Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Reuters: Το ΤΧΣ προχωρά τον Οκτώβριο στην πώληση ποσοστού 10-13% της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει την πώληση ποσοστού 10-13% της Εθνικής τον Οκτώβριο, με την JP Morgan ως σύμβουλο, ολοκληρώνοντας τον ρόλο του στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού 10-13% της Εθνικής Τράπεζας στις αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη βασική του αποστολή, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 ως μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και διέθεσε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λαμβάνοντας μετοχές ως αντάλλαγμα.

Η σχεδιαζόμενη πώληση σηματοδοτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που είχε διασωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους κατά την οποία η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και διεθνείς πιστωτές επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας για την παροχή δανείων διάσωσης, τονίζει το Reuters.

Ακόμη, σημαίνει το τέλος του ταμείου διάσωσης, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 για να προστατέψει τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το Ταμείο συνεχίζει να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας. Σχεδιάζει να πουλήσει 10% με 13% και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, όπως αναφέρουν οι πηγές στο Reuters.

«Οι αποφάσεις για το ακριβές μέγεθος του μεριδίου και τον χρόνο πώλησης θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η μία πηγή στο Reuters.

Το ΤΧΣ άρχισε να αποεπενδύει από τις τράπεζες το 2023, έχοντας προηγουμένως διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας με αντάλλαγμα μετοχές τους.

Το Ταμείο πούλησε τα μερίδια του στην Eurobank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και ένα μέρος της συμμετοχής του στην Εθνική σε ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση, τότε η κυβέρνηση ενδεχομένως να πουλήσει το 13% της ΕΤΕ.

«Το μερίδιο θα πουληθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσια προσφορά», πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Σύμβουλος του ΤΧΣ έχει αναλάβει η JP Morgan, όπως ανέφεραν και οι δύο πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο placement έγινε το Νοέμβριο του 2023 σε τιμή 5,30 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 1,06 δισ. ευρώ, ενώ ο τίτλος της ΕΤΕ πλέον διαπραγματεύεται στην περιοχή των 7,7 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Στο 2,82% το επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου