Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων άνω των 20 δις ευρώ προγραμματίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την προσεχή διετία, ανεβάζοντας το σύνολο των δανείων που θα αλλάξουν χέρια και θα μεταβιβαστούν σε funds σε περίπου 50 δις ευρώ.
Πρόκειται όχι μόνο για καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια μικρών, μεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενώ στο παιχνίδι έχουν μπει και τα στεγαστικά δάνεια, κυρίως μέσα από τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων.
Τα σχέδια των τραπεζών αναμένεται να υποβοηθηθούν μέσω του σχεδίου Ηρακλής του υπουργείου Οικονομικών, που ανοίγει το δρόμο για τιτλοποιήσεις έως και 30 δις ευρώ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που μπορούν να φτάσουν έως και τα 9 δις ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις προκρίνονται ως εργαλείο που επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν κάποια τμήματα του πωλούμενου χαρτοφυλακίου, εισπράττοντας μέρος των εσόδων που θα προκύψουν από τις ανακτήσεις δανείων.
Την αρχή έκανε η Eurobank με το χαρτοφυλάκιο Pillar, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δις ευρώ και συνδυάζεται με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, που περιλαμβάνει στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια αξίας 7,5 δις ευρώ.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συναλλαγής που αφορά και την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, FPS, που σήμερα είναι θυγατρική της τράπεζας. Η Eurobank έχει ήδη ολοκληρώσει την πώληση άλλων δύο πακέτων με καταναλωτικά δάνεια (Eclipse και Zenith), ανεβάζοντας στα 11,6 δις ευρώ τη συνολική μείωση των κόκκινων δανείων που επιτυγχάνει μέσα από πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις.
Ακολουθεί η Alpha Bank με την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια αξίας 1,9 δις ευρώ. Η τράπεζα έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη του χρόνου. Ακολουθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Neptune, που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ενώ κατά τη διάρκεια του 2018 και στις αρχές του 2019 η τράπεζα πούλησε άλλα τρία πακέτα κόκκινων δανείων (Venus, Mercury και Jupiter), συνολικής αξίας 4,2 δις ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των δανείων που μεταβιβάστηκαν ή πρόκειται να μεταβιβαστούν σε περίπου 8 δις ευρώ.
Στα 4,1 δις ευρώ ανέρχεται η αξία των δανείων που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια Earth, Symbol και Mirror, ενώ στα σκαριά είναι και η μεταβίβαση άλλων δύο πακέτων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Leo, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο (Icon) με επιχειρηματικά δάνεια 900 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να μπει στον χορό των τιτλοποιήσεων το 2020, με την τιτλοποίηση ενός μεγάλου πακέτου στεγαστικών δανείων που θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ, ενώ προωθεί δύο πωλήσεις μικρότερων χαρτοφυλακίων σε Ρουμανία και Κύπρο.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πουλήσει μέχρι σήμερα κόκκινα δάνεια αξίας 3 δις ευρώ μέσα από τρεις συναλλαγές – χαρτοφυλάκιο Arctos, Amoeba και Nemo. H τράπεζα έχει συμφωνήσει την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 27 δις ευρώ σε εταιρεία που έχει συστήσει με τον σουηδικό όμιλο Intrum και έχει δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου Iris που περιλαμβάνει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Trinity που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις αξίας 300 εκατ. ευρώ.
Για το 2020 προγραμματίζονται δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων. Η πρώτη αφορά στεγαστικά δάνεια αξίας 2 δις ευρώ (Phoenix) και η δεύτερη επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις (Galaway) αξίας 1 δις ευρώ.