ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το αρχικό σοκ της διαγραφής των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse, το οποίο προκάλεσε ένα σύντομο sell off σε επισφαλή περιουσιακά στοιχεία, έχει υποχωρήσει και η αγορά επανακάμπτει με την πρώτη τράπεζα που προχωράει σε εκδόσεις ομολόγων, ένα μήνα μετά την παγκόσμια τραπεζική αναταραχή να είναι ιαπωνική.
Η Sumitomo Mitsui Financial Group Inc πούλησε 1 δις δολάρια ομολόγων AT1, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην αγορά εταιρικών ομολόγων σε γιεν φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αγορά των επισφαλών ομολόγων έχει ανακάμψει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της υποχώρησης των φόβων για μία παρατεταμένη τραπεζική κρίση.
Παραμένουν θελκτικά τα ΑΤ1
Το ρίσκο με υψηλή ανταμοιβή παραμένει ένας θελκτικός παράγοντας για τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη, επεξεργάζονται επικαιροποίηση του πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών, με τους ομολογιούχους να είναι οι πρώτοι που όπως όλα δείχνουν, θα «πληρώσουν» την διάσωση.
Στην Ιαπωνία φαίνεται να υπάρχει σταθερή ζήτηση για επισφαλή ομόλογα, παρά την πικρή εμπειρία των ομολογιούχων της Credit Suisse εξαιτίας της απόφασης των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών να διαγράψουν 17 δις δολάρια μέσα σε μία μέρα.
Μετά την επιτυχημένη πώληση στην Sumitomo, μία ακόμα μεγάλη ιαπωνική τράπεζα, η Mitsubishi UUUFJ Financial Group Inc, σχεδιάζει κι αυτή με τη σειρά της πώληση ομολόγων ΑΤ1 στα μέσα Μαΐου.
Τα ομόλογα ΑΤ1 θεωρούνται τα πιο επισφαλή ομόλογα που πωλούνται από τις τράπεζες καθώς είναι μία από τις πρώτες επιλογές των ρυθμιστικών αρχών για διαγραφή σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πτώχευσης.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Credit Suisse, με τις ελβετικές αρχές, παρά τις αντιδράσεις να υπερασπίζονται την απόφασή τους στο πλαίσιο μιας υποχρεωτικής σύμπραξης της προβληματικής τράπεζας με την UBS, ισχυριζόμενες ότι οι ομολογιούχοι είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους που ενέχουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.
Βραχυπρόθεσμα, η αγορά των 275 δις δολαρίων των ομολόγων ΑΤ1 επηρεάστηκε, η ζήτηση όμως ανέκαμψε γρήγορα.
Οι κίνδυνοι για τους ομολογιούχους
Οι ελβετικές αρχές δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει παρόμοιες μεθόδους στη σκιά του πρόσφατου sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στην κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ελβετία.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν την αυστηροποίηση των κανονισμών για την πτώχευση μιας τράπεζας. Ο σχεδιασμός προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες, διαγραφή ομολόγων σε περίπτωση ανάγκης ρευστότητας και αποφυγή χρηματοδότησης από το κράτος, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι φορολογούμενοι.
Στην περίπτωση της Credit Suisse αυτό δεν αποφεύχθηκε, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg, η διάσωση της Credit Suisse κόστισε πάνω από 13.000 ελβετικά φράγκα στον κάθε Ελβετό.
Η Ευρώπη έχει και το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία το 2017 παρείχε κρατική βοήθεια ύψους 5,4 δις ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, πρακτική που επιθυμεί να εξαλείψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας ένα κοινό πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών και προστασίας των καταθετών και του δημοσίου χρήματος.
Διαβάστε επίσης:
Monte dei Paschi: Δηλώνει ανοιχτή σε πιθανή εξαγορά ή συγχώνευση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ