ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο 62χρονος Sergio Ermotti επικαλέστηκε το αίσθημα του καθήκοντος, όταν ρωτήθηκε γιατί δέχθηκε να επιστρέψει στη UBS, σε μία κρίσιμη καμπή τόσο για την τράπεζα όσο και για το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
H επιστροφή του τραπεζίτη στη γνώριμη θέση του CEO, στην οποία βρισκόταν για εννέα χρόνια μέχρι το 2020, έτυχε θερμής υποδοχής ε από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες λίγες εβδομάδες πριν είχαν οδηγήσει την UBS και την Credit Suisse σε μία αναγκαστική σύμπραξη.
Άλλωστε και η κυβέρνηση της Ελβετίας νωρίτερα είχε προτρέψει τη διοίκηση της ελβετικής τράπεζας να φέρει ένα «βαρύ» όνομα στην θέση του επικεφαλής, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η ενσωμάτωση της προβληματικής Credit Suisse.
Το στυλ διοίκησης του Ermotti
O Sergio Ermotti θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 5 Απριλίου. Οι διεργασίες για την επιστροφή του είχαν ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα, την επομένη της ανακοίνωσης του ιστορικού deal των δύο τραπεζών, από την UBS για να επιστρέψει.
Το διοικητικό στυλ του Ermotti είναι γνωστό άλλωστε στους διαδρόμους της UBS. Όταν ανέλαβε τη θέση του CEO το 2011, προχώρησε σε χιλιάδες απολύσεις, διέλυσε μεγάλα τμήματα της επενδυτικής τράπεζας και καθιέρωσε μια κουλτούρα στους τραπεζίτες σχετικά με τους δυνητικούς κινδύνους, με τους οποίους μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η τράπεζα.
Το κάλεσμα έγινε για να επαναλάβει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Άλλωστε, η UBS, η οποία δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για να προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse, καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο σχήμα, το οποίο την βγάζει από την τροχιά αύξησης των αποδόσεων, στην οποία βρισκόταν πριν αρχίσει η ελεύθερη πτώση για την προβληματική Credit Suisse.
Απολύσεις
O Ermotti άλλωστε δεν κέρδισε αυτή τη θέση λόγω εμπειρίας στην συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά λόγω εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων. Όταν ανέλαβε τη UBS το 2011, η τράπεζα μόλις είχε επιβιώσει από μία κυβερνητική διάσωση και αντιμετώπιζε μία κρίση που της κόστισε ζημιές δισεκατομμυρίων.
Ο Ermotti εργάστηκε ώστε να στρέψει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη διαχείριση πλούτου, κόβοντας περιττές δραστηριότητες και προσωπικό.
Κατάφερε να οδηγήσει την τράπεζα σε μια σταθερή τροχιά και το έργο του είναι να πείσει όχι μόνο τους πελάτες, η εμπιστοσύνη των οποίων έχει κλονιστεί για το ελβετικό τραπεζικό σύστημα αλλά και των Ελβετών φορολογούμένων, οι οποίοι θα «πληρώσουν» την κατάρρευση της Credit Suisse.
O 62χρονος τραπεζίτης παραδέχτηκε σε συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ότι δεν είναι μόνο τα τεχνοκρατικό αλλά και το συναισθηματικό κομμάτι που καλείται να διαχειριστεί.
Χωρίς ακόμα να έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, τα στοιχήματα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν για τη «σφαγή» που έρχεται: πριν 12 χρόνια είχε προχωρήσει σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων και τα έσοδα από την επενδυτική τράπεζα είχαν περιοριστεί κατά 30%. Πολλοί βλέπου να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο για την UBS τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Credit Suisse: Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ για νέο σκάνδαλο φοροδιαφυγής