• Τράπεζες

    Reuters: Τη Δευτέρα ξεκινά το placement της Εθνικής για το 10%-12% των μετοχών

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ξεκινά το Placement της Εθνικής στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό τονίζει ρεπορτάζ του Reuters, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του mononews ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

    Η διαδικασία διάθεσης ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα εκκινεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

    Με τη σχεδιαζόμενη πώληση, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της, οι οποίες διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που σχεδόν οδήγησε τη χώρα έξω από τη ζώνη του ευρώ, τονίζεται.

    Το placement θα ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη «για την πώληση του 10-12% από το ποσοστό που κατέχει το στην Εθνική Τράπεζα», όπως είπαν οι ίδιες πηγές. «Το σχέδιό μας είναι να ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του 10%-12% τη Δευτέρα και να ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μετοχές θα προσφερθούν σε μικρό discount έναντι της χρηματιστηριακής τιμής, σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    Οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονταν την Τρίτη στα 7,64 ευρώ, αποτιμώντας το μερίδιο 12% σε περίπου 900 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολ.).

    Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη χρονική στιγμή της πώλησης, προσθέτοντας ότι οι μετοχές θα πωληθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό και σε εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Τρίτη η μετοχή της Εθνικής σημείωνε σταθερή άνοδο πέριξ του 2%.

    To mononews έγραφε:

    Το Ενημερωτικό Δελτίο για την πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να καταθέσει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με το placement να ξεκινά –όπως όλα δείχνουν- την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

    Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στα 7,5 ευρώ (στα 6,68 δις ευρώ η κεφαλαιοποίηση), καθώς έγινε γνωστό στην αγορά ότι το Ταμείο «πάτησε» το κουμπί για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του από την τράπεζα.

    Νωρίτερα χθες το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, ο σύμβουλος του, η JP Morgan, ενημέρωσε αναλυτικά για τις προθέσεις των επενδυτών σε ότι αφορά το ποσοστό που προτίθενται να αγοράσουν. Και «κλείδωσε» η διάθεση του 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην ΕΤΕ. Το εύρος της τιμής πώλησης θα κυμαίνεται μεταξύ 7.20 – 7.60 ευρώ ανά μετοχή.

    Το 8,39%, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές θα παραμείνει στο Δημόσιο, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζεται η άποψη πώς η διατήρηση συμμετοχής στην Εθνική, μπορεί στο εγγύς μέλλον να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για κάποιον μεγάλο ξένο «παίκτη» που θα θελήσει να πάρει θέση στρατηγικού εταίρου στην τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS για ελληνικές τράπεζες: Αναδύονται δυναμικά, για να ανταμείψουν τους μετόχους
    Βαρύς ο πέλεκυς της Επιθεώρησης Εργασίας – Πρόστιμα άνω των 30 εκατ. σε επιχειρήσεις
    Εθνική: Σήμερα το ενημερωτικό για το placement – Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πώληση του 10%
     



    ΣΧΟΛΙΑ