ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατυπώνει ευθέως την ανησυχία της για «κανόνια» σε επιχειρήσεις όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό, στα καθ΄ημάς συνεχίζεται η διαφωνία τραπεζών και servicers με την Τράπεζα της Ελλάδος, για το ύψος των κορονοδανείων.
Οι μεν servicers τα υπολογίζουν στα 4,5 με 5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα ο λογαριασμός της ΤτΕ είναι διπλάσιος στα 8 με 10 δισ. ευρώ.
Το ποιος θα δικαιωθεί θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο πηγές της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν πως η ΤτΕ δεν αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria, δηλαδή τις αναστολές πληρωμών που ίσχυσαν για 9 μήνες, αλλά και για τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα «Γέφυρα Ι» για τα νοικοκυριά και «Γέφυρα ΙΙ» για τις επιχειρήσεις.
Οι τραπεζίτες έχουν εικόνα για την συμπεριφορά των δανείων που βγήκαν από τα moratoria και υπολογίζουν τα νέα «κόκκινα» στα 4,5 με 5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο είναι άδηλο πως θα συμπεριφερθούν τα δάνεια που βρίσκονται σήμερα –και θα βρίσκονται μέχρι το τέλος του χρόνου- σε προγράμματα επιδότησης δόσεων.
«Ελπίζουμε να έχουν δίκιο οι τράπεζες και εμείς άδικο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, ειδικός σύμβουλος του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια, μιλώντας προχθές στο NPL Management Summit, και υπενθύμισε πως τα μέτρα στήριξης δεν έχουν αρθεί πλήρως, καθώς ισχύουν τα προγράμματα επιδότησης δόσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας την έγκριση από την DGComp, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή νέο πλαίσιο που υποχρεώνει τις τράπεζες να μειώσουν επιτόκια, να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, και να «κουρέψουν» όχι μόνο τόκους αλλά και κεφάλαιο.
Η ΕΚΤ στην τελευταία έκθεση σταθερότητας εκφράζει ανησυχία για χρεοκοπίες επιχειρήσεων όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες πως: η αύξηση του ποσοστού των χρεοκοπιών σε επίπεδα προ της πανδημίας δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, που βασίζονται στο κομμάτι των υπηρεσιών. Και όπως σημειωσε: «ο χρηματοδοτικός κίνδυνος παραμένει μεγάλος και ‘’μοιράζεται’’ ανισομερώς».
Τον φόβο ότι η 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδύνει να χρεοκοπήσει μετά την πανδημία, εξέφρασε προ ημερών, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος) και όπως είπε: «Η πανδημία χτύπησε ιδιαίτερα άνισα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Χρεοκοπίες όμως σημαίνουν αύξηση της ανεργίας, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φοβάται «τσουνάμι» απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε τομείς που έχουν υπέρμετρα πληγεί από την πανδημία όπως ο τουρισμός και η εστίαση, μετά την σταδιακή άρση του lockdown και του ανοίγματος της αγοράς.
Και όπως έγραψε το mononews, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια οι ιδιοκτήτες έχουν διαμηνύσει στο προσωπικό τους ότι εάν δεν συνεχιστούν τα μέτρα ενίσχυσης, όπως οι αναστολές, το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η επιδότηση των πάγιων δαπανών, θα προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά προκειμένου να τους καταβάλλουν το σύνολο του μισθού τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία