Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Σουηδία: Στο 3,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον

Μείωσε στο 3,25% το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank), ενώ έθεσε το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης κίνησης τους επόμενους μήνες, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα περιέγραψε πρόσθετη χαλάρωση, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς αισθητά χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2024.

«Το επιτόκιο πολιτικής μπορεί επίσης να μειωθεί στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής φέτος» και «μια μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες είναι πιθανή σε μία από αυτές τις συνεδριάσει», ανέφερε η τράπεζα την Τετάρτη.

«Το επιτόκιο αναμένεται επομένως να μειωθεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή αναμενόταν και από τους 23 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, αν και αρκετοί έβλεπαν μια εξωτερική πιθανότητα για ένα μεγαλύτερο βήμα – αντίστοιχο με εκείνο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα – το οποίο οι αξιωματούχοι έχουν τώρα εκπέμψει ως πιθανότητα στο μέλλον.

Η Σουηδία έχει αποφύγει τα πιο δυσμενή σενάρια, τα οποία τη χαρακτήριζαν ως τη χώρα στην Ευρώπη που θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: 

Τα επιτόκια, ο φόβος της ύφεσης και η δυσκολία της χρονικής στιγμής

Ουγγαρία: Μείωσε τα επιτόκια στο 6,5%

Ebury: Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά αλλά το δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο