Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Servicers: «Πολιτικός ελιγμός» το ποινολόγιο Χατζηδάκη – Τι λένε για τις διατάξεις του επερχόμενου νομοσχεδίου

Οι servicers, κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

Ο κ. Τάσος Πανούσης από την doValue, o Θόδωρος Αθανασόπουλος της Cepal και ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος της Intrum

Ως «πολιτικό ελιγμό» χαρακτηρίζουν οι Servicers το αυστηρό «ποινολόγιο» που προβλέπει για τις Εταιρείες Διαχείρισης, το νέο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, για εκείνες τις εταιρείες διαχείρισης που δεν ενημερώνουν σωστά τους οφειλέτες.

Από την πλευρά τους οι Servicers, απαντούν πως θα σχολιάσουν το νομοσχέδιο όταν δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και επαναλαμβάνουν πως είναι υπέρ της ενημέρωσης των οφειλετών, ωστόσο όπως λένε, η ανάλογη πλατφόρμα που θα παρέχει τις απαντήσεις στα ερωτήματα τους, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς απαιτείται χρόνος.

Επισημαίνουν ακόμα πως οι Εταιρείες Διαχείρισης εγκρίνουν  το 75% των αιτημάτων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Ωστόσο αναφέρουν πως το 40% των δανείων που ρυθμίζονται μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού «σκάνε» και πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται προσοχή, λένε χαρακτηριστικά, διότι  ο Εξωδικαστικός  «πατάει» στα πλάνα του «Ηρακλή» και αυτό σημαίνει πως αν το ποσοστό των αθετήσεων είναι υψηλό, τότε οι στόχοι των τιτλοποιήσεων δεν θα επιτευχθούν.

Και παράλληλα υπογραμμίζουν πως το υψηλό ποσοστό αθετήσεων δημιουργεί πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού. Όπως λένε θα πρέπει να μπει «κόφτης» καθώς αρκετοί οφειλέτες χρησιμοποιούν την ένταξη τους στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, και μετά το τρίμηνο αφήνουν τα δάνεια να «σκάσουν» πάλι.

Βέβαια για τους οφειλέτες που δεν εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κινούνται αυτόματα οι νομικές διαδικασίες που οδηγούν σε πλειστηριασμό των ακινήτων.

Θετική είναι η θέση των Servicers στην πρόβλεψη του νόμου που περιλαμβάνεται στα αλλαγές του Εξωδικαστικού, που δημιουργεί πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των εταιρειών παροχής πιστώσεων, οι οποίες θα μπορούν να δανειοδοτούν «κόκκινους» δανειολήπτες, προκειμένου να αγοράσουν πίσω τα ακίνητα τους από τις εταιρείες διαχείρισης.

Τέλος θεωρούν πως σε ότι αφορά τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την προστασία των ευάλωτων, καθώς τα όρια ευαλωτότητας διατηρούνται χαμηλά, ενώ οι τιμές ακινήτων και ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να ζητείται από τους servicers να ασκούν κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε επίσης

Παγκρήτια Τράπεζα: Πήραν το «Fit & Proper» Thrivest και Εξάρχου, Μπάκος, Καϋμενάκης

HSBC: Τέρμα τα sms από τα εταιρικά τηλέφωνα

ΤΧΣ: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας