Απορώ πώς μέχρι τώρα δεν έχουν «σκάσει» περισσότερα δάνεια, βέβαια ο λογαριασμός είναι μπροστά, λέει στο mononews.gr κορυφαίος τραπεζίτης που ασχολείται με τις καθυστερήσεις οφειλών.

Όπως λέει μέσα στην πανδημία «έβρεξε» χρήμα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γεγονός που αύξησε τις αντοχές του συστήματος και απέναντι στη νέα ενεργειακή κρίση, ωστόσο σημειώνει πως ο κίνδυνος να υπάρξει νέο κύμα προβληματικών δανείων είναι μπροστά.

1

Και ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δείχνει να ξεμπλοκάρει, ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να «τρέξει» το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα τόσο οι τράπεζες, όσο και servicers προχωρούν σε επαναρυθμίσεις δανείων που εμφανίζουν έστω και μικρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση τους, καθώς έχουν στόχο να προλάβουν το πρόβλημα στο αρχικό στάδιο και να αποφύγουν τη δημιουργία νέων «κόκκινων» οφειλών.

Και όπως δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, CEO doValue και πρόεδρος της ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης το ζητούμενο για μας είναι να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις ρύθμισης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με στόχο να επανέλθουν σε υγιή οικονομικό κύκλο.

Φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου οι servicers θα ρυθμίσουν συνολικά περί τις 100 χιλιάδες δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ.

Μάλιστα μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι servicers είχαν ρυθμίσει 64 χιλιάδες δάνεια ύψους 2,6 δισ. ευρώ, προσφέροντας και «κούρεμα» το οποίο είναι κατά μέσο όρο στο 25% με 30% για τα στεγαστικά και υψηλότερο –φτάνει και στο 80%- για τα καταναλωτικά και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Όπως είναι γνωστό στη διαχείριση τους έχουν δάνεια 120 δις ευρώ τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια.

Πρόκειται για δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση, για ενήμερα δάνεια, όπως και δάνεια που εμφανίζουν μικρές καθυστερήσεις.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προχωρούν σε ρυθμίσεις καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αποδυναμώνει την ικανότητα των δανειοληπτών να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.

Ήδη παρακολουθούν στενά δάνεια ύψους 9 δις ευρώ τα οποία θεωρούν ότι βρίσκονται σε «γκρίζα» ζώνη, καθώς πρόκειται για δάνεια τα οποία μέχρι πρόσφατα λάμβαναν κάποιας μορφής στήριξη και ήδη εμφανίζουν μικρές καθυστερήσεις στην ομαλή εξυπηρέτηση τους.

Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως ασφαλής πρόβλεψη για την συμπεριφορά των συγκεκριμένων δανείων δεν μπορεί να υπάρξει.

Και αυτό επειδή η ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών επηρεάζεται από μία σειρά αστάθμητους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα, τον πληθωρισμό, το ενεργειακό κόστος, αλλά και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Αλλαγή πλεύσης στα στεγαστικά δάνεια – Τώρα προτείνουν κυμαινόμενο επιτόκιο