Η S&P Global Ratings έκανε μια αναμενόμενη κίνηση καθώς προχώρησε στην  αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η αναβάθμιση αφορά τις  Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε ‘CCC+/C’ από ‘SD’ . Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του ότι “στις 22 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μερική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Περιμένουμε ότι η χαλάρωση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει την επιστροφή ορισμένων καταθέσεων στο σύστημα. Πιστεύουμε επίσης ότι η ελληνική οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στους ελέγχους που βρίσκονται σε ισχύ για πάνω από ένα έτος. Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίζουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο στο ‘CCC+/C’ από ‘SD'”.

“Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη μας ότι παρά το εύθραυστο χρηματοοικονομικό προφίλ, δεν περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αθέτηση των υποχρεώσεων τους σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, προσθέτει ο S&P .

O  S&P σημειώνει παράλληλα ότι το όριο των 840 ευρώ στις καταθέσεις για διάστημα δύο εβδομάδων “αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι η ελληνική οικονομία και ο πληθυσμός έχουν σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στο όριο αναλήψεων το τελευταίο έτος, αυξάνοντας τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για παράδειγμα, υπολογίζουμε ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διπλασίασαν τον αριθμό των πιστωτικών καρτών που εκδόθηκαν το δεύτερο μισό του 2015, ενώ ο τζίρος σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο μισό του 2016 σε σχέση με το πρώτο μισό του 2015″.

Ο οίκος κάνει λόγο για ένα “αδύναμο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν “ένα υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και χαμηλή κερδοφορία”.

Εκτιμά επίσης ότι θα διατηρηθεί η εξάρτηση των τραπεζών στις διευκολύνσεις ρευστότητας των ευρωπαϊκών αρχών αν και επισημαίνει ότι η βοήθεια σε έκτακτη ρευστότητα μειώθηκε το τελευταίο έτος κατά 32 δισ. ευρώ.

stock-flames

Κραχ στις μετοχές 

ΠΑΝΤΩΣ την Τρίτη σημειώθηκε ισχυρό sell-off στα όρια του κραχ για τις ελληνικές μετοχές . Η πτώση  στις τράπεζες  έφτασε το 12% μετά την τραπεζική κρίση που χτυπά σήμερα και χθες ολόκληρη την Ευρώπη και στέλνει σε ελεύθερη πτώση όλες τις συστημικά σημαντικές τράπεζες από Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.