Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
Ρευστότητα 10 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομίας, εξασφαλίζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα.
Η απόφαση παρακάμπτει ουσιαστικά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν ανήκει σε επιλέξιμη επενδυτική βαθμίδα και επιτρέπει στην ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς τους κρατικούς τίτλους ως collateral για τη χορήγηση ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες από το ευρωσύστημα.
Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατέθεταν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στους ισολογισμούς τους στη διατραπεζική αγορά για την άντληση ρευστότητας. Μετά τη χθεσινή απόφαση μπορούν να καταθέτουν τους τίτλους αυτούς στην ΕΚΤ αντλώντας ακόμη πιο φθηνό χρήμα, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθούν με το επιτοκιακό κόστος που πληρώνουν στη διατραπεζική και επιπλέον χωρίς να υποστούν κούρεμα. Η σχετική απόφαση θα βοηθήσει σημαντικά και την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ενισχύοντας τα κέρδη από το λεγόμενο carry trade, καθώς θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο για να αγοράσουν από την αγορά τίτλους. Έχει προηγηθεί το Φεβρουάριο η κατάργηση των περιορισμών που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η ρευστότητα που θα μπορέσουν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ και θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Σχολιάζοντας τη σχετική απόφαση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας», καθώς «διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά». Επιπλέον όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας «αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου».
Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η ΕΚΤ. Η χθεσινή απόφαση αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme-PEPP).