 10%. Ακόμα η Πειραιώς εμφάνισε ισχυρή νέα παραγωγή δανείων ύψους 1,7 δις ευρώ το πρώτο 3μηνο και ιστορικά χαμηλή εισροή νέων NPE (115 εκατ ευρώ) σε τριμηνιαία βάση με τον δείκτη καθυστερήσεων στο 12,6% και την τράπεζα να βρίσκεται σε τροχιά για να πετύχει μονοψήφιο δείκτη εντός του έτους.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια και τα ασφάλιστρα bancassurance παραμένουν σε ανοδική τροχιά, 37% και 26% υψηλότερα σε ετήσια βάση το Μάρτιο 2022.
Οι καταθέσεις πελατών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στα €54,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2022, αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 64% στο τέλος Μαρτίου 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Επίσης το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 4,7 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2022, μειωμένο κατά 200 εκατ ευρώ σε τριμηνιαία βάση, λόγω οργανικής μείωσης. Ο δείκτης NPE παρέμεινε στο επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου (12,6%), σημαντικά χαμηλότερος από το 46,2% τον Μαρτίου του 2021, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και συναλλαγών πωλήσεων συνολικού ύψους 16,8 δις ευρώ.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 16%, υψηλότερα από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
« Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι βελτιούμενες τάσεις του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας μετά την πανδημία, αναμένεται να διασφαλίσουν τις προοπτικές επέκτασης της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω της αβεβαιότητας που διαμορφώνεται λόγω του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας πως:
Για τον Όμιλο Πειραιώς, οι ρεαλιστικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται το επιχειρηματικό μας σχέδιο, επιτρέπουν να είμαστε σταθερά αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων μας, δίνοντας τη δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και να προσφέρουμε ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους μας.»
Eurobank
Ισχυρή κερδοφορία κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η Eurobank καθώς τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν 305 εκ. ευρώ (από έναντι 72 εκ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2021), με κέρδη ανά μετοχή 0,07 ευρώ. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 122,9%. Επίσης τα καθαρά κέρδη διεθνών δραστηριοτήτων διαμορφώθηκαν στα 47 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 46,4% σε ετήσια βάση.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 240εκ ευρώ.
Ο δείκτης NPEs περιορίστηκε στο 6% και το συνολικό απόθεμα καθυστερούμενων δανείων υποχώρησε στα 2,4δισ ευρώ ή στα 700 εκατ ευρώ μετά από προβλέψεις.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ήταν 2,3δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στο τέλος του Α΄ Τριμήνου 2022, το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 40,6δις ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού σε 77,2δις ευρώ. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 16,5% και CET1 στο 14%.
Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 41,2δισ. στο τέλος Μαρτίου, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης ύψους 5,1δισ. Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 22,7δισ., τα στεγαστικά σε 10,1δισ. και τα καταναλωτικά σε 3,3δις ευρώ.
Οι καταθέσεις πελατών υποχώρησαν κατά 700 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν όμως κατά 1,2δισ. τον Απρίλιο. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 74,9% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 151,3% το α΄τρίμηνο 2022.
Δεδομένων των συνθηκών «οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές» δήλωσε ο επικεφαλής της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας. «Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, αλλά ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης του 3%-3,5% το 2022, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά κονδύλια, αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.
»Παρά τις νέες αντιξοότητες, παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των ετήσιων στόχων που είχαμε θέσει σε όλους τους τομείς, όταν παρουσιάσαμε το τριετές πλάνο μας τον περασμένο Μάρτιο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν υψηλότερα των αναμενομένων, τα έσοδα προμηθειών αυξήθηκαν με ισχυρούς ρυθμούς, οι δείκτες ποιότητας των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων συνέχισαν να βελτιώνονται και η κερδοφορία από τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδος αυξήθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση, όλα μαζί συντελώντας σε ένα ισχυρό καθαρό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε, έτσι, σε τροχιά εκπλήρωσης της βασικής μας δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη φέτος και για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του τρέχοντος έτους».
Alpha Bank
Η τράπεζα ανακοίνωσε 125,4 εκατ ευρώ κέρδη μετά από φόρους και 134 εκατ ευρώ προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους.
Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δις ευρώ το α’ τρίμηνο 2022 και σημειώνει πως η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.
Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο. Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 200 εκατ ευρώ και ανήλθαν σε 4,7 δις ευρώ.
Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά 100 εκατ ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 46,9 δις ευρώ, και τα έσοδα από από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 108 εκατ ευρώ το α’ τρίμηνο 2022.
Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus.
Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,6 δις ευρώ.
Ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε σε 174% στο τέλος Μαρτίου 2022, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 81% (από 90% το α’ τρίμηνο 2021).
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου» δήλωσε ο CEO της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της διανομής μερίσματος, σημειώνοντας ότι: «Οι φιλοδοξίες μας για δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας παραμένουν άθικτες. Έχουμε την εμπειρία και το σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Αναμφίβολα θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλά η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έχει ενισχυθεί με την επιτυχή εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι στιγμής.
»Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να τιμήσουμε την ιστορία μας ως προς την πληρωμή μερισμάτων, καθώς ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης.
«Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%».
Εθνική Τράπεζα
Στα 208 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με τα οργανικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 125 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη περιόδου αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 360 εκατ., συμπεριλαμβάνοντας κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 139 εκατ ευρώ.
Tα ΜΕΑ στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω σε 2 δις ευρώ ή 400 εκατ ευρώ μετά από προβλέψεις. Ο εγχώριος δείκτης ΜΕΑ διαμορφώθηκε σε 6,5%
Tα οργανικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και της σταδιακής ομαλοποίησης του κόστους πιστωτικού κινδύνου.
Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, η κατάσταση πληρωμών των πελατών που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα είτε κρατικής είτε τραπεζικής στήριξης παραμένει ενθαρρυντική, με τις αθετήσεις πληρωμών να κυμαίνονται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις καθυστερήσεων πληρωμών λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Επίσης οι εκταμιεύσεις δανείων ενισχύθηκαν κατά 50% περίπου σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης των εκταμιεύσεων λιανικής (+41% ετησίως) και Εταιρικής Τραπεζικής (+52% ετησίως), οδηγώντας την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα κατά 1,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Στα 800 εκατ ευρώ οι εκταμιεύσεις δανείων κατά το Β’ τρίμηνο 2022 έως τα μέσα Μαΐου.
Ο δείκτης CET1 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας, ενσωματώνοντας την πλήρη επίπτωση του ΔΛΠΧ9, ανέρχονται σε 15,1% και 16,2% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Μυλωνά, CEO της Εθνικής Τράπεζας οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας συνεχίζουν να είναι συγκρατημένες μεν, αλλά θετικές, ακόμα και μέσα στο περιβάλλον της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των αθετήσεων πληρωμών πελατών που είχαν υπαχθεί σε κρατικά ή τραπεζικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία, ούτε για αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών μέχρι 30 ημέρες λόγω αυξημένου πληθωρισμού.
Προσβλέποντας στο μέλλον, η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ιδίως όσον αφορά στην ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, θα διατηρήσουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιτυχημένη πορεία του μετασχηματισμού της τράπεζας μας τοποθετεί σε θέση ισχύος στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τους πελάτες μας ως προς την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων, με την Εθνική Τράπεζα στο πλευρό τους: την Τράπεζα Πρώτης Επιλογής.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών