ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σχεδόν επτά χρόνια χρειάστηκε η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,68 για να καλύψει όλες τις απώλειες που είχε υποστεί στα χρόνια της κρίσης και να ξαναδεί τη «στάθμη» καταθέσεών της να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά…
Με τον Βασίλη Ψάλτη να έχει αναλάβει τη νευραλγικής σημασίας θέση του CEO από την αρχή του 2019, η τράπεζα έγινε η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές που πέτυχε την καταθετική «ολική επαναφορά». Γεγονός το οποίο αναμφίβολα πιστώνεται στο ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής που έχει χαράξει για την Alpha Bank, ο πολύπλευρα αποτελεσματικός Διευθύνων Σύμβουλος.
Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της περσινής οικονομικής χρήσης. Αποτελέσματα τα οποία κατέδειξαν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του δίσεκτου 2020, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ( Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank ) είχαν εισροές καταθέσεων 8,76 δισ. ευρώ, από τις εν Ελλάδι δραστηριότητές τους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων που έχει συντελεστεί στα τελευταία 22 τρίμηνα… Δηλαδή από τα τέλη του Ιουνίου του 2015, όταν το τραπεζικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με τη σκληρή πραγματικότητα των Capital Controls. Aπόρροια της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης Σύριζα-Αν.Ελλ που βαφτίστηκε θρασύτατα «περήφανη διαπραγμάτευση» με τους Ευρωπαίους εταίρους, έχοντας προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα φυγής καταθέσεων.
Στα τέλη του πρώτου 6μηνου του 2015 τα καταθετικά υπόλοιπα των συστημικών τραπεζών «έπιασαν πάτο» καθώς διαμορφώθηκαν στα 119 δισ. ευρώ. Με τις απώλειες να μεταφράζονται σε 63,8 δισ. ευρώ, αφού σε προγενέστερες περιόδους το καταθετικό τους peak στην Ελλάδα, μετρούμενο ανα τράπεζα, είχε φτάσει στα 181,9 δισ. ευρώ.
Το… πολύ νερό που έχει κυλήσει στον «μύλο» των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό στις τράπεζες, για τις οποίες πλέον οι καταθέσεις δεν αποτελούν εστία προβληματισμού. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς η έννοια της επιστροφής στην κανονικότητα έχει πλήρως εμπεδωθεί στους Έλληνες καταθέτες.
Τα «μυστικά» των περσινών εισροών των 12,4 δισ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που «πηγάζουν» μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, σε ολόκληρη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα καταθετικά τους υπόλοιπα στην Ελλάδα αυξήθηκαν εν συνόλω κατά 12,4 δισ. ευρώ. Με το τέταρτο τρίμηνο να είναι το καλύτερο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους να είναι το χειρότερο (- 2,89 δισ.) λόγω των εκροών που κατά κύριο λόγο προήλθαν από τους φορείς του Δημοσίου. Και τούτο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κρατικής πλευράς οι ανάγκες που επέφερε η πανδημία.
Σε αδρές γραμμές τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, που με τη σειρά τους περιόρισαν την κατανάλωση και την εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα, ήταν αυτά που συνέβαλαν στον υψηλότερο βαθμό αποταμίευσης και στη συνακόλουθη αύξηση των καταθέσεων. Με τις επιχειρήσεις να είναι εκείνες που είχαν το πρώτο λόγο, έναντι των ιδιωτών. Κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, με βάση τα οποία οι επιχειρήσεις αύξησαν τις πέρσι τις καταθέσεις τους κατά 10,5 δισ. ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά η αύξηση των αποταμιεύσεων ήταν στα επίπεδα των 9,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τη Γενική κυβέρνηση υπήρξαν εκροές 5,5 δισ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, οι λήψεις δανείων που ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο σύνολό τους, αλλά και ο περιορισμός των γενικών εξόδων, ήταν οι βασικοί λόγοι της αύξησης των καταθετικών τους υπολοίπων. Από την πλευρά των νοικοκυριών, η περιστολή της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με ορισμένες ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων (κυρίως μετοχές και Αμοιβαία) επέδρασαν καθοριστικά για την ενίσχυση των καταθέσεών τους.
Πώς «κτίστηκε» το νέο ιστορικό ρεκόρ της Alpha Bank
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το τέλος της περσινής χρονιάς βρήκε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν 168,6 δισ. καταθέσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και άλλα 20,6 δισ. από τις δραστηριότητές στο εξωτερικό. Με τις ελληνικές καταθέσεις να έχουν αυξηθεί κατά 49,6 δισ. από τον Ιούνιο του 2015 και να υπολείπονται πλέον κατά 13,3 δισ. από τα υψηλά τους.
Αυτά βεβαίως ώς γενική και συνολική εικόνα. Γιατί η Alpha Bank έχει ήδη καταφέρει να κάνει το δικό της, ξεχωριστό ρεκόρ. Φτάνοντας στα τέλη της περσινής χρονιάς να έχει καταθέσεις στην Ελλάδα, οριακά υψηλότερες από τα 38 δισ. ευρώ. «Σπάζοντας» έτσι το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών, που είχε «κατακτηθεί» στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014. Τότε, οι καταθέσεις στην τράπεζα είχαν αναρριχηθεί στα επίπεδα των 37,7 δισ. ευρώ, καθώς στο χαρτοφυλάκιό της είχε προστεθεί η Εμπορική, οι συνεταιριστικές Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Εύβοιας, καθώς επίσης και εξαγορά λιανικής τραπεζικής της City.
Τον Ιούνιο του 2015 οι καταθέσεις της Alpha Bank είχαν προσγειωθεί στα 26,3 δισ., ενώ λίγο πιο κάτω ( στα 26 δισ.) βρέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Ακολούθησε η αντίστροφη πορεία και όταν στο ξεκίνημα του 2019 ο Βασίλης Ψάλτης ανέλαβε CEO της τράπεζας, οι καταθέσεις είχαν ανέβει στα 32,7 δισ.. Επί των ημερών του στο διοικητικό «τιμόνι» προστέθηκαν κι άλλα 5,3 δισ. φτάνοντας στο νέο ιστορικό ρεκόρ.
Ακόμη και σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι καταθέσεις της Alpha Bank κινούνται τώρα στα ιστορικά υψηλά των 43,8 δισ., έναντι των 43,5 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη κορυφή.
Τι έχει γίνει με Εθνική, Πειραιώς, Eurobank
Από τα στοιχεία των άλλων τραπεζών προκύπτει ότι ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής τράπεζας από τον Μάιο του 2018, ήταν ο νικητής στη «μάχη» των καταθέσεων για την περσινή χρονιά. Στη διάρκεια της οποίας τα εν Ελλάδι καταθετικά υπόλοιπα της Εθνικής ενισχύθηκαν κατά 4,7 δισ., αγγίζοντας πλέον τα επίπεδα των 47 δισ. ευρώ. Με την Alpha Bank να ακολουθεί προσελκύοντας καταθέσεις 3,85 δισ. το 2020.
Ειδικά σε ότι αφορά την Εθνική η καταθετική της βάση στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί κατά περίπου 11,5 δισ. από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2015 ( 35,5 δισ.). Σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό των 56,9 δισ. ( στα τέλη του 2019) οι καταθέσεις της Εθνικής υπολείπονται κατά 9,9 δισ..
Εκτός από την Ελλάδα, η Εθνική έχει και 1,5 δισ. καταθέσεις από την παρουσία της εξωτερικό. Έναντι των 12, 4 δισ. της Eurobank, των 5,8 δισ. Alpha Bank και των 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς.
Με τον Χρήστο Μεγάλου να βρίσκεται στη θέση του CEO από τον Μάρτιο του 2017, η τράπεζας Πειραιώς είναι εκείνη που ηγείται στις καταθέσεις στην Ελλάδα. Οι οποίες στα τέλη του 2020 έφτασαν στα 49,4 δισ.. Ενισχυμένες κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από τον Ιούνιο του 2015 που ήταν στο χαμηλό των 35,1 δισ. , η καταθετική βάση της τράπεζας έχει διευρυνθεί κατά 14,3 δισ.. Σε σχέση δε με το ιστορικό υψηλό ( των 50,2 δισ. του Ιουνίου του 2013) η απόσταση είναι μόλις 800 εκατ. ευρώ. Και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει και η Πειραιώς ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στις καταθέσεις.
Το πάζλ επιδόσεων των συστημικών τραπεζών συμπληρώνεται με τη Eurobank,στην οποία της θέση του CEO κατέχει από τον Φεβρουάριο του 2015 ο Φωκίων Καραβίας, που αυτές τις μέρες ταλαιπωρήθηκε με τον κορωνοϊό, αλλά από προχθές έχει βγεί από το νοσοκομείο και έχει επιστρέψει σπίτι του υγιής.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Eurobank ενίσχυσε τις καταθέσεις της στην Ελλάδα κατά 1,7 δισ., φτάνοντας στα επίπεδα των 34,2 δισ.. Δηλαδή 12,1 δισ. πιο πάνω από τον Ιούνιο του 2015, όταν η καταθετική της βάση είχε υποχωρήσει στα 22,1 δισ., πηγαίνοντας και λίγο χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ( 21,5 δισ.).
Για τη Eurobank το ιστορικό υψηλό των καταθέσεων ήταν τα 37,1 δισ. στα τέλη του 2009. Από το σημείο αυτό απέχει τώρα 2,9 δισ..
Διαβάστε επίσης:
– Αλλαγή σελίδας για την Alpha Bank: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. ο εταιρικός μετασχηματισμός
– To μεγάλο ράλι της Alpha Bank και οι αγορές του Capital Group
– Αποκλειστικό: Τι καταγράφουν τα πλάνα που έστειλαν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε κατοικία στη Νέα Ηράκλεια
- Γερμανία: Δυσαρεστημένοι οι πολίτες με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην χώρα – Έρευνα
- Τζορτζ Τσούνης: Η θητεία μου στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου – Αντίο
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ