Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Silicon Valley Bank: Εξανεμίστηκαν 465 δισ. δολ. από τις διεθνείς τραπεζικές μετοχές σε δύο ημέρες

Χρηματιστήριο

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές παγκοσμίως έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεσή τους στις τράπεζες -από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία- στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

Η Mitsubishi UFJ Financial Group υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 4,7 % και η αυστραλιανή ANZ Group Holdings Ltd. σημείωσε πτώση 2,8%.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να δεχθούν πλήγμα από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και άλλα προϊόντα, εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της SVB.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα, με φόντο τις προσδοκίες ότι η Fed θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές βυθίστηκαν εν μέσω ανησυχιών για την SVB

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group για την Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η αίσθηση μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει γιατί νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο ρευστότητας».

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον MSCI World Financials Index και στον MSCI EM Financials Index έχει υποχωρήσει περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή.

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.

Οι μετοχές της First Republic Bank σημείωσαν πτώση σχεδόν 73% σε τρεις συνεδριάσεις και είναι ο μεγάλος χαμένος του δείκτη MSCI World Financials κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Ο οίκος Moody’s έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της τράπεζας υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών επίσης υποχώρησαν δραματικά τη Δευτέρα. Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε απώλειες έως και 15% και βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ιαπωνικές τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες της Βόρειας Ασίας έχουν ως επί το πλείστον «ελάχιστο κίνδυνο ξαφνικής φυγής καταθέσεων όπως συνέβη με την Silicon Valley Bank» δεδομένων των στερεών καταθέσεων, των συνδυαστικών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Francis Chan. «Οι μικρότερες τράπεζες ενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να παραβλεφθούν».

Οι ιαπωνικές τράπεζες κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των υψηλότερων μη πραγματοποιημένων αναλογιών ζημιών προς ίδια κεφάλαια στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία για περίπου 130 τράπεζες της Ασίας-Ειρηνικού με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό, που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η Jimoto Holdings, η Tsukuba Bank και η Fukushima Bank είναι μεταξύ εκείνων με μη πραγματοποιηθείσες αναλογίες ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%.

Και οι τρεις, με κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων η κάθε μία, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε τρεις ημέρες. Οι ιαπωνικές χρηματοοικονομικές μετοχές είχαν εκτιναχθεί από τον Δεκέμβριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας στρέφεται προς τη σύσφιγξη μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Σε μηνύσεις προχωράνε οι μέτοχοι της SVB Financial