ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει η Banco Santander, αποσχίζοντας μια μονάδα της που πλήττεται από δικαστικές διαμάχες, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του Bloomberg.
Ειδικότερα, ο ισπανικός τραπεζικός κολοσσός επιδιώκει να λάβει ρυθμιστική έγκριση για ένα split στην επιχείρηση χρηματοδότησης καταναλωτών από τη θυγατρική της στη Βρετανία.
Η επιχείρηση χρηματοδότησης για αγορά αυτοκινήτου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπαράζ καταγγελιών που πλήττει τον κλάδο στο σύνολό της, αποτελεί μέρος του τμήματος προς απόσχιση.
Σημειώνεται ότι η Santander έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επιτύχει ένα “ενιαίο μοντέλο για τις επιχειρήσεις καταναλωτών και χρηματοδότησης αυτοκινήτων”, οι οποίες εκτείνονται σε σημαντικό αριθμό χωρών σε Ευρώπη και Αμερική.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιδόσεις της τράπεζας στην οποία προεδρεύει η Άνα Μποτίν, έχουν απογοητεύσει αρκετά στην Βρετανία.
Άλλωστε στις αρχές του έτους έγινε γνωστό ότι η τράπεζα εξετάζει την έξοδό της από τη Βρετανία, είκοσι χρόνια μετά την εξαγορά της Abbey National, που την κατέστησε ένα σημαντικό παίκτη στη βρετανική αγορά.
Ωστόσο, η Μποτίν έχει χαρακτηρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως “βασική αγορά”, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια ετήσια “επισκόπηση στρατηγικής”.
Παράλληλα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Santander έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της στη Βρετανία, στο πλαίσιο ενός γύρου περικοπών 1.400 θέσεων εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμακούμενη κρίση στον κλάδο των αυτοκινήτων της Βρετανίας, έφερε μια απόφαση-ορόσημο από εφετείο στα τέλη Οκτωβρίου, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι ήταν παράνομο για τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων να λαμβάνουν πριμ από τράπεζες που παρέχουν χρηματοδότηση, χωρίς να ενημερώνουν τον πελάτη.
Η απόφαση ακινητοποίησε πολλούς από τον κλάδο της χρηματοδότησης αυτοκινήτων και φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων λιρών.
Η Santander, δε, ανέφερε ένα πλήγμα 295 εκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων, τα κέρδη προ φόρων της μονάδας μειώθηκαν κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε επίσης:
Advent International: Εξαγοράζει την TBI Bank – Εντός του έτους η ολοκλήρωση του deal
UniCredit: Οι «προϋποθέσεις» της Μελόνι μπλοκάρουν την εξαγορά της Banco BPM
Deutsche Bank και UBS επιλέγουν Διεθνή Αερολιμένα και Theon International από Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tesla: Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, πτώση 20% στα έσοδα από τις πωλήσεις αυτοκινήτων
- Καλλιτέχνες στην Τουρκία – Υπό την σκιά λογοκρισίας και τον φόβο διώξεων
- Wall Street: Μάζεψε τις απώλειες της Δευτέρας με ώθηση από τις δηλώσεις Μπέσεντ – Στο +2,5% ο S&P 500
- Πετρέλαιο: Κέρδη 2% για τα συμβόλαια καθώς επανέρχονται οι πιθανότητες κυρώσεων στο Ιράν
