ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρυθμίστε, αναδιαρθρώστε, πουλήστε τα «κόκκινα» δάνεια και αν δεν πιαστούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πάμε για δημιουργία bad bank. Αυτό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην 85η Γενική Συνέλευση της ΤτΕ.
Το θέμα της δημιουργίας bad bank έχει επανέλθει στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο mononews.gr εξετάζεται το ενδεχόμενο να συσταθεί μία bad bank στο τέλος του 2019. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα «πιάσουν» οι τράπεζες τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Όσο πιο μακριά από τον στόχο βρεθούν, τόσο πιο κοντά έρχεται η δημιουργία της bad bank.
Ο κ. Στουρνάρας χθες το είπε καθαρά: «Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές διαταραχές».
Διότι σήμερα το 1 στα 2 «κόκκινα» δάνεια είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 2 ετών, ενώ μεγάλο ποσοστό δανείων που ρυθμίστηκαν «σκάνε» εκ νέου μέσα σε ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με την ΤτΕ το 42% των βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων και το 32% των μακροπρόθεσμων κατέληξαν μετά από 3 μήνες και πάλι στο κόκκινο.
Όλο και πιο ψηλά ο πήχης για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα
Στο μεταξύ οι τράπεζες ανέβασαν πιο ψηλά τον πήχη και, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους του Σεπτεμβρίου 2017, τα ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) πρέπει να υποχωρήσουν στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, έναντι των 66,4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
Πώς θα τα καταφέρουν οι τράπεζες να τα μειώσουν κατά 2 δισ. ευρώ επιπλέον; Από την πώληση επιχειρηματικών δανείων (και λιγότερο από πωλήσεις καταναλωτικών δανείων), και από τις αυξημένες διαγραφές που θα γίνουν στο χαρτοφυλάκιο λιανικής.
Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας κάλεσε και πάλι τους Έλληνες τραπεζίτες «να διευρύνουν το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τη συντονισμένη αντιμετώπιση των οφειλετών με πολλαπλούς πιστωτές, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον Διοικητή έχουν πλέον αρθεί πολλά θεσμικά εμπόδια που δεν επέτρεπαν στο πρόσφατο παρελθόν την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και σήμερα οι τράπεζες μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειες τους για «πιο ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» προσφέροντας στοχευμένες λύσεις ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των δανείων λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής από πλευράς δανειοληπτών.
Στα 4-5 δισ. ο λογαριασμός των IFRS 9
Ενώ για πρώτη φορά από την καθιέρωση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 -σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες πρέπει να σχηματίζουν προληπτικά προβλέψεις για τα δάνεια που θα «σκάσουν»- στην Έκθεση της, η ΤτΕ υπολογίζει ότι ο λογαριασμός αυτός θα είναι της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ «ποσό το οποίο θα επιμεριστεί σε διάρκεια 5 ετών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία Elena: Φούσκωσαν τα ρέματα σε Λοκρίδα και Αιδηψό από την έντονη βροχόπτωση
- Συρία: Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της στρατιωτικής δικαιοσύνης επί Άσαντ
- Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Μαρούσι: Συλλήψεις ανηλίκων και γονιών για την επίθεση έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ