• Τράπεζες

    Στεγαστικά δάνεια για 50άρηδες με χαμηλά επιτόκια

    Τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στα στεγαστικά δάνεια τα οποία προσφέρονται πλέον με ελκυστικά επιτόκια και με την χρηματοδότηση να φτάνει στο 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    Ενώ τα στεγαστικά δάνεια συνοδεύονται και με καταναλωτικά δάνεια για τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης.

    Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν λανσάρει ανάλογα προγράμματα στέγης, καθώς προσδοκούν αναθέρμανση της ζήτησης, δεδομένου ότι και τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω. Μάλιστα όπως έχουν επανηλειμμένα δηλώσει οι τραπεζίτες η ζήτηση για δάνεια υπολείπεται της προσφοράς, ενώ δρουν ανασταλτικά και οι τιμές πώλησης των κατοικιών που έχουν αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 50%, για το λόγο αυτό η χρηματοδότηση του 90% έρχεται να φέρει «ισορροπία» στο κυνήγι μίας αξιοπρεπούς κατοικίας με ελκυστικούς όρους δανεισμού.

    Χθες ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς η οποία ανακοίνωσε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα Piraeus 90 Πρώτης Κατοικίας, για όσους επιθυμούν να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτι.

    Το στεγαστικό της Πειραιώς που απευθύνεται σε ηλικίες μέχρι 50 ετών, έχει επιτόκιο από 2,7% και χρηματοδοτεί μέχρι το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    Το μέγιστο ύψος του δανείου μπορεί να φτάσει τις 500 χιλιάδες ευρώ -εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις- και οι διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης είναι εξπρές καθώς το δάνειο προεγκρίνεται εντός 48 ωρών και εκταμιεύεται με την προσκόμιση συμβολαίου αγοράς.

    Η διάρκεια του δανείου φτάνει μέχρι 35 έτη και έχει σταθερό επιτόκιο 2,7% για τα πρώτα 3 χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο, με βάση το Euribor μηνός πλέον περιθωρίου από 1,75%. Βέβαια ο πελάτης μπορεί να επιλέξει σταθερό επιτόκιο μεγαλύτερης διάρκειας ή εξαρχής κυμαινόμενο επιτόκιο ενώ η διαμόρφωση του τελικού επιτοκίου από την Πειραιώς γίνεται εξατομικευμένα, μετά από αξιολόγηση του δανειολήπτη.

    Και ταυτόχρονα προσφέρει και έξτρα ρευστότητα με το καταναλωτικό «Πρώτης Εγκατάστασης» για ποσό έως 40.000 ευρώ και χαμηλό σταθερό επιτόκιο 9,90%.

    Τι προσφέρουν οι άλλες τράπεζες

    Η Alpha Bank προσφέρει το δάνειο Alpha Πρώτη Κατοικία για νέους έως 40 ετών, που έχει χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2,5% για τα πρώτα 3 χρόνια του δανείου και ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με έξοδα φακέλου.

    Η τράπεζα χρηματοδοτεί μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως, ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας, παράλληλα προσφέρεται και καταναλωτικό δάνειο –μέχρι 30.000 ευρώ- με προνομιακό επιτόκιο για την κάλυψη των αναγκών σε οικιακό εξοπλισμό.

    Το νέο στεγαστικό δάνειο της Eurobank που απευθύνεται σε υποψήφιους δανειολήπτες ηλικίας μέχρι 45 ετών, έχει προνομιακό επιτόκιο και χρηματοδοτεί το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Μάλιστα προσφέρει την δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ οι δανειολήπτες που θα υποβάλλουν αίτημα δανειοδότησης μέχρι το τέλος Ιουλίου απαλλάσσονται από τα έξοδα έγκρισης του δανείου καθώς και την εφάπαξ δαπάνη του νομικού και τεχνικού ελέγχου (διαμορφώνεται στα 750 ευρώ).

    Το πρόγραμμα παρέχεται με διαδικασία fast track, δηλαδή προέγκριση μέσα σε 48 ώρες και δυνατότητα εκταμίευσης σε 10 εργάσιμες ημέρες από την κατάθεση του συμβολαίου αγοράς στην τράπεζα, ενώ δεν επιβαρύνεται με πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

    Το στεγαστικό δάνειο «Το πρώτο μου Σπίτι» της Εθνικής Τράπεζας, απευθύνεται σε άτομα έως 45 ετών και χρηματοδοτεί μέχρι το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ). Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται για τα έξοδα έγκρισης φακέλου που διαμορφώνονται στα 490 ευρώ.

    Παράλληλα η Εθνική προσφέρει και το προσωπικό δανειο «ΕΞΠΡΕΣ», για κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα.

    Η αγορά στεγαστικής πίστης το 2023

    Πέρυσι οι συνολικές εκταμιεύσεις των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 1,18 δισ. ευρώ και υπολείπονταν κατά 120 εκατ. ευρώ από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για καταναλωτικά δάνεια, τα οποία ανήλθαν στο 1,3 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες το 2023 χορηγούσαν κατά μέσο όρο 99 εκατ. ευρώ το μήνα για αγορά στέγης, ποσό που ήταν μειωμένο κατά 2 εκατ. ευρώ το μήνα σε σχέση με το 2022, που οι στεγαστικές χορηγήσεις έφτασαν τα 1,212 δισ. ευρώ.

    Η μέση εκταμίευση δανείου με εξασφάλιση οικιστικού ακινήτου μειώθηκε στα 68.700 ευρώ έναντι 78.800 ευρώ το 2022, ενώ η αύξηση των επιτοκίων έκανε διστακτικά τα νοικοκυριά να δανειστουν για απόκτηση στέγης.

    -Το 2023 υπεγράφησαν 14.621 νέες δανειακές συμβάσεις.

    -Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των νέων δανείων, και οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ 5 και 10 ετών αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου.

    -Η μέση διάρκεια δανείου είναι 23,7 έτη. Το 20% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη, το 37% έχουν διάρκεια από 15 έως 25 έτη, ενώ το 38% έχουν διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% πάνω από 30 έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Στεγαστικά Δάνεια από την Πειραιώς για όλους

    Attica Bank: IRIS payments για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με μηδενική προμήθεια

    Attica Bank: Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ