• Τράπεζες

    Στεγαστικά δάνεια: Η φοροδιαφυγή «φρενάρει» τις νέες εκταμιεύσεις

    Πανοραμική φωτογραφίας της Αθήνας - στεγαστικά δάνεια - Αγορά ακινήτων: Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές - Αναλυτικοί πίνακες ανά περιοχή και γειτονιά

    Πανοραμική φωτογραφίας της Αθήνας


    Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων. Ο μεγάλος «εχθρός» είναι η φοροδιαφυγή από σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

    Αλλά και η εικόνα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αρχικά εμφάνισε σημαντική δυναμική, επειδή οι δικαιούχοι κατέθεσαν το αίτημα στις τράπεζες για δάνειο πριν βρουν το σπίτι, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήθος απορρίψεων.

    «Απορρίπτουμε πολλά αιτήματα υποψήφιων δανειοληπτών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών διότι τα ποσά που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις είναι πολύ χαμηλά», αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστημικής τράπεζας και συνεχίζει:

    -Και πολύ συχνά ακούμε να μας λένε: Πόσα πρέπει να δηλώσω για να μου δώσετε το δάνειο….

    Πρόσφατα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε στα 60 δισ. ευρώ το ύψος της ετήσιας φοροδιαφυγής, σημειώνοντας πως: πως δηλώνουμε εισοδήματα 80 δισεκατομμύρια ευρώ με την κατανάλωση να ανέρχεται στα 140 δισεκατομμύρια, χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

    Στο τέλος Ιουνίου τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έφθασαν συνολικά τα 28,9 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο οι εξοφλήσεις εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερες από τον καθαρό νέο δανεισμό και η ροή καθαρής νέας χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητική και τον Ιούνιο κατά 38 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής αρνητικής ροής 80 εκατ. ευρώ και 156 εκατ. ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες Μάιο και Απρίλιο αντίστοιχα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι εξοφλήσεις στεγαστικών είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.

    Σε ότι αφορά τον ετήσιο ρυθμό χορήγησης στεγαστικών δανείων εμφανίζει μείωση κατά 3,9% από πέρυσι τον Ιούνιο και αυξημένος μόλις 1,6% στα καταναλωτικά δάνεια.

    Και ενώ η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε, λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους υπό προϋποθέσεις, οι απορρίψεις ήταν πάρα πολλές.

    Η εξήγηση είναι πως πολλοι έσπευσαν για να προλάβουν τις προθεσμίες να υποβάλλουν αίτημα χωρίς προηγουμένως να έχουν βρει το προς αγορά ακίνητο. Στο μεταξύ οι τιμές των ακινήτων, λόγω ακριβώς της ζήτησης, «τσίμπησαν» αρκετά. Με αποτέλεσμα πολλά αιτήματα να απορρίπτονται, αφού δεν υπήρχε ακίνητο προς αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σύντομα και δεύτερος κύκλος για το προνομιακό πρόγραμμα «Σπίτι μου».

    Τέλος αναφέρουμε πως οι τράπεζες έχουν περί τα 23 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια με τα στεγαστικά να αποτελούν το 10,7% των ΜΕΔ, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» καταναλωτικών διαμορφώνεται στο 17,7%.

    Διαβάστε επίσης

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Οι οφειλέτες σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους – Από 26% έως 30% «κούρεμα» από τράπεζες και servicers

    Επιπλέον 5.000 δάνεια σε νέους έως 39 ετών από το πρόγραμμα “Σπίτι μου”

    Τράπεζες: «Όχι» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, λένε οι ευάλωτοι δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ