ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε διψήφιο ποσοστό και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, προβλέπει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη μείωση των NPEs με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Αυτό εκτιμούν τραπεζικές πηγές, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο συμβάλλει στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, στην επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs και στη βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Αφορά το πλέον προβληματικό σκέλος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, δηλαδή καταγγελμένα δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση και δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστική μείωσή τους, χωρίς την ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου καθώς η πρόταση προβλέπει την μη ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) λόγω και της συμβολής του σχήματος στη συστημική ευστάθεια.
Με βάση ενδεικτικά στοιχεία μπορεί να προκύψει κατά μέσο όρο επιβάρυνση έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες (3%) του δείκτη CET1. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την οργανική κερδοφορία των τραπεζών σε βάθος τριετίας επέρχεται πλήρης αναπλήρωση στα κεφάλαια των τραπεζών. Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το συνολικό δείκτη κεφαλαίων στα υφιστάμενα επίπεδα με έκδοση ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης (Tier II), δεδομένης της ουσιαστικής εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
Η πρόταση της ΤτΕ δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση τόσο τις διενεργηθείσες προβλέψεις όσο και τα σημαντικά κεφαλαιακά τους αποθέματα, δυνατότητα που σήμερα περιορίζεται σημαντικά λόγω της νομοθεσίας περί αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τράπεζες όπως Alpha Bank και η Πειραιώς που ακολουθούν πιο συντηρητική προσέγγιση στον υπολογισμό του σταθμισμένου ενεργητικού τους, έχουν δεσμεύσει μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίων για τα NPEs (πχ Alpha Bank έχει απόθεμα περί τα 2 δις ευρώ στα κεφάλαιά της) και θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με πιο ευέλικτο τρόπο προς το σκοπό μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση όλες οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο της ΤτΕ θα έχουν μετά τη μεταφορά των δανείων καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με μικρότερη συμμετοχή σε αυτά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Σημειώνεται ότι στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί σε 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 3-5 δισ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα) και η επίπτωση διαφοροποιείται ανά τράπεζα.
Τα νέα σενάρια που έχει «τρέξει» η ΤτΕ εκμηδενίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε βάθος τριετίας, καθώς περιορίζουν τις προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να πάρουν οι τράπεζες από το 2019 με βάση τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις και των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος οκταετίας, δηλαδή έως και το 2026.
Με βάση τα σχετικά σενάρια, περιορισμένη υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι και η επίπτωση για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα καλύψει μέσω του αναβαλλόμενου φόρου τη διαφορά από την τιμή μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στο SPV και το ποσό που θα ανακτηθεί από την ανάθεση αυτών των δανείων από ανεξάρτητο διαχειριστή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη κατοικία: «Τρέχουν» για τη «χρυσή τομή» κυβέρνηση και τράπεζες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Δουζόγλου: Ο ομογενής «φάντασμα» από τη Βενεζουέλα, οι business στην Ελλάδα και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mr Fresh: Η αγωνία για την επιβίωση, ο μισθός των 5.000 ευρώ, η Mercedes και η Porsche
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»
- Βρετανία: Η Google κερδίζει απόφαση που μπλοκάρει ρωσικά πρόστιμα αξίας μεγαλύτερης από το παγκόσμιο ΑΕΠ