H πρόσφατη τραπεζική κρίση έφερε κέρδη άνω των 7 δις δολαρίων στα hedge funds που «σόρταραν» τις μετοχές μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τα μεγάλα κέρδη σημειώθηκαν τον Μάρτιο, έναν τραυματικό μήνα για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εν μέσω νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

1

Μέσα σε διάστημα 15 ημερών, τρεις αμερικάνικες τράπεζες, μεταξύ αυτών κι ένας κορυφαίος τραπεζικός εταίρος της Silicon Valley, η Silicon Valley Bank κατέρρευσε τροφοδοτώντας ένα ντόμινο effect σε άλλες αμερικανικές τράπεζες και βυθίζοντας τον αμερικάνικο τραπεζικό δείκτη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Credit Suisse αποδείχθηκε μία πολύ δύσκολη υπόθεση για τις αρχές της Ελβετίας, οι οποίες ακόμα παλεύουν να αποκαταστήσουν τη φήμη του τραπεζικού τους συστήματος, ύστερα από έναν «αναγκαστικό γάμο» με την UBS.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Όσοι πόνταραν σε θέση short στη Silicon Valley Bank ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι. Όπως μεταδίδουν οι FT, σύμφωνα με την ομάδα δεδομένων Ortex, πάνω από 1,3 δις δολάρια ήταν τα κέρδη για όσους πόνταραν σε πτώση της μετοχής, στις αρχές του Μαρτίου, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε πώληση περιουσιακών της στοιχείων, προκαλώντας πανικό σε επενδυτές και πελάτες.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κέρδος με 848 εκατ. δολάρια βγήκε από την First Republic, την περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να μην κατέρρευσε, αλλά προκάλεσε συνεχόμενους τριγμούς στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα. Οι μεγαλύτεροι κολοσσοί της Wall Street έσπευσαν με τις ευλογίες της αμερικάνικης κυβέρνησης να την στηρίξουν με συμβολικές και πρακτικές κινήσεις, χωρίς να μπορούν να ανακόψουν το κύμα ανασφάλειας των επενδυτών και το εξαντλητικό sell off στη μετοχή της. Ύστερα από αρκετές δραματικές ημέρες, η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, ήδη όμως οι short sellers είχαν επωφεληθεί.

Ούτε όμως κι αυτοί που πόνταραν ενάντια στη μετοχή της Credit Suisse βγήκαν χαμένοι. H κρίση εμπιστοσύνης ύστερα από το «αυτογκόλ» του μεγαλομέτοχου Σαουδάραβα οδήγησε σε πτώση 71% για την μετοχή της και σε κέρδη 684 εκατ. δολαρίων για όσους έκαναν short.

«Ο Μάρτιος ήταν ο πιο κερδοφόρος μήνας για τους short sellers των τραπεζών από το οικονομικό κραχ του 2008, δήλωσε στους FT ο συνιδρυτής της Ortex, Peter Hillerberg.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μετοχές των τραπεζών μπλέκουν στη δίνη ενός παρατεταμένου sell off. Αντίστοιχα στις αρχές της πανδημίας, οι επενδυτές τράπηκαν σε άτακτη φυγή από τον τραπεζικό κλάδο, όμως η κρίση εμπιστοσύνης που κατεγράφη τον προηγούμενο Μάρτιο ήταν η πιο ισχυρή από το 2008, με τους επενδυτές να αμφισβητούν τις αντοχές ρευστότητας των τραπεζών.

Η περίπτωση της Deutsche Bank

Με την Ελβετία να παλεύει να αποκαταστήσει τη φήμη της, η Ευρώπη ένιωσε την αμφιβολία που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ να εξαπλώνεται γρήγορα και σε αυτή.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να κάνουν ελεύθερη βουτιά, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να πέφτει ακόμα και 12%. Πολλά hedge funds στράφηκαν στην Deutsche Bank, η οποία είδε μια πτώση 15% προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα.

Οι δηλώσεις των γερμανικών αρχών κατάφεραν γρήγορα να «μαζέψουν» τη ζημιά και οι short sellers περιόρισαν τα κέρδη που είχαν κάνει από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Έχει τελειώσει όμως η τραπεζική αναταραχή; Σύμφωνα με τα hedge funds, τα οποία προσβλέπουν σε νέα κέρδη, όχι!

Το ενδιαφέρον για short selling σε μετοχές «προβληματικών» τραπεζών παραμένει υψηλό, ιδίως στις περιπτώσεις της First Republic αλλά και της Deutsche Bank.

«Το υψηλό επιτόκιο παραμένει μια απειλή για τις τράπεζες, παρά την άμεση επέμβαση των αρχών για ενέσεις ρευστότητας», o Μπάρι Νόρις του Argonaut Capital, ενός από τα πιο κερδισμένα hedge funds.

«Η κρίση ρευστότητας μάλλον έχει τελειώσει, αλλά η κρίση φερεγγυότητας μόλις  έχει ξεκινήσει», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Colm Kelleher (UBS): H ενσωμάτωση της Credit Suisse θα διαρκέσει έως και 4 χρόνια