ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας εκφράζουν οι τράπεζες, προσδοκώντας ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 με βάση την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech θα αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης σε μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον επίπεδο.
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη αναμένουν τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο για τη διανομή του εμβολίου έτσι ώστε η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα και να αποκατασταθεί σταδιακά και η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων του ιδιωτικού τομέα, που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δόσεων.
Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, αρμόδια τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι η επάνοδος της οικονομίας στην κανονικότητα θα απαιτήσει ακόμη χρόνο. Για αυτό το λόγο οι τράπεζες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα προσεκτικά με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις που θα λάβει ο SSM σε σχέση με τα μορατόριουμ στις πληρωμές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Η δυνατότητα επέκτασης των μορατόριουμ που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο έχει ήδη μπει στο τραπέζι των συζητήσεων μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία που έχουν εφαρμόσει οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο SSM εμφανίζεται επιφυλακτικός σε μια οριζόντια επέκταση του μέτρου.
Η ημερομηνία για την ένταξη δανείων σε καθεστώς αναστολής έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι ελληνικές τράπεζες έχουν παγώσει ενήμερα δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ 400.000 περίπου οφειλετών. Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η διευκόλυνση που δόθηκε είναι η πληρωμή μόνο τόκων και η αναστολή πληρωμής δόσεων για το οφειλόμενο κεφάλαιο, ενώ για τα νοικοκυριά το μέτρο προέβλεπε την πλήρη αναστολή καταβολής δόσης, με την προϋπόθεση ότι έχουν πληγεί από την κρίση.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου αναστολής πληρωμής δόσεων και το 2021 συζητείται να αφορά συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται ευθέως από το lockdown στην οικονομία, ενώ ανοιχτό είναι το κατά πόσο το μέτρο θα καλύψει και τα νοικοκυριά, των οποίων τα δάνεια έχουν παγώσει από τον περασμένο Απρίλιο.
Παρά τις εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο με βάση την προοπτική εξεύρεσης εμβολίου, η επιβολή του νέου lockdown και η ύφεση που θα προκαλέσει στην οικονομία υποχρεώνει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση. Οι αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών όπως αποτυπώθηκαν στα πλάνα που υπέβαλαν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου έκαναν λόγο για νέα κόκκινα δάνεια ύψους 5 – 7 δισ. ευρώ, αλλά ήδη μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται μη ρεαλιστικές.
Το ζητούμενο είναι πόσα από τα δάνεια των 25 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από τους οφειλέτες τους μετά τη λήξη του μορατόριουμ. Στη βάση αυτή τα πλάνα που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες στον SSM θα επικαιροποιηθούν τον Μάρτιο του 2021 όταν πλέον θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή για το τραπεζικό σύστημα ΕΒΑ θα έχει με τη σειρά της δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τον χειρισμό των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.
Με δεδομένο ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών στην Ελλάδα ήταν 56,8 δισ. ευρώ (61 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων) και ο δείκτης NPEs ήταν στο 36%, το δεύτερο lockdown στην οικονομία προεξοφλεί ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2022, είναι εξαιρετικά δύσκολος να επιτευχθεί, χωρίς τη στήριξη πρόσθετων εργαλείων, όπως ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» ή μια bad bank, όπως εισηγείται η ΤτΕ.
Διαβάστε ακόμα:
doValue Greece: Αναστολές πληρωμής για 86.000 δάνεια
Ξεκίνησε η υποβολή φακέλων για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση