Βάζουμε την υπογραφή μας στις αναδιαρθρώσεις των δανείων  με γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας αλλά και του πελάτη. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όμως οι αυτεπάγγελτες διώξεις τραπεζικών στελεχών έχουν επηρεάσει  το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο για τις μεγάλες υποθέσεις αλλά και για μικρότερου ύψους αναδιαρθρώσεις δανείων.

Αυτή είναι η θέση των επικεφαλής «κόκκινων» δανείων στις τέσσερις συστημιικές τράπεζες κας Φωτεινής Ιωάννου (Εθνική), κ. Θοδωρή Αθανασόπουλου (Alpha Bank), κ. Γιώργου Γεωργακόπουλου (Πειραιώς) και κ. Τάσου Πανούση (Eurobank), όπως οι ίδιοι ανέφεραν πριν από λίγο στο 11ο Risk & management Compliance Forum.

1

Ωστόσο υπογράμμισαν οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή η δίωξη να γίνεται κατόπιν έγκλισης και όχι αυτεπαγγέλτως είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία των αναδιαρθρώσεων.

Εμείς, συνέχισαν οι τραπεζίτες, «θα βάζουμε την υπογραφή μας εκεί που πρέπει, τηρώντας το νόμο. Διότι αν φοβάσαι να κάνεις αυτή τη δουλειά, τότε σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο».

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι «αυτεπάγγελτες διώξεις» που ισχύουν από το 2012 «δεν είναι καλή ιδέα. Η κατ’ έγκλιση δίωξη είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι η τράπεζα γνωρίζει το ύψος της ζημίας που έχει υποστεί καλύτερα από κάποιον τρίτο». Και υπογράμμισαν πως το  «έχει δημιουργήσει προβλήματα και διαδικασίες όχι ευχάριστες».

Επίσης, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, ως επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής  Ένωσης Τραπεζών,  τον τελευταίο χρόνο από τα 8,5 δισ. ευρώ καθυστερούμενα δάνεια που είχαν 100 μεγάλες επιχειρήσεις σε τροχιά διευθέτησης έχουν μπει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες έχουν συμφωνήσεις μεταξύ τους, αλλά και με τους δανειολήπτες  να προχωρήσουν  είτε σε ρευστοποιήσεις, είτε σε ρυθμίσεις.

Ειδικότερα το 50%, δηλαδή γύρω στα 3,7 δισ. ευρώ θα πάνε σε ρευστοποίηση. Και το άλλο 50% σε ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές βρίσκονται τώρα στο στάδιο των υπογραφών, διότι μετά θα πρέπει μέσω της δικαστικής οδού να προχωρήσουν οι διακανονισμοί για  όλους στους οποίους οφείλει η επιχείρηση (εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ).

Βέβαια, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεωργάκοπουλος οι διαδικασίες αυτές τραβάνε σε βάθος χρόνου καθώς απαιτούνται  περίπου 18 μήνες μέχρι την έκδοση τελικών δικαστικών αποφάσεων και υπογραφής των ρυθμίσεων.