Στο ίδιο έργο θεατές θύμισε η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με τους τραπεζίτες, τους servicers, την Ένωση Τραπεζών, τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Οι διάλογοι επαναλαμβανόμενοι. Οι διαπιστώσεις ίδιες. Θα μπορούσε να είναι και διάλογος κωφών…

Τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες.

Ο υπουργός ξαναμίλησε για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του προς τους τραπεζίτες: Δώστε δάνεια.

Η απάντηση που έλαβε από τις τράπεζες ήταν φυσικά ίδια: Όσοι πληρούν τα κριτήρια δανειοδοτούνται. Τα πιστοδοτικά κριτήρια τα επιβάλλει ο SSM και εμείς τα τηρούμε.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις για τον πτωχευτικό της δεύτερης ευκαιρίας ο αριθμός των αιτημάτων που έχουν ολοκληρωθεί πλήρως είναι διψήφιος, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι 10 ή 99…

Διαπιστώθηκε ξανά ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων να ολοκληρώσουν την υποβολή του αιτήματος. Επισκέπτονται την πλατφόρμα, όμως η κατάθεση των στοιχείων σε ελάχιστες περιπτώσεις μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί, καθυστερήσεις που ενδεχομένως να οφείλονται και σε θέματα εκπαίδευσης των εμπλεκομένων (πχ λογιστές, δικηγόροι).

Και σε ότι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, το θέμα πάει από παράταση σε παράταση.

Τώρα εκτιμάται –σύμφωνα με τους γνωρίζοντες- ότι η προκήρυξη για τον διαγωνισμό προσέλκυσης ενδιαφέροντος θα είναι έτοιμη μέσα στο Νοέμβριο. Αφού πάρει έγκριση από την DG Comp.

Και ο Φορέας θα είναι έτοιμος στο τέλος το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αν όλα πάνε καλά…

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αναγνωριστικές συζητήσεις με τους εν δυνάμει επενδυτές για την απόκτηση του Φορέα, δείχνουν πως για να υπάρξει ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και εγγυήσεις.

«Ο φορέας για να έχει ενδιαφέρον επενδυτικό πρέπει να εξασφαλίζει ικανοποιητική απόδοση για τον επενδυτή. Θα πρέπει λοιπόν το πακέτο να είναι λίγο πιο ελκυστικό. Να υπάρχει μία πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές. Αυτό ζητούν οι επενδυτές» λέει στο mononews πηγή που παρακολουθεί τη διαδικασία από κοντά και αναφέρει τέσσερις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι:

1) Οι επενδυτές ζητούν να μην επιβαρύνονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που περνάνε στον φορέα, να μην επιβαρύνονται με τον ΕΝΦΙΑ.

2) Για τις τακτοποιήσεις των ακινήτων ζητούν για όσο χρόνο παραμένει το ακίνητο στον φορέα να μην είναι απαραίτητη η τακτοποίηση (νομιμοποίηση αυθαίρετων τετραγωνικών, ημιυπαίθριων κλπ), η οποία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Και την υποχρέωση για την τακτοποίηση να την αναλαμβάνει ο τελικός ιδιοκτήτης του ακινήτου.

3) Ζητούν να υπάρχει κάποιας μορφής εγγύηση του ελληνικού δημοσίου –στη λογική των τιτλοποιήσεων- να εγγυάται για παράδειγμα του δημόσιο ένα τμήμα του τραπεζικού δανεισμού για να έχει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

4) Και να αυξηθεί η επιδότηση ενοικίου για τους ευάλωτους, από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς τα ενοίκια ακολουθούν ανοδική πορεία.

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασε τα 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες