Σε ομηρία για άλλα δύο χρόνια κρατάει ο Άρειος Πάγος τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου

Η συλλογική αγωγή 1.100 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου που έχουν δανειοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα πήρε αναβολή –λόγω της απεργίας των δικηγόρων- για τις 5 Δεκεμβρίου 2025.

1

Τώρα ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, ζητά συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, στον οποίο έστειλε σχετική επιστολή.

Η υπόθεση αναβλήθηκε, παρά το γεγονός ότι ο συνήγορος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιάκωβος Βενιέρης, δήλωσε πως δεν απέχει.

Απεργός όμως ήταν ο συνήγορος της Εθνικής Τράπεζας και έτσι η υπόθεση πήρε αναβολή 24 μηνών, παρότι ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ορίζει σαφώς πως για τον συγκεκριμένο λόγο η υπόθεση θα έπρεπε να προσδιοριστεί προς εκδίκαση εντός 90 ημερών ή να συνεκδικαστεί με άλλες συναφείς.

Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες στις 12 Ιανουαρίου 2024 πρόκειται να συζητηθεί στον ΑΠ η συλλογική αγωγή 350 δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά της Alpha Bank και στις 19 Απριλίου αγωγή 1.600 δανειοληπτών κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως έχει γράψει το Mononews  το  κορυφαίο αίτημα  προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας είναι να στείλει προδικαστικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ισοτιμία

Και αυτό επειδή το μείζον ζήτημα της υπόθεσης έχει να κάνει με την ισοτιμία βάσει της οποίας εκτοκίστηκαν τα δάνεια, με δεδομένο ότι  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απατώντας σε προδικαστικά ερωτήματα χωρών –μελών της ΕΕ έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας καθώς επιβαρύνονται οι δανειολήπτες και έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου/ ευρώ. Να σημειωθεί ότι η διαφοροποιήσεις της ισοτιμίας αύξησαν μέχρι 70% τις δόσεις και το κεφάλαιο απ’ όσα είχαν αρχικώς δανειστεί.

Και ενώ οι Έλληνες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο παραμένουν σε ομηρία από το 2015 –από την αρχική κατάθεση της συλλογικής αγωγής- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών- μελών της ΕΕ, έχει κρίνει για παράδειγμα:

-Στη Γερμανία χιλιάδες πολίτες που έλαβαν τα ίδια δάνεια, η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- καταχρηστική και ήδη  οι Γερμανοί αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά.

-Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως όφειλε το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Ομοίως σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκε η  Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (αποφάσεις κατά Barclays κ.α).

Αυτήν την απροθυμία του ΑΠ να στείλει Προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) υποβάλλοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη

Κύριε Υπουργέ,

Την Παρασκευή 1/12/2023, είχε οριστεί να συζητηθεί στο Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης επί της συλλογικής αγωγής (ν. 2251/1994) των καταναλωτικών ενώσεων, του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου και χιλιάδων διαδίκων, μελών ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., κατά της Εθνικής Τράπεζας για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Λόγω της αποχής των δικηγόρων, η συζήτηση της αναίρεσης αναβλήθηκε για τις 5/12/2025, ορίστηκε δηλαδή δικάσιμος 2 χρόνια μετά, όταν στο άρθρο 241 ΚΠολΔ ρητά αναφέρεται οτι: “Σε περίπτωση αποχής των δικηγόρων, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά σε δικάσιμο που ανακοινώνει το δικαστήριο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών ή σε άλλη εμβόλιμη δικάσιμο”, και παρά το γεγονός ότι αυτό επισημάνθηκε από το συνήγορο του ΣΥΔΑΝΕΦ.

Επιπλέον, εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων δύο αναιρέσεων κατά ισάριθμων τραπεζών, στις 12/1/2024, και στις 19/4/2024, οι οποίες ασκούνται από τα ίδια νομικά πρόσωπα . Δηλαδή ήδη υπήρχαν προσδιορισμένες δικάσιμες στον ΑΠ με ήδη υπάρχουσες χρεώσεις σε Εισηγητές του ΑΠ. Στο αίτημα του συνηγόρου μας να συνεκδικαστεί η αναίρεση επί της συλλογικής αγωγής κατά της Εθνικής τράπεζας με μια εκ των δύο που πρόκειται να συζητηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες, το δικαστήριο αρνήθηκε.

Πρόκειται για συζήτηση εκουσίας διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν. 2251/94, είναι συλλογική αγωγή που αφορά θέμα ευρύτερου κοινωνικού και νομικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις, και παρ’ολα αυτά, με τη δικάσιμο που δόθηκε, ο χρόνος δικαστικής επίλυσης θα ξεπεράσει τα 10 χρόνια από την κατάθεση της αγωγής, χρόνος κατά πολύ μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι από την κατάθεση της αγωγής (2015) έως σήμερα ουδέποτε αιτηθήκαμε αναβολής και παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για συλλογική αγωγή, του Ν.2251/1994 εκουσίας δικαιοδοσίας, με χιλιάδες διαδίκους οι χρόνοι εκδίκασης δεν συμβαδίζουν με το ευρύτερο ενδιαφέρον του ζητήματος.

Κύριε Υπουργέ, τονίζουμε τη διαμαρτυρία μας για αυτή την εξέλιξη, καθώς το θέμα αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να ζητήσουν δικαστική προστασία, και οι οποίοι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που περιμένουν την έκβαση των συλλογικών αγωγών, αρρωσταίνουν, πεθαίνουν, μεταναστεύουν, αναγκάζονται να εκποιήσουν τις πρώτες τους κατοικίες για να καλύψουν τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν για την αγορά τους, και παρά ταύτα η δικαιοσύνη κωλυσιεργεί και αρνησιδικεί, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο το αρχικό κεφάλαιο όσο και οι τόκοι έχουν ήδη αποπληρωθεί.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, παρακαλούμε να δεχτείτε το Δ.Σ. του Σωματείου μας για μια εκ του σύνεγγυς συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας δώσουμε μια ολόπλευρη ενημέρωση για το ζήτημα των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου».

Διαβάστε επίσης

Στον Ευρωπαίο επίτροπο ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

H DBRS αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς

Σχέδια από πέντε ξένες τράπεζες για «απόβαση» στην Ελλάδα