Σχεδιάζουμε μαζί με τις τράπεζες, τις λύσεις πληρωμών που θα ορίσουν το αύριο, και στόχος μας είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών account-to-account, το IRIS, να εξελιχθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα, λέει στο mononews.gr η Σταυρούλα Καμπουρίδου, CEO της ΔΙΑΣ.

Οι τράπεζες –που κατέχουν το 72% της ΔΙΑΣ- διέγραψαν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ιδέα για δημιουργία νέου σχήματος πληρωμών και αποφάσισαν την ενδυνάμωση και εξέλιξη του IRIS, αλλά και τον διπλασιασμό μέχρι τον Ιούνιο, του ημερήσιου ορίου συναλλαγών από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το IRIS P2P θα έχει όριο 500 ευρώ ημερησίως για άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων. Και άλλα 500 ευρώ θα είναι το ημερήσιο όριο για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις στην υπηρεσία IRIS P2B.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά ποσών μεταξύ ιδιωτών έχει μηδενική προμήθεια, ενώ στο 0,3% με 0,5% διαμορφώνεται η χρέωση για την υπηρεσία Ρ2Β.

Στόχος της αναβάθμισης είναι να ενισχυθεί η υποδομη και η λειτουργικότητα του IRIS, που θα το καταστήσει ακόμα πιο φιλικό και προσιτό για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφεια του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το IRIS το χρησιμοποιούν σήμερα πάνω από 3,2 εκατομμύρια καταναλωτές και περισσότεροι από 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες/ ατομικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία της ΔΙΑΣ δείχνουν την εντυπωσιακή ανάπτυξη του εθνικού σχήματος πληρωμών account – to – account καθώς το 2024 η αξία των συναλλαγών θα υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση πάνω από 30 φορές σε σχέση με το 2020.

Μάλιστα όπως λέει η κα Καμπουρίδου: Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη, ιδίως με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αφορά τις άμεσες πληρωμές που θα τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2025.

Και φυσικά η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις τράπεζες «τρέχει» το project IRIS GAP Analysis, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο φιλικό και ασφαλές προς τους χρήστες, πιο προσβάσιμο για τις επιχειρήσεις και πιο λειτουργικό για τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η αιχμή του δόρατος της ΔΙΑΣ

Σε κάθε περίπτωση το IRIS αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ΔΙΑΣ, καθώς ήδη η Κύπρος έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει το ελληνικό σχήμα άμεσων πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι φέτος μέσω της ΔΙΑΣ θα εκκαθαριστούν περισσότερες από 460 εκατομμύρια συναλλαγές αξίας άνω των 500 δις ευρώ, δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η Σταυρούλα Καμπουρίδου: «Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη ΔΙΑΣ είναι η επίτευξη ενός ακόμα πιο φιλόδοξου στόχου: επεξεργασία 1 δισεκατομμυρίου συναλλαγών ετησίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Κεντρικός μοχλός αυτής της ανάπτυξης θα είναι το IRIS, το εθνικό μας account-to-account σύστημα πληρωμών. Η εκτόξευση των IRIS συναλλαγών αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις που είναι γρήγορες, ασφαλείς και εύκολες στη χρήση».

Όμως το IRIS έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και του Europa Project καθώς του έχει απευθύνει πρόσκληση να ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του. Το Europa Project είναι δημιούργημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, για τα διατραπεζικά εθνικά τους συστήματα και έχει στόχο να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όχημα άμεσων πληρωμών.

Διαβάστε επίσης

Ποια όρια μπαίνουν στις πληρωμές μέσω IRIS

Τα «ανταλλάγματα» των τραπεζιτών για τη μη επιβολή έκτακτου φόρου – Τι θα γίνει με προμήθειες, δάνεια, IRIS

Χατζηδάκης: Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε συνεργασία με τις τράπεζες