Σε αναβάθμιση της Eurobank προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, δίνοντας στην ελληνική συστημική τράπεζα τη βαθμολογία «CCC+», ανεβάζοντάς την κατά μία βαθμίδα από το προηγούμενο «CCC» και διατηρώντας ταυτόχρονα θετικό outlook.

Η αναβάθμιση έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης επιταχυνόμενης μείωσης των NPEs της Eurobank, που της δίνει προβάδισμα όσον αφορά την αναλογία NPEs/χορηγήσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Η Fitch θεωρεί ότι η επιβάρυνση των κεφαλαίων της τράπεζας από τα NPEs έχει επίσης μειωθεί, ενώ αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επιπλέον το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.

Από τον Φεβρουάριο του 2019 η τράπεζα δεν εξαρτάται από την επείγουσα παροχή ρευστότητας (ELA), ενώ οι εισροές από καταθέσεις βελτιώνονται.

Η θετική πρόβλεψη της Fitch αντανακλά τις προσδοκίες της  για τη σαφή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της Eurobank, σε ορίζοντα 12-14 μηνών, η οποία αναμένεται να μειώσει την πίεση στα κεφάλαιά της, ενισχύοντας τελικά τη λειτουργική της κερδοφορία.

Η Eurobank ανανέωσε τον στόχο της για τα NPEs και αναμένεται να πετύχει ποσοστό  16% μέχρι το τέλος του 2019 και μονοψήφιο αριθμό μέχρι τα τέλη του 2021, με το σχέδιό της να είναι το πιο φιλόδοξο από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Οι στόχοι της αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) από τον Μάρτιο του 2019.

Οδηγοί βασικής βαθμολογίας

H Fitch αναφέρει το γενικότερα αδύναμο τοπίο που περιβάλλει τις ελληνικές τράπεζες, όπου επικρατεί η αδύναμη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και η επιβάρυνση των ιδίων κεφαλαίων από τα NPEs για τα οποία δεν έχουν γίνει προβλέψεις. Παρόλα αυτά, η διαφοροποίηση της Eurobank έγκειται στο σχέδιο μετασχηματισμού της, που ανήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο περιλάμβανε τη συγχώνευση με την κορυφαία ελληνική εταιρεία ακινήτων Grivalia, και το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Ύστερα από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η Fitch προβλέπει ότι το απόθεμα των τελικών NPEs της Eurobank θα μειωθεί περισσότερο από 50%, οδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από τις δύο συμφωνίες τιτλοποίησης, που έχουν δρομολογηθεί.

Επιπλέον, η τράπεζα διατηρεί τον χαμηλότερο λόγο NPE/χορηγήσεων μεταξύ των υπολοίπων συστημικών, με την κάλυψη να ανέρχεται στο 53%, το οποίο ο οίκος αξιολογεί ως χαμηλό, αναλογικά με την ευαισθησία των εξασφαλιστικών αξιών, δεδομένης της αδυναμίας της αγοράς ακινήτων.

Επιβεβαίωση Alpha Bank και Πειραιώς

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προχώρησε επίσης σε επιβεβαίωση του «CCC» για την τράπεζα Πειραιώς και του «CCC+» για την Alpha Bank.

Όσον αφορά στην τράπεζα Πειραιώς, η Fitch  αξιολογεί την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας και τον επιβαρυμένο από τα κόκκινα δάνεια ισολογισμό της, αναφέροντας πάντως το βελτιωμένο καθεστώς χρηματοδοτήσεων, που έχει επιτευχθεί χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και συνδέοντας το συνολικό προφίλ της τράπεζας με το ευμετάβλητο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η Fitch διατηρεί τη βαθμολογία της, δικαιολογώντας τη με την επίσης τη χαμηλή αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού και το βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, αναφέροντας όμως τη βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης και ρευστότητάς της.

Επιβεβαιώνει και την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας

Όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Fitch διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στο «CCC+».

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, η αξιολόγηση της Εθνικής αντανακλά την αδύναμη αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη το καλύτερο προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης σε σχέση με άλλες ελληνικές τράπεζες.

Όπως υπογραμμίζει, η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία απεξαρτήθηκε από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).