ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος S&P, καθώς όπως αναφέρει θεωρεί πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρχίζει να επωφελείται από το θετικό momentum στην ελληνική οικονομία.
Ο S&P αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank σε ΒΒ από ΒΒ-, ενώ διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. Το outlook είναι θετικό.
Επίσης αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Αναβάθμισε επίσης το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε BB από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Τέλος, αναβάθμισε και το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Aegean Baltic Bank σε BB- από B+και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Η S&P τονίζει πως εντοπίζει βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και αναμένεται να δούμε περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Υποστηρικτικός παράγοντας της κίνησης της S&P είναι σύμφωνα με την ίδια και η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα προγράμματα επόμενης γενιάς της ΕΕ, στη βελτιωμένη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων και στο περιθώριο ανάκαμψης, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους πριν από το 2008.
Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος Ηρακλής, του προγράμματος των εγγυήσεων τιτλοποιήσεων δηλαδή, βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τους ανώτερους τίτλους της τιτλοποίησης NPE, θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους servicers φέτος.
Την ίδια ώρα, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες να επαναφέρουν την πληρωμή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και τα ενισχυμένα κεφάλαια τους. Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης των κερδών τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, ο οίκος επισημαίνει ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της βασικής τους κερδοφορίας.
Διαβάστε επίσης
Εθνική Τράπεζα: Στις 25 Ιουλίου η ΓΣ για την διανομή μερίσματος
Παύλος Μυλωνάς: Πρωταγωνιστές οι Τράπεζες στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί